Melodii de poveste: Imagine – John Lennon

Academia Barbatilor

Imagine este cel mai bine vândut single din cariera solo a lui John Lennon iar sensibilitatea și mesajul acestuia au marcat generații întregi, piesa rămânând peste ani un etern îndemn la visare, la închipuirea unei lumi fără bariere, nedivizată de religii și naționalități și neatașată de lucrurile și proprietățile materiale.

Piesa transmite un puternic mesaj politic, îmbrăcat într-o melodie frumoasă. Lennon și-a dat seama că dacă încearcă o abordare soft, va capta o audiență mai mare care, spera el, îi va prinde mesajul și-l va transmite mai departe. Imagine a fost produsă de Lenno și Yoko Ono, chiar dacă, inițial, doar John a fost cel creditat. El a declarat mai târziu că Yoko a avut partea ei de contribuție, fiindcă ideea a pornit de la cartea ei, Grapefruit, o apariție editorială plină de îndemnuri de genul „Imaginează-ți că cerul plânge…” sau „Imaginează-ți că ești un nor…”. „Am fost un pic egoist, un pic mai mult macho și, într-un fel, am omis să menționez contribuția ei”, a declarat Lennon într-un interviu pentru BBC. „Dacă ar fi fost vorba de Bowie, sigur aș fi creditat piesa Lennon-Bowie. Așa, însă, am pus doar Lennon pentru că era vorba de nevastă-mea și nu îți vine să pui și numele nevestei, nu-i așa?”.

Pe 14 iunie 2017, National Music Publisher’ Association a anunțat că Yoko va fi în sfârșit adăugată în mod oficial drept co-autoare a piesei Imagine. Acest anunț a avut loc în cadrul unei ceremonii în care lui Yoko i-a fost decernat un premiu pentru întreaga ei contribuție adusă muzicii.

În videoclipul piesei, Lennon e îmbrăcat în cowboy iar Yoko Ono e îmbrăcată ca o soție de indian. Lumea a speculat faptul că acesta ar putea fi un mesaj legat de necesitatea unei unități între culturile din întreaga lume. S-a speculat mult despre o declarație a lui John, care a spus că acest cântec e un „manifest comunist” dar de fiecare dată acest lucru a fost scos din context, fiindcă el adăugase: „…deși eu nu sunt un comunist și nu am aparținut niciodată acestui curent”.

2 milioane pentru pianul lui Lennon

John Lennon a scris piesa la un pian Steinway. În anul 2000, George Michael a plătit peste 2 milioane de dolari pentru pianul original, pe care l-a donat apoi Muzeului Beatles, din Liverpool. De atunci, pianul lui Lennon s-a aflat mai mereu „în turneu” în diverse locuri din lume, pentru a promova pacea.

Pianul alb la care Lennon a compus Imagine

Unii oameni au considerat ipocrită inserarea versului „Imagine no posessions” (Imaginează-ți că nu există posesiuni) în condițiile în care Lennon era super-înstărit. Într-un interviu oferit revistei Uncut, în 1998, Yoko Ono a precizat că „El își dorea în mod sincer să vină o vreme în care fiecare dintre noi să se simtă fericit fără să fie obsedat de bunurile materiale. Asta a vrut să spună”.

Piesa a făcut istorie și a fost prezentă în multe locuri și situații, chiar dacă, de pildă, nu fusese lansată ca single în UK până în anul 1975, când a ajuns abia pe locul 6 în top. La scurt timp după moartea lui Lennon, din 1980, ea a fost relansată în Marea Britanie și a avut o traiectorie fulminantă, până pe locul 1, de unde a fost detronată de o altă piesă de-a lui, Woman, aceasta a fost prima dată când un artist se detrona cu el însuși.

Pe 13 septembrie 1980, Elton John a ținut un concert gratuit în Central Park, din New York, pe care l-a terminat interpretând Imagine. Acest lucru se petrecea cu trei luni înainte de moartea lui Lennon și, înainte de a începe să cânte, Elton a spus: „Această piesă e pentru un prieten drag, care nu locuiește departe de-aici, așa că haideți s-o cântăm împreună suficient de tare încât să ne-audă”. Lennon locuia la o distanță de câteva blocuri de Central Park. Ca fapt divers, Elton John a interpretat piesa îmbrăcat într-un costum de… Donald Rățoiul.

Conform lui Yoko Ono, care deține drepturile de proprietate asupra muzicii lui John Lennon, cea mai frecventă cerere primită de la muzicienii care au vrut să înregistreze cover-uri după Imagine, era aceea că aceștia doreau să schimbe versul „no religion, too”. O cerință pe care Yoko a refuzat-o de fiecare dată.

Iar cea mai recentă referire la Imagine s-a petrecut în cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang (Coreea de Sud), când patru muzicieni sud-coreeni au interpretat piesa, fiecare dintre ei cântând câte o strofă. Cântăreții erau reprezentanții câte unui gen muzical, de la k-pop la rock. Tema întregului spectacol a fost „Pacea în mișcare”, mesajul principal fiind acela de unitate între sportivii Coreei de Nord și ai celei de Sud, aflați pentru prima oară la o olimpiadă sub un steag comun.