Lucruri pe care nu le știai despre turneul de tenis de la Wimbledon

Academia Barbatilor

Turneul de tenis de la Wimbledon e în plină desfășurare. Așa cum știm, acesta e unul dintre cele patru turnee de tenis de grand slam, singurul care se desfășoară pe iarbă și, totodată, unul încărcat de elemente istorice, extrem de interesante.

Ne putem lăuda cu faptul că Ilie Năstase a câștigat, în 1973, turneul de la Wimbledon în proba de dublu (alături de Jimmy Connors) și la dublu mixt (alături de Rosemary Calas), în 1970 și 1971, și așteptăm cu interes momentul în care un jucător sau o jucătoare din România o va face în turneul de simplu. Până atunci, iată câteva lucruri interesante pe care probabil nu le știai despre turneul de tenis de la Wimbledon:

Cel mai vechi turneu de tenis din lume

turneul de tenis de la Wimbledon

Pe 9 iunie 1877, a avut loc primul turneu de la Wimbledon, desfășurat la Worple Road, fapt ce îl plasează pe primul loc în clasamentul celor mai vechi turnee de tenis din lume. Desigur însă, era un turneu complet diferit de cel din zilele noastre.

Turneul fusese prezentat drept „o întâlnire de tenis, deschisă tuturor amatorilor”. Putea să participe oricine juca tenis, iar la ediția din acel an a avut loc doar o întrecere la simplu, rezervată bărbaților. Simplul feminin și dublul masculin au fost introduse la ediția din 1884, în vreme ce dublul feminin și dublu mixt-ul au apărut în 1913.

Unicul turneu la care există un cod vestimentar

turneul de tenis de la Wimbledon

Participanții la Wimbledon trebuie să urmeze strictul cod vestimentar. Conform cărții Tennis Fashion: Over 125 Years of Cosume Change, tradiția „tenisului alb” datează din secolul 19, când jucătorii purtau îmbrăcăminte de culoare albă pentru a evita să afișeze pete de transpirație pe hainele colorate.

Cartea menționează faptul că regula a fost mai întâi impusă femeilor, pentru că „era de neconceput ca o doamnă să fie văzută că transpiră”. Deși originile acestei reguli par ușor sexiste, în cele din urmă regula a fost aplicată și bărbaților. La turneul din anul 2013, campionului Roger Federer i s-a cerut să-și schimbe pantofii, deoarece aceștia aveau tălpi de culoare portocalie!

Și încă ceva: dacă ai păr la subraț foarte închis la culoare, Club of England s-ar putea să-ți ceară să-l vopsești în alb. Cu tradiția nu te pui!

Șoimul Rufus e o vedetă la Wimbledon

Pe parcursul turneului, în fiecare dimineață, un șoim pe nume Rufus e eliberat pentru a face tururi deasupra terenurilor de la Wimbledon și a speria porumbeii din zonă. El nu le face acestora niciun rău, în afară de a-i îndepărta de arenele pe care se desfășoară întrecerile. Rufus are peste 10.000 de persoane care-l urmăresc pe Twitter și a dat emoții întregii națiuni în anul 2012, când a fost furat. Din fericire, a fost recuperat rapid.

Enorm de multe mingi de tenis

turneul de tenis de la Wimbledon

În timpul turneului de la Wimbledon se folosesc circa 54.000 mingi de tenis, care sunt verificate (și înlocuite, dacă e cazul) pentru ca partidele să se desfășoare în condiții optime. Mingiile care nu sunt utilizate sunt păstrate într-un container frigorific, pentru a li se păstra imaginea intactă. Dacă ești super-fan, la finalul turneului poți cumpăra o cutie cu trei mingi la prețul de 2,50 lire sterline. Un preț excelent.

Să fii copil de mingi la Wimbledon e o treabă serioasă

Copiii de mingi de la Wimbledon sunt antrenați în cele mai mici detalii. Circa 250 de adolescenți, băieți și fete în jurul vârstei de 15 ani, sunt selectați dintr-un număr de 27 de școli aflate în apropierea terenurilor. Apoi aceștia urmează o pregătire intensă în vederea participării la celebrul turneu.

La început, copiii trebuie să treacă un test prin care să demonstreze că pot rămâne complet nemișcați timp ce cel puțin 3 minute. Apoi fiecare copil de mingi participă la sesiuni de antrenament care durează două ore și jumătate. Ei trebuie să fie preciși, disciplinați și, mai ales, rapizi. Practic, e ca o tabără de pregătire militară. Adolescenții sunt ținuți continuu sub observație și, dacă nu îndeplinesc standardele Wimbledonului, li se interzice să ia parte la meciuri.

Cel mai lung meci disputat a durat 3 zile

turneul de tenis de la Wimbledon

Cu un total de 11 ore și 5 minute, întâlnirea din primul tur al ediției din 2010, dintre John Isner și Nicolas Mahut, deține recordul pentru cel mai lung meci disputat vreodată. Nu doar la Wimbledon, ci din toate timpurile. El s-a desfășurat pe durata a trei zile, iar ultimul set a durat opt ore și 11 minute, sfârșindu-se cu un neverosimil 70-68 în favoarea lui John Isner (stânga, în foto).

Fred Perry nu și-a primit șampania

Când Fred Perry a câștigat prima finală la Wimbledon, în 1934, un oficial al clubului de tenis a înmânat șampania australianului Jack Crawford, cel pe care Perry îl învinsese. Ceva mai târziu, Perry l-a auzit pe același oficial spunând „Crawford a fost mai bun”. Deși Perry era favoritul publicului, el avea o relație conflictuală cu oficialii de la Wimbledon, care-l considerau un „parvenit”.

Martina Hingis are o relație specială cu Wimbledonul

Martina Hingis, una dintre cele mai talentate jucătoare de tenis din lume, a devenit, în 1996, cea mai tânără câștigătoare din istorie a turneului londonez. E drept, a făcut-o la dublu, când avea vârsta de 15 ani și 282 zile. Anul următor, Martina a ajuns pe locul 1 în topul WTA, atât la simplu cât și la dublu. La acea vreme, ea a depășit-o pe britanica Charlotte Dod, care câștigase turneul când era doar cu o săptămână mai în vârstă ca Hingis, dar într-o epocă demult uitată.

Citește și: 5 rachete de tenis cu care să-ți domini adversarii în această vară