Metode prin care infractorii îți pot fura datele din smartphone

Academia Barbatilor

Smartphone-ul e confidentul tău și a devenit din ce în ce mai mult conexiunea ta cu lumea. Aceste lucruri vin, însă, la pachet cu cea mai mare vulnerabilitate pe care o poți oferi infractorilor digitali. Pentru că aceștia pot profita de activitățile pe care le faci zi de zi prin intermediul smartphone-ului, precum verificarea unei balanțe bancare, efectuarea de plăți sau încărcarea telefonului la un USB dintr-o stație publică de încărcare. Cum? Prin specularea breșelor de securitate și furtul de identitate digitală.

Pentru a-ți păstra în siguranță datele, trebuie să începi să înțelegi care sunt amenințările la care ești supus în acest sens. Fiecare acțiune poartă după sine un risc, însă există alte acțiuni care, la rândul lor, le pot anihila.

Vulnerabilitate hardware: porturile USB publice

O parolă din patru cifre nu e suficientă pentru a-ți securiza smartphone-ul de eventualii infractori. Iar unul dintre călcâiele lui Ahile vine tocmai de la stațiile publice de încărcare a device-urilor: gândește-te de două ori înainte de a-ți înfige telefonul într-un USB aflat „la liber” într-o cafenea sau într-un aeroport.

usb charging

De fiecare dată când folosești un port mobil devii vulnerabil la viruși sau malware, câtă vreme împarți acel cablu cu alți oameni. Utilizarea unui cablu de încărcare public într-un aeroport e ca și cum ai găsi o periuță de dinți pe marginea drumului și ai începe să-ți freci dinții cu ea. Și asta fiindcă hackerii pot modifica aceste port-uri pentru a instala software nociv (adică malware) care-ți invadează telefonul.

Odată ajuns acolo, acesta poate transfera datele din telefon către hackeri. Port-urile USB piratate pot, de asemenea, să fure direct informația din telefon. Pentru a evita acest risc, folosește-ți propriul cablu de încărcare, cu propriul tău încărcător, pe care să-l înfigi într-o priză. Sau, și mai bine, folosește o baterie externă.

În privința securității generale cotidiene, mergi, dacă se poate, mai departe de parola cu cele 4 cifre. Acestea nu sunt atât de eficiente precum biometriile – amprente sau recunoașterea facială, deoarece unele persoane se pot uita peste umăr și-ți pot repera imediat codul introdus pentru deblocarea telefonului. Apoi îl pot fura.

Fii atent la rețelele publice Wi-Fi

hacker
Foto: PRImageFactory

Hoții digitali îți pot vandaliza datele personale folosind rețelele publice nesecurizate Wi-Fi, exploatând în același timp vulnerabilitățile de software. De preferat este să eviți folosirea acestor rețele, însă dacă e absolută nevoie să te conectezi la una, măcar evită să intri în conturi importante. În cazul în care vrei să nu ai probleme, setează-ți telefonul să nu se conecteze automat la Wi-Fi.

Updatează-ți software-ul în permanență

securitate
Foto: NicoElNino

Hackerii pot exploata foarte lesne vulnerabilitățile din telefoanele mobile. De aceea, trebuie să verifici în mod constant dacă aplicațiile pe care le ai instalate în smartphone sunt updatate la ultima versiune. De regulă, ultimele versiuni conțin și patch-uri noi de securitate, prin urmare e important să fii la zi cu toate actualizările.

Vulnerabilitățile serviciilor de voce

Există două modalități banale prin care infractorii îți pot targeta numărul de telefon: înșelătoriile prin roboți telefonici și hoția de numere de telefon.

hacker
Foto: Przemek Klos

Probabil că ai avut deja de-a face cu roboții telefonici: la finalul lui 2019 a fost un val de atacuri – erai sunat de pe un număr dintr-o țară ciudată – Belize, Emiratele Arabe, Burkina Faso etc. Dacă primești un apel de pe un număr pe care nu-l recunoști, nu răspunde! E cea mai bună metodă pentru a te feri de acest tip de înșelătorie.

Acestea sunt tentative de fraudă ale unor infractori care dau beep-uri, tentând persoana apelată să sune înapoi. În momentul în care aceasta face acest lucru, este taxată suplimentar. Dacă răspunzi la telefon, vei auzi un robot care începe să-ți pună întrebări, ideea fiind să te țină cât mai mult pe fir, pentru a fi suprataxat.

Cealaltă variantă este atunci când infractorul sună pe numărul tău, pretinzând că este de la compania de telefonie la care ai abonament, iar după ce-i confirmi câteva detalii transferă numărul de telefon în device-ul lui. Nu vei ști că s-a întâmplat acest lucru până ce nu vei da un telefon și vei constata că sim-ul ți-a fost dezactivat. Apoi, pentru că telefoanele mobile sunt folosite deseori drept chei de securitate, pe care primești sms-uri cu coduri de securitate, hackerul va putea să-ți spargă și alte conturi.

De aceea, e bine să-ți setezi întrebări de securitate suplimentare, al căror răspuns nu este ușor de aflat (gen banalul „Care este prenumele mamei?”). În acest fel, acestea nu vor putea fi „sparte” de către hackeri.

Citește și: Sistemele de recunoaștere facială: avantaje și pericole