Ghid complet de purtare a inelelor bărbătești

Academia Barbatilor

Unii bărbați adoră să poarte inele. Doar că, dintre aceștia, unii nu prea știu cum s-o facă. Pentru că există o etichetă a purtării de inele la bărbați, un accesoriu care în mod normal e atribuit femeilor. Mai jos vom încerca să înțelegem cum se poartă inelele și care ar trebui să fie „relația” acestora cu fiecare dintre degetele bărbaților.

Inelele afișează un status și, în funcție de genul lor, pot transmite mesaje: de pildă, verigheta transmite mesajul că ești însurat. Însă, la fel de bine, inelele pot fi un accesoriu de stil iar simbolismul purtării lor pe degete diferite este divers.

Mâna dreaptă vs. mâna stângă

În principiu, nu există prea multe reguli legate de mâna pe care să porți inelele. Excepțiile le reprezintă inelele de logodnă sau de căsătorie. Iar aici, totul ține de reperele culturii locului în care trăiești sau în care te-ai născut. Românii le poartă pe inelarul de la mâna stângă. Dar în alte țări, inclusiv prin Europa de est, acestea se poartă pe mâna dreaptă.

Cu toate astea, nu trebuie să-ți faci griji prea mari legate de acest lucru. Din punctul de vedere al simbolismului, mâna dreaptă este văzută, de regulă, drept „mâna fizică” – cea activă și dominantă, cea cu care faci cele mai multe gesturi. În același timp, mâna stângă este cea „mentală”, care reprezintă caracterul și crezurile tale. Însă totul se dă peste cap dacă ești stângaci, nu-i așa? Deci nu te teme – poți să sari peste această regulă.

inele barbati

Sursa foto: Pinterest

Degetul mic

Aceasta e prima opțiune a unui bărbat care vrea un inel cu care să iasă în evidență. Degetul mic are mai multe avantaje: nu are asocieri culturale sau religioase (precum inelarul) și nu se atinge cu arătătorul. Este degetul pe care pui lucruri care vrei să nu treacă neobservate.

Oamenii care sunt pasionați de simbolismul astrologic asociază degetul mic cu inteligența și persuasiunea. Este simbolul planetei Mercur, care era asociată – în mod evident – cu mercurul, un metal lichid, ce nu poate fi transformat în inel.

printul charles inel

Sursa foto: Pinterest

Inelarul

Inelarul este, în majoritatea cazurilor, asociat cu ideea de căsătorie, iar un inel purtat pe el presupune ori că este unul de logodnă, ori că e de-a dreptul o verighetă. Majoritatea bărbaților optează pentru un inel simplu, din aur, aur alb sau argint pentru a marca acest status. Un inel mare, cu bijuterie încastrată, sau unul cu un design tridimensional, nu e asociat cu statusul marital și nu e potrivit pentru a fi purtat pe acest deget.

E drept că unii oameni poartă și diverse tipuri „artistice” de bijuterii, pe care le consideră inele de căsătorie, dar acestea nu fac parte din normele culturale. Un inel decorativ și bizar, purtat pe degetul inelar, nu va fi asociat cu un inel de căsătorie, în vreme ce un simplu cerc de metal probabil va fi.

Din punct de vedere simbolic, inelarul e asociat cu luna, cu creativitatea și cu frumusețea, dar și cu relațiile romantice. Metalul lunii este argintul, motiv pentru care inelele din argint sunt o alegere naturală pentru cei care aleg să le poarte pe inelar și nu sunt căsătoriți sau logodiți.

cum porti verigheta

Sursa foto: Popsugar

Degetul mijlociu

Dincolo de gestul obscen cu care este asociat, degetul mijlociu este cel mai mare și mai proeminent dintre degetele mâinii. Și totuși, nu prea este utilizat pentru a purta inele. Motivul principal este că e vecin cu arătătorul și cu inelarul iar două inele unul lângă altul incomodează.

Unii bărbați care nu poartă inele pe cele două degete mai sus menționate, apelează însă la degetul mijlociu, pe care-l consideră „principal”, pe ideea că acolo vor scoate cel mai bine inelul în evidență. Degetul mijlociu simbolizează echilibrul și responsabilitatea, fiind asociat cu planeta Saturn. Metalul acestei planete este plumbul, iar inelele din metal simplu, gri, precum oțelul, sunt potrivite pentru a fi purtate pe degetul mijlociu.

Degetul arătător

Există un instinct natural în a nu purta un inel pe degetul arătător, fiindcă folosim acest deget mai mult ca pe oricare altul. Dar practica demonstrează că lucrurile nu stau chiar așa, atâta vreme cât inelul nu interacționează cu altul aflat pe un deget vecin.

Dacă ne întoarcem câteva sute de ani în timp, constatăm că degetul arătător era principalul deget pe care bărbații purtau inele – de reglă sigilii sau podoabe heraldice. În unele părți ale Europei, oamenilor de rang inferior le era interzis să poarte inele, fiindcă acesta era privit drept un indiciu al unui status ridicat. Asta a făcut ca pe degetul arătător să fie purtate inele de valoare, inele fraternale, moșteniri de familie și altele asemenea.

Arătătorul este asociat astrologic cu planeta Jupiter, care simbolizează putere, leadership și autoritate. Metalul asociat e cositorul – nu găsești prea multe inele din cositor, însă tonurile de argint deschis sunt o alegere potrivită pentru arătător.

inele barbati jeans

Sursa foto: Esquire

Degetul mare

Degetul mare se folosește în semnele de aprobare, de interacțiune și prietenie. În multe societăți, inelul purtat de bărbat pe degetul mare e un semn de bunăstare sau de influență, acestea fiind de regulă mari și voluminoase, tocmai pentru a reflecta aceste lucruri.

Un inel purtat pe degetul mare este și alegerea bărbaților care vor să poarte mai multe inele pe aceeași mână, fiindcă acesta e relativ depărtat de celelalte degete și nu incomodează. Totuși, chiar dacă mărimea poate fi în regulă, nu ar trebui să porți un inel de prost gust, care să epateze printr-un design extravagant. Poate fi mare dar simplu.

Degetul mare nu are nicio asociere astrologică, dar în mitologia clasică (și în medicina pre-științifică) se spunea că indică în mod subtil caracterul persoanei respective: degetele mari puternice și drepte arătau o personalitate autoritară, în vreme ce degetele cocârjate erau semn de slăbiciune și lipsă de onestitate.

Câte inele poate să poarte un bărbat pe o mână?

inele la bărbațiCare e numărul maxim de inele pe care le poate purta un bărbat? Depinde de inele. În principiu, nu porți mai mult de unul pe fiecare deget și mai mult de 2-3 la ambele mâini. Mai multe reprezintă o exagerare. Chiar și 2-3 s-ar putea să te scoată în evidență și, în funcție de restul ținutei, de împrejurări etc, să nu te avantajeze.

De cele mai multe ori, dacă ești un fan al inelelor, cel mai bine e să porți o singură piesă, pe oricare dintre mâini, și nimic altceva. Iar aceea să fie inelul care te reprezintă și care poate fi inclusiv cel de căsătorie.

Citește și cum să porți o bandana