(P) Contracepția de urgență văzută prin ochii specialiștilor  

academia barbatilor

, Relații

Sunt frecvente cazurile în care se poate întâmpla ca prezervativul să se rupă, să uitați să folosiți o altă metodă contraceptivă sau pur și simplu să aveți parte de un accident. Cum pilula de a doua zi pare să fie cea mai des utilizată soluție în aceste cazuri, iar pe piață există mai multe produse de acest tip, am discutat cu specialiștii în domeniu despre eficacitatea, efectele secundare ce pot apărea  și recomandările acestora în ceea ce privește alegerea unei contracepții de urgență.

Pilula de a doua zi poate preveni sarcina după un contact sexual neprotejat sau dacă metoda contraceptivă pe care o folosiți a eșuat. Aceasta funcționează prin inhibarea ovulației, stopând eliberarea ovulului. Pastila de a doua zi poate fi luată oricând în timpul ciclului menstrual chiar și în apropierea ovulației – adică atunci când exista riscul cel mai mare  de a rămâne însărcinată.

pilula pentru a dou azi

Sursa foto: PR

Am discutat cu doamna Doctor Oncescu Ana, medic primar obstetrica-ginecologie, despre acest aspect: ”Noi recomandăm întotdeauna administrarea contracepției de urgență cât mai repede posibil după contactul sexual neprotejat, maxim 24 – 48h. Nu sunt puține cazurile în care pacienta ne transmite că nu a respectat acest termen fie pentru că nu a realizat că a avut parte de un accident în timpului actului sexual, fie pentru că nu a avut posibilitatea, iar atunci există riscul să se ajungă la o sarcină nedorită. Din fericire există pe piață produse ce au în componenţă ca şi substanţă activă ulipristal acetat şi care oferă avantajul unui termen de administrare mai mare, de până la 5 zile după actul sexual, dar nu mai târziu de 120 de ore de la acesta”.

Ca orice medicament, pastila de a doua zi poate provoca reacții adverse cum ar fi cefaleea, greața și cicluri menstruale dureroase. Dacă vă simțiți rău după administrarea unei astfel de pastile, consultați un specialist în domeniul sănătății. Puteți găsi mai multe informații și recomandări prin click aici.  Doamna Doctor Oncescu Ana ne-a declarat că în momentul de față, pe piața de medicamente există produse ce au ca substanţă activă ulipristal acetat ce oferă avantajul unui risc mai scăzut de a genera efecte secundare: “Unele substanțe active pot fi tolerate de organism mai bine decât altele. Cea mai bună pastilă de a doua zi este aceea care are eficacitatea cea mai mare și care îți provoacă cele mai puține reacții adverse. Produsele ce conţin ulipristal acetat pot oferi aceste beneficii. ”

Vă recomandăm  să citiți cu atenție prospectul pilulei de a doua zi. În cazul în care sunteți nevoite să folosiți o contracepție de urgență, aveți în vedere faptul că aceste metode nu previn și nu tratează infecțiile cu transmitere sexuală. Pentru a nu ajunge, totuși, în această situație, puteți găsi cateva sfaturi chiar aici.