Mihnea Virgolici: cum să faci din pasiunea pentru echitație un stil de viață!

Academia Barbatilor

Mihnea Virgolici este un bucureștean ce face naveta săptămânal între București și Sighișoara, iar uneori și între alte colțuri ale țării sau de peste hotare. Dacă îl suni nu îți răspunde la telefon, decât între anumite ore, asta pentru că cele 24 de ore ale unei zile, uneori nu îi ajung să facă față tuturor responsabilităților pe care le are. Fie că sunt oameni, cai sau competiții ecvestre, el a reușit să își transforme, cu multă tenacitate, pasiunea pentru cai într-un mod de viață, fiind sufletul unor importante evenimente hipice din România, precum Karpatia Horse Show sau Karpatia Pony Show la care vin mii de spectator, turiști și profesioniști din lumea călăriei, din diferite colțuri ale lumii.

Mihnea VirgoliciMihnea, cum a început pasiunea ta pentru cai și echitație?

Încă din copilărie sunt pasionat de cai. Pe atunci desena grajduri, acum am ajuns să le amenajez. În adolescent însă, mă îndrăgostisem și de cai viteză, iar părinții pentru că erau ușor îngrijorați de eventuale accidente cu motocicleta, mi-au făcut cadoul un cal: pe Maur. L-am ținut într-o bucătărie în Otopeni și tot acolo am pus bazele unui mic club ecvestru. Totuși, locul nu era cel potrivit pentru ceea ce visam să fac: un domeniu unde nu doar să fie cele mai bune condiții pentru cai. În 2002, am venit pentru câteva zile la Festivalul Medieval de la Sighişoar și am pornit la plimbare pe dealurile Transilvaniei. M-am oprit într-o vale de poveste, am văzut o fermă părăsită şi am ştiut că acela este locul în care îmi voi împlini pas cu pas toate visele. Am cumpărat ferma care era un fost IAS și o frabrica de prelucrare a hameiului, la licitaţie cu câteva zeci de mii de lei, iar primii șapte ani a fost foarte greu.

Cum te-au privit oamenii din acel sat uitat, când l-ai spus că vrei să faci un centru de echitație acolo?

Toată lumea din sat a crezut că, fie este o afacere necurată, fie că sunt un terorist din Kosovo. În anul în care m-am dus la Primărie şi le-am spus că vreau să organizez un concurs hipic internaţional la Cross-Country Farm, cei de la Primarie s-au uitat la mine ca la un ciudat. Pe mine mă supără atitudinea de autocompătimire: la noi nu se poate, nu avem nicio şansă… numai într-o sută de ani! Nu există aşa ceva! De exemplu, am participat la primul concurs hipic în 1998. Primisem o rablă de măşină cadou de la părinţîi mei, pe care am vândut-o că să am bani să plec în Irlanda. Cînd am cumpărat Cross-Country Fram eu eram lefter, iar 98 % din clădire era degradată. M-am mutat aici şi mi-am propus să fac un centru de călărie, în condiţiile în care, pe atunci, erau doar două măşini în sat. Toată lumea mergea cu căruţa. Prima iarnă, pe care am făcut-o aici a fost cu zăpada în casă, eu mergând pe bicicletă că să îmi cumpăr mâncare din sat, vânzând lucruri din fermă şi gândindu-mă cum mi-am distrus viaţa la 27 de ani!

Cum ai reușit totuși să depășești aceste obstacole?

Cu timpul, încet-încet, au început să vină, la Sighişoara, turişti străini pentru câteva ore de călărie, de relaxare. Un pas mare a fost în 2010, când Lonely Planet, unul dintre cele mai cunoscute ghiduri de călătorie din lume, a pus Cross-Country Farm pe primul loc în topul recomadărilor pentru turişti în România şi pe locul 12 în Europa. Numărul turiştilor a crescut substanţial, cei mai mulţi dintre ei străini, cu toţii spunând că experienţa de la Prod a fost cea mai frumoasă din vacanţa lor petrecută în România. Fiecare dintre cei veniţi la fermă plaeca şi povestesc mai departe. Aşa au ajuns, încet-încet, să călărească la Prod turişti din toată lumea: de la nemţi, britanici sau cetăţeni din ţările scandinave, până la canadieni sau localnici din Taiwan, Brazilia sau Dubai. Foarte mulţi dintre cei care au plecat s-au reîntors şi s-a ajuns şi la situaţii în care o oră de călărie să fie rezervată cu două luni şi jumătate înainte.

Desigur, în spatele oricărui bărbat puternic stă și o femeie pe măsură…

Da, în urmă cu câțiva ani a apărut Adela. O știam, de când eram mici. Ea era un pic mai mare decât mine, dar am fost colegi și la grădiniță, și în școală. În liceu, în Colegiul Național Gheorghe Lazăr am mers de câteva ori la aceleași petreceri, dar eu stăteam într-un colț și mă uităm cum ea este curtată de restul băieților. Cu Adela m-am reîntâlnit în 2015, la Karpatia Horse show, un eveniment care se află la momentul respective la cea de-a două ediție, apoi în 2016, înainte de o competitive ecvestră pe care o organizăm la Sighișoara, am intrat în grajd și i-am spus potcovarului, din mers: fă-mi un inel din două cuie. M-o fi crezut nebun, dar l-a făcut. Pe scenă, chiar în seară de gala, am chemat-o alături de mine pe Adela, pe care a cerut-o acolo de soție, punându-i pe deget inelul din cuie de potcovit. I s-a potrivit perfect!

Mihnea VirgoliciAcum, Adela se implică atât în fermă, cât și în restul competițiilor sportive pe care le organizezi, de exmplu Karpatia Horse Show?!

Da, este un eveniment foarte elegant, un eveniment foarte nobiliar,  burjois, care se întâmplă în localitatea Florești, de lângă Ploiești, Prahova, pe domeniul Cantacuzino, un domeniu de 130 de hectare, împrejmuit cu zidul făcut de Grigore Cantacuzino, zis Nababul, cel mai bogat om din România acum 100 de ani. Am creat un concurs, un eveniment hipic, să spunem, format din mai multe competiții internaționale și naționale de cross country, iar adela mă ajută cu paradele de pălării elegante, invitațîi către corpul diplomatic, zona VIP și organizare. Am învățat de fapt că visele devin realitate dacă ești foarte ambițios și foarte încăpățânat și muncești foarte mult și ăstă e un mesaj pe care îl transmit tuturor, că visele pot deveni realitate, chiar și cele mai intangibile, pentru că povestea asta cu caii nu este ușor de atins.

Ce vor vedea anul acesta spectatorii la cea de-a cincea ediție a Karpatia Horse Show, intre 28-30 septembrie?

Marea câștigătoare de anul trecut, Roo Fox din Marea Britanie, și-a anunțat prezența cu 8 cai pentru a participa la Concursul Complet cu probele dresaj, obstacole și cross-country. Pentru iubitorii de cai, călărețul britanic de 4*, Spencer Sturmey, va susține un stagiu de pregătire în zilele de dinaintea concursului pentru cei care vor să se perfecționeze în disciplină proba completă. Spencer Sturmey este unul dintre cei mai faimoși comentatori de la ora actuală pe disciplină sporturilor ecvestre și va aduce o notă de dinamism spectacolului ecvestru! Miron Bococi, românul numit și vrăjitorul de cai, stabilit în zona Barcelonei, va fi prezent la Karpatia Horse Show împreună cu patru cai ai săi pentru a prezența un moment de dresaj natural de o mare sensibilitate și eleganță.

Citește și un interviu cu Eduard Dinu, cel mai tânăr dirijor de la festivalul George Enescu