Moartea lui Stalin, sau cum devine istoria comică

Academia Barbatilor

Rulează pe ecrane un film pe care ți-l recomandăm, în caz că te interesează istoria dar și în cel în care ți-ai dori să te distrezi un pic: Moartea lui Stalin. Foarte direct și foarte rece, filmul Moartea lui Stalin e despre… moartea lui Stalin, cel mai mare dictator criminal din istorie, responsabil cu dispariția a peste 20 de milioane de oameni.

La cald, producția regizată de Armando Iannuci este, însă, mai mult decât atât. E o viziune amuzantă și, în același timp amară, despre cum s-au desfășurat lucrurile după moartea inopinată a lui Stalin, din punctul de vedere al celor care-l înconjurau și care doreau să pună mâna pe putere, marile și tenebroase figuri ale epocii, care purtau nume rămase în istoria neagră a timpului: Beria, Malenkov, Hrusciov, Kaganovici, Molotov.

Nu facem spoilere legate de film dar, dacă tot l-am văzut și ți-l recomandăm, am vrea să ne întoarcem un pic la acel moment din ziua de 1 martie 1953, când Stalin s-a prăbușit în dormitorul casei sale rurale din Volinskoe. Era singur în încăpere, așa că a fost găsit abia după câteva ore de către cei din garda personală, zăcând pe podea, în propria urină, în urma unei hemoragii cerebrale.

A fost dus pe o canapea, unde a rămas în următoarele trei zile, timp în care o mulțime de medici s-au învârtit în jurul lui, administrându-i tot felul de tratamente fără niciun rezultat. Pe 2 martie au ajuns și copiii lui, Svetlana și Vasili, ultimul aflat mai mereu într-o stare de ebrietate care genera un spectacol nu foarte plăcut urechilor.

Stalin a murit într-un final, pe 5 martie, diagnosticul oficial fiind acela de hemoragie cerebrală. Au fost însă multe voci care au spus că Beria ar fi fost cel care l-ar fi ucis dar ipoteza nu a fost confirmată.

moartea lui stalinTrupul lui Stalin a fost dus la Moscova și expus poporului vreme de trei zile, timp în care mii de oameni, distruși de vestea morții tătucii, au venit să-și arate respectul, înregistrându-se sute de cazuri de persoane literalmente călcate în picioare. Pe 9 martie, Stalin a fost mutat în Mausoleul lui Lenin. În țară începuseră și manifestații de bucurie ca urmare a morții dictatorului, care au fost însă rapid suprimate.

Stalin a ucis milioane de oameni, dar în Rusia este privit și astăzi de către unii drept un lider care a modernizat țara. Nu altfel stau lucrurile în Gori, orașul său natal din Georgia, unde există Muzeul Stalin (v. mai jos video), important punct de atracție al locului, în care poți afla multe lucruri interesante, în special despre viața personală a dictatorului.

Reîntorcându-ne la Moartea lui Stalin – the movie, mulți critici afirmă că e unul dintre cele mai amuzante filme ale anului. Pelicula e caracterizată de o incredibilă subtilitate satirică iar personajele istorice sunt excepțional conturate în contextul unui eveniment cu efect de cutremur de gradul 7 pe scara Richter. Mai puțin amuzant e faptul că, în luna ianuarie, guvernul Rusiei a interzis filmul de la difuzarea în sălile de cinema de pe teritoriul țării, considerându-l o formă de „extremism”, menită să „cauzeze fricțiuni în societate”. Definește singur această atitudine…