Melodii de poveste: Zombie – The Cranberries

Academia Barbatilor

Ne-a părăsit recent Dolores O’Riordan, solista trupei irlandeze The Cranberries, grup de mare succes, în special în anii 90, când a lansat o serie de melodii cu mare priză la public. Una dintre acestea este Zombie, de pe albumul No need to argue, apărut în 1994, poate cea mai cunoscută piesă a irlandezilor, într-o perioadă în care tensiunile politice și religioase din această țară ajunseseră într-un punct culminant din cauza acțiunilor sângeroase ale teroriștilor IRA.

Zombie a fost inspirată, de fapt, de unul dintre aceste triste evenimente, și anume bomba detonată de IRA pe 20 martie 1993 în Warrington, Anglia, în urma deflagrației doi copii pierzându-și viața. IRA (Irish Republican Army) e o organizație paramilitară care luptă pentru retragerea trupelor britanice din Irlanda de Nord. La acea vreme, Dolores a spus că piesa „vorbește” despre „lupta irlandezilor pentru independență, care pare să dureze de o veșnicie”. De altfel și unele versuri întăresc această idee: „It’s the same old theme since 1916.”

Dolores O'Riordan

Dolores O’Riordan

Precum alți muzicieni și trupe irlandeze (între care și U2), cei de la The Cranberries au susținut că au scris și lansat această piesă ca pe un simbol al „păcii dintre Anglia și Irlanda”. Melodia deplânge soarta copiilor uciși în acel atentat dar plonjează adânc în situația politică, pe undeva stârnind o controversă, recunoscută de însăși solista Dolores O’Riordan, care nici măcar nu a crezut că piesa va avea un succes atât de mare.

Videoclip controversat

Clipul video a fost filmat de Samuel Bayer, care fusese la Belfast înainte pentru a se documenta. În clip apar soldați britanici reali și copii localnici. Bayer – cunoscut pentru viziunile lui artistice, unele dintre ele exploatate la maxim în videoclipul trupei Nirvana, Smells Like Teen Spirit – a intercalat scene cu aceștia și cu Dolores care stă pe o cruce, vopsită în aur, cu un look de regina Cleopatra. Ideea aurul a aparținut, de fapt, lui O’Riordan, ea explicând-o mai târziu ca fiind metaforică pentru întreaga durere cauzată de dispariția acelor copii.

Pe 31 august 1994, la doar câteva săptămâni de la lansarea piesei, IRA a semnat primul armistițiu de încetare a focului, după 25 de ani de conflict. Zombie a făcut parte de pe al doilea album al trupei. Primul, Everybody Else Is Doing It, Why Can’t We?, fusese scris și înregistrat în Irlanda pe parcursul mai multor ani. După ce a fost lansat, în 1993, trupa a plecat în turneu, începând lucrul la No Need To Argue. Zombie a fost scrisă în timpul acelui turneu britanic, fiind principala piesă a albumului cu numărul doi, unul mai agresiv, despre care Dolores spunea că „în turneu lucrurile au căpătat mai multă viață. Așa a apărut Zombie. Primul nostru album fusese mai liniștit, ceva mai rezervat. Acum scriam mai în forță, eram mai rock”.

În America, Zombie nu a fost lansat ca single, fiind parte dintr-o tactică menită să vândă mai multe albume. Au fost oferite copii promoționale stațiilor locale iar MTV a difuzat piesa în heavy rotation, așa că în final albumul a avut un mare succes, fiind vândut în peste 7 milioane de copii peste Ocean. Din păcate, odată cu dispariția prematură a solistei Dolores O’Riordan, se mai stinge o voce de aur a muzicii ultimilor 20 de ani.