Cum să întreții pantofii de piele în anotimpul rece

academia barbatilor

, Fashion

–          cel mai important – după fiecare purtare trebuie ca perechii de încălţări să îi fie asigurată cel puţin o zi de refacere;

 –          înainte de a începe curăţirea încălţămintei desfaceţi şi scoateţi sireturile. În cazul în care sunt deja vechi si rupte – acestea ar trebui să fie înlocuite cu altele noi. Curăţaţi prima dată de praf şi murdărie cu o perie adecvată pentru curăţarea uşoară a pielii. Puteţi folosi săpun sau un agent de curăţare special pentru pantofi. În urma acestor proceduri, în cazul în care aţi folosit apă, lăsaţi pantofii să se usuce, apoi ştergeţi-i cu o cârpă moale de bumbac;

 –          ungeţi apoi cu cremă, folosind o perie mică, de obicei, rotundă, făcută din păr de cal;

 –          pentru strălucirea încălţămintei se poate folosi şi apa 🙂 Pentru aceasta luaţi puţină apă, picuraţi pe pantofii din piele, şi cu o ţesătură de bumbac prin mişcări rotative poleraţi pantofii. Dupa aceasta cu o perie moale înlăturaţi particulele  mici care au rămas în urma procedurii.

 –          Talpa. Din când în când talpa încălţărilor are nevoie de curăţire şi îngrijire.

 –          Ungeți talpa cu ulei sau preparate special destinate pentru tălpi, pentru a o întări. Această procedură este recomandată îndeosebi după plimbările pe ploaie.

 Sfat: Cumpărați încălțăminte seara. Mărimea piciorului seara este cu 5-8 % mai mare decât dimineața.

 –          Încălțămintea de piele naturală, pentru a o face să-și recapete prospețimea, o frecăm cu o soluție de terebentină în care s-au introdus câteva picături de lapte; apoi se freacă bine cu o perie sau cu o bucăţică de catifea.

–           Încălțămintea de piele naturală căpăta un lustru deosebit dacă turnăm în cremă de ghete câteva picături de spirt medicinal.

–           Încălțămintea de piele naturală umedă trebuie pusă la uscat cu talpa în sus pentru a fi expusă aerului.

–           Încălțămintea din piele naturală umedă își păstrează elasticitatea și după uscare dacă va fi bine unsă cu ulei de ricin.

–           Încălțămintea de piele naturală care prezintă dungi lăsate de zăpada se curată cu suc de ceapă. Se tăie o ceapă în două și se freacă cu partea dinăuntru locurile respective.

–           După ce s-a terminat iarna, încălțămintea trebuie curățată și uscată, trebuie unsă săptămânal pe feţe și pe tălpi cu un amestec format din: 50% ceară de parchet și 50% seu; 25 g de seu de oaie sau capră, 5 g de ceară de albine și 5 g de colofoniu (sacâz), topite toate la un loc, adaugandu-se și 30 ml de ulei de în fiert.

–           Cu acest preparat se unge încălțămintea de 6 ori și apoi se lasă în repaus timp de 24 de ore; 35 g de parafină topită, la care se adaugă 20 ml de ulei de în fiert și 10 ml de ulei (untură) de peşte. Cu acest amestec se unge de 2-3 ori frecându-se apăsat cu o bucată de flanel.

–          Impermeabilizarea (mai ales pentru copii, cărora le place să umble prin apă) se poate realiza astfel: combinăm în părți egale grăsime de pasăre și seu (de oaie) topim pe baie de abur și ungem cu acest amestec călduț încălțămintea; ștergem bine fețele cu ulei de in, iar tălpile cu un amestec alcătuit din 10 ml parafină și 10 ml ulei de in.

–           Impermeabilizarea tălpilor din piele, în special cele de iarnă (bocanci, cizme), se poate realiza astfel: se topesc pe un foc mic 10 părți de ceară de albine și 6 părți de rășină, iar în topitură se înglobează 50 de părți de ulei de în fiert și 50 de părți de grăsime de oaie. Cu pasta obținută se unge talpa având grijă să fie unse și cusăturile; se topesc 25 g de ceară de albine, 25 g rășină uscată și 10 g de seu de vită, oaie sau de capră. În acest amestec se adaugă 200 ml de ulei de in și 10 ml de esență de terebentină. Se dă de 2-3 ori.

–           Mirosul neplăcut din interiorul încălțămintei se îndepărtează prin ştergerea interiorului cu o cârpă îmbibată în următoarea soluție: 100 ml de apă, 2 ml (orice detergent lichid), 10 ml de apă oxigenată, 10 ml de spirt medicinal și 20 ml de formol.

–          Pentru a nu scârțâi tălpile încălţărilor trebuie unse o dată pe săptămâna cu ulei de in fiert.

 –          Încălțămintea din piele de culoare deschisă se curată cu neofalină. Se freacă cu o cârpă moale. Dacă pielea crapă sau a devenit mată în unele porțiuni o frecăm cu albuș de ou (bătut spumă).

S-ar putea să-ţi placă şi: Pantofii potriviţi pentru un bărbat cu stil