Mercedes a prezentat la CES 2020 conceptul VISION AVTR, în colaborare cu Avatar

Academia Barbatilor

În cadrul CES 2020, de la Las Vegas, Mercedes Benz a dezvăluit publicului ultimul său automobil concept, care-și trage inspirația din filmul Avatar, lansat în 2009, și a cărui continuare se pregătește la Hollywood.

mercedes VISION AVTR

Mașina, denumită VISION AVTR (sau Advanced Vehicle Transformation), e o îngemănare aproape perfectă cu estetica și sinopsisul general al celebrului film regizat de James Cameron. Precum filmul, AVTR este o încercare de a îmbina oamenii și tehnologia cu natura, creând o relație simbiotică prin intermediul designului inovativ, al interactivității și sustenabilității.

AVTR, un concept inovativ și sustenabil

Șasiul mașinii se bazează pe structura de tip „one bow”, definind o caroserie extrem de netedă și aerodinamică, cu portiere transparente și o formă presărată cu „bule” pe lunetă. Automobilul dispune de șiruri de LED-uri care accentuează și conferă funcționalitate atât părții posterioare cât și cauciucurilor, rezultatul generat fiind o iluminare s.f. a mașinii. Spatele acesteia dispune de paneluri segregate, care ridică și coboară creaturi similare cu cele din film și acționează ca spoilere.

mercedes VISION AVTR

La interior, bordul e format dintr-un panou unic, un display continuu, prin intermediul căruia, userul (nu-i putem spune șofer, fiindcă mașina se conduce autonom) poate interacționa cu funcțiunile vehiculului, poate controla mediul din interior și multe altele. Un meniu proiectat permite userului să-l parcurgă prin simpla ridicare, coborâre sau închidere a mâinii. Există, totuși, și un modul de control central, care oferă utilizatorului posibilitatea de a interacționa fizic în legătură cu accelerația și direcția.

mercedes VISION AVTR

În termeni de sustenabilitate, AVTR prezintă o baterie bazată pe grafen: materialele aflate de regulă în bateriile Litiu-Ion sunt înlocuite cu unele compostabile, ajungându-se la o baterie reciclabilă de capacități superioare. De asemenea, materialele din interiorul mașinii sunt alese cu atenție, fiind realizate din piele vegană DINAMICA și lemn de ratan, pentru panouri.

mercedes VISION AVTR
mercedes VISION AVTR

Mașina a fost prezentată la CES 2020 pe parcursul unei prezentări Daimler, fiind discutată de către numeroși designeri, înainte ca însuși regizorul James Cameron să vorbească despre această colaborare. „Traiectoria carierei mele este dovada vie a nevoii de inovație”, a declarat Cameron. „Fie că a fost vorba de lichidul metalic din Terminator 2 sau de tentaculele acvatice inteligente din The Abyss, acestea erau lucruri practic imposibile cu ceva vreme în urmă. Trebuie să privim în permanență către viitor”.

Citește și: 6 branduri auto care s-ar putea să dispară în următorii 10 ani