Mergi cu autobuzul? Google Maps va oferi date în timp real despre traficul mijloacelor de transport în comun

Academia Barbatilor

Cine nu folosește Google Maps în ziua de azi? Te-ai pierdut într-un oraș sau vrei să ajungi la o adresă pe care nu o găsești? Google Maps e cea mai bună și cea mai la-ndemână soluție. Iată, însă, că serviciul de hărți de la Google vine cu o actualizare de real folos pentru cei care folosesc mijloacele de transport în comun.

Google Maps va afișa în curând timpul de întârziere pentru călătoriile cu autobuzele. În timp real. Așadar, dacă te afli într-un autobuz, te grăbești și vrei să știi la ce oră vei ajunge la destinația unde, poate, ai o întâlnire, vei putea să vezi cât timp a mai rămas până acolo, în funcție de condițiile de trafic din momentul respectiv.

google maps

Mai mult, Google Maps afișează pe hartă unde sunt blocajele care cauzează întârzieri în așa fel încât, dacă dorești, poți să cobori mai devreme și să o iei pe jos sau să folosești o altă rută pentru a ajunge la destinație. Pentru moment, noua funcționalitate e disponibilă în orașele București, Cluj Napoca și Constanța.

Însă lucrurile nu se opresc aici, Google Maps venind cu o altă informație interesantă. Și anume, harta îți va afișa cât de aglomerat este autobuzul, troleul, tramvaiul sau metroul de pe ruta pe care vrei să o urmezi, în funcție de estimările altor utilizatori care călătoresc deja pe ruta respectivă. În acest fel, vei putea evita aglomerația maximă, așteptând, la o adică, următorul mijloc de transport în comun.  Acest serviciu va fi disponibil, pentru început, în București și Cluj Napoca.

google maps aglomeratie

Ambele actualizări (care se vor concentra, deocamdată, pe 200 de orașe din întreaga lume) vor fi disponibile pentru versiunile de iOS și Android a Google Maps.

Topul mondial al celor mai aglomerate linii de transport în comun

Cei de la Google au făcut câteva statistici legate de predicțiile nivelului de aglomerație în mijloacele de transport în comun, venite de la utilizatori ai Google Maps. Ei au analizat și au agregat rapoarte de trafic făcute între octombrie 2018 și iunie 2019, în timpul orelor de vârf (6 a.m. – 10 a.m.), identificând ce linii de călători sunt cele mai aglomerate.

Rezultatele sunt interesante și, dacă ajungi în orașele respective, s-ar putea să te ajute în a lua decizia de a folosi (sau nu) liniile respective.

Așa a rezultat clasamentul mondial al celor mai aglomerate linii de călători, acesta prezentându-se astfel:

  • 1 Buenos Aires – Linia Urquiza
  • 2 Sao Paulo – Linia 11 (Coral)
  • 3 Buenos Aires – Linia A
  • 4 Sao Paulo – Linia 8 Diamante
  • 5 Paris – Linia 13
  • 6 Buenos Aires – Linia C
  • 7 Tokyo – Linia Chuo
  • 8 Sao Paulo – Linia 9 (Emerald)
  • 9 Tokyo – Linia Nippori-Toneri
  • 10 New York – Trenul L

De remarcat că metropolele sud-americane Buenos Aires și Sao Paulo domină acest top, cu câte trei prezențe fiecare, în vreme ce unicul oraș european „strecurat” este Parisul. Cele mai aglomerate rute din principalele orașe ale lumii le găsești aici.

Citește și: 5 accesorii Google care să-ți facă viața mai frumoasă și mai ușoară