O culoare subestimată: cum să porți verde

Academia Barbatilor

Verdele este una dintre cele mai subestimate culori din vestimentația masculină. Bărbații cam fug de verde ca dracul de tămâie, în ciuda faptului că verdele e o culoare versatilă, care te poate îmbrăca, la o adică, din cap până-n picioare, fără ca rezultatul final să te facă să arăți ca un clovn ieșit de pe porțile circului. Majoritatea bărbaților preferă griul, albastrul sau negrul dar verdele poate fi, în multe situații, culoarea care să te scoată din mulțime.

Când te gândești la verde trebuie să iei în calcul faptul că există multe nuanțe ale acestei culori: verde smarald, verde măsliniu, verde pal, vernil etc. Verdele este o culoare versatilă, cu multe nuanțe și tonuri care nu pot fi descrise în cuvinte dar care oferă de multe ori o imagine vizuală plăcută și liniștitoare.

Costumul verde / Sacoul verde

E bine să ai în dulap un costum de culoare verde sau măcar un sacou verde. Ca parte a unui costum, verdele poate fi purtat separat, asortându-l la alte tipuri de pantaloni chinos, sacouri din material reiat sau chiar sacouri cu dungulițe. Oliv este o culoare cu tonuri maronii, uneori galbene, care se combină ușor cu alte culori, putând deveni una dintre primele alegeri în privința unei ținute.

Același lucru se poate spune și despre sacourile fresco, marmorate, întotdeauna alegeri foarte bune pentru perioada de primăvară-vară, deoarece culoarea oliv are tendința de a relaxa și de a induce o stare luminoasă și optimistă. Nefiind o culoare închisă, nu atrage razele  soarelui la fel de mult cum o face un sacou negru, de pildă.

Materiale

În privința materialelor, poți purta verde la flanelă, frescos, lână și chiar bumbac în dungi. E o culoare cu o gamă largă de nuanțe, prin urmare nu ar trebui să-ți fie rușine s-o experimentezi. Desigur, cu cât e mai închis, cu atât verdele e mai formal și poate deveni un înlocuitor pentru un costum maro închis, de pildă, intrând în aceeași zonă de protocol.

Pantalonii verzi

Pantalonii verzi arată bine, în special cei de tip reiat sau moleschin. Aceștia sunt perfecți pentru vremea rece de iarnă, în plus sunt diferiți și se pot combina într-un mod interesant. De exemplu, la un sacou maro nu trebuie să porți neapărat o pereche de reiați maro, bej sau albaștri ci poți asorta niște pantaloni verzi. Poți purta și nuanțe mai deschise dar acestea sunt recomandate vara.

Veste

Un element în care poți investi, și care să fie de culoare verde, este vesta. Poți avea o vestă verde pe care s-o porți de sine stătătoare sau la un costum. Poate chiar găsești o vestă de catifea verde, pentru zilele geroase de iarnă. Vestele de catifea de culoare verde sunt potrivite și pentru sacourile pe care să le porți la cină.

Cămăși de costum

O altă zonă în care verdele se regăsește foarte rar este cea a cămășilor de costum. O cămașă de costum de culoare verde pal merge perfect cu o cravată de tip madras (cu motive cadrilate) și un costum maro. O poți purta și la un costum albastru sau chiar la unul gri, în special pe timp de vară. Dacă alegi un verde mai închis pentru cămașă, fă-o mai degrabă în lunile friguroase.

Nu te feri de pantofii verzi

E foarte ok să porți pantofi verzi. Unii bărbați aleg un verde închis sau un oliv, această din urmă nuanță fiind foarte versatilă. Dacă porți curea, nu uita să o asortezi la pantofi pentru a avea un look armonios și complet. Dacă nu găsești pantofi de piele de culoare verde (ce-i drept, sunt rari) caută-i pe cei din piele-ntoarsă, mai casual, purtabili pe perioada verii. Cu cât nuanța e mai închisă, cu atât pantofii sunt mai formali iar seara vor fi confundați cu unii de culoare neagră, putând fi, deci, combinați mai bine.

Ciorapii

Verdele poate fi purtat la ciorapi, drept culoare de contrast. De pildă, când porți chinos cu pantofi maro, poți încerca niște ciorapi în două culori: verde și mov. Poți avea combinații interesante inclusiv cu pantaloni din material reiat sau cu alte tipuri de pantaloni de iarnă. Ca și în alte cazuri, verdele deschis e potrivit pentru combinații de vară.

Accesorii verzi

Gândește-te la o pereche de butoni verzi, poate chiar la un ac de cravată. Verdele e întotdeauna o culoare plăcută, care are darul de a aduce contrast. Pe cămășile albe, bleu sau pe cele în culori pastelate. Sunt multe accesorii pe care le poți purta și care să fie verzi, unul dintre acestea fiind eșarfa/fularul.

Cravata și papionul

Pentru zilele calde (sau dacă locuiești într-o zonă caldă) o cravată verde din material shantung sau un papion verde vor arăta superb. În zilele reci se pretează mai degrabă un oliv închis, pus pe o cravată din lână. Un alt loc foarte bun în care poți purta verde este buzunarul de la piept, unde te poți juca pentru a crea combinații interesante. Verdele creează contrast, mergând foarte bine cu sacourile gri sau navy.

Ce culori merg combinate cu verde

Verde cu albastru – probabil cel mai ușor de combinat. Albstru e o culoare rece, verdele e una caldă, cele două se completează perfect.

Verde cu maro – cel mai bine merge cu maroul închis dar se asortează foarte ok și cu nuanțele de maro deschis.

Verde cu gri – o culoare business-tradițională, care se potrivește în mod surprinzător de bine cu verde.

Verde cu portocaliu – o combinație foarte plăcută, cele două culori merg mână-n mână, oferind o imagine caldă.

Verde cu galben – din aceeași gamă, poate mai „rece” ca portocaliul, galbenul se asortează însă la fel de bine cu verdele, în funcție și de piesele de îmbrăcăminte.

Verde cu mov – nu e o combinație foarte populară, fiind caracteristică mai degrabă țărilor nordice dar cele două culori armonizează bine.

Verde cu roșu – e o combinație importantă, care acum mulți ani nu ar fi fost folosită niciodată dar care, în ciuda aspectului de Crăciun, poate deveni foarte plăcută dacă nuanțele sunt bine alese.