Pantofi maro sau pantofi negri?

Academia Barbatilor

Una dintre întrebările de stil care se pune deseori este ce culoare de pantofi să purtăm seara: negri sau maro? Întrebarea trebuie urmată, desigur, de explicații legate de locurile și situațiile în care ne aflăm. Pentru că nu porți maro în club, nu porți maro la întâlnirile de socializare, nu porți maro într-un muzeu, porți negru la operă, la întâlnirile formale, la o cină cu un client important. Dar ce culoare de pantofi trebuie să porți la evenimentele mai puțin formale?

Mulți bărbați se tem să poarte pantofi maro seara dar aici fac o greșeală: se pot purta fără problemă pantofi de culoare maro după ora 19. De fapt, trebuie să ținem cont de trei factori atunci când alegem culorile, și nu neapărat cele legate de pantofi ci de întreaga ținută:

Ocazia

Cât de formal(ă) este ocazia/evenimentul la care mergi. Dacă te duci la operă, la o gală, dacă te duci la un eveniment elegant – e de dorit să porți culori închise. În aceste situații, pantofii negri se vor potrivi cel mai bine.

Dar în același timp, pantofii maro închis, purtați, să spunem, la un costum bleumarin, arată foarte bine și sunt pretabili pentru a fi încălțați seara.

Perioada zilei

Trebuie să ții cont de perioada zilei. Seara vei purta culori închise. Pe timpul zilei, culori mai deschise.

Perioada anului

Vară sau iarnă? De regulă, când sunt temperaturi ridicate, vei purta culori mai deschise și vei aborda un look mai puțin formal, în vreme ce iarna te vei orienta către culorile închise.

Vei constata că vara bărbații obișnuiesc să renunțe la cravata neagră, la costumele negre, la smochinguri și la tot arsenalul de eleganță formală, preferând să abordeze culori mai lejere, prin urmare în loc de clasicul costum negru, poți alege, de pildă, un sacou alb, cu pantaloni negri și pantofi de aceeași culoare.

Iar dacă evenimentul la care mergi nu e atât de formal, vara te poți gândi la culori și mai interesante în privința pantofilor. Maro deschis, sau, de ce nu, poate chiar albi?! Iarna în schimb, toate „drumurile” duc către negru. Cât despre anotimpurile intermediare, lucrurile sunt lăsate la interpretarea fiecăruia

O altă întrebare care se pune este dacă să asortăm ținuta la nuanța tenului. Unii au pielea mai deschisă, alții o au mai închisă, unii sunt blonzi, alții bruneți sau roșcați. De aici încolo se deschid o mulțime de posibilități care continuă cu situațiile în care un eveniment (să zicem, o nuntă) începe la 2-3-4 după-amiaza și se continuă până după miezul nopții. În acest caz poți purta culori deschise, deci și pantofi maro, fără a fi nevoit să te schimbi odată cu lăsarea serii.

Pantofi maro și pantaloni negri?

pantofi maro pantaloni negriVestea bună este că nu există un șablon pentru încălțăminte. Dar ce facem atunci când vedem pantofi maro la pantaloni negri, o combinație pe care poate doar italienii o agreează?

Sigur că în acest caz, cuvântul de bază este „contrast”. Atenție, însă: pantofii trebuie să fie mult mai deschiși decât negrul pantalonilor. Abia atunci avem de-a face cu un joc corect. Și nu uita că pantofii maro la pantaloni negri se potrivesc pentru ținutele casual, nu pentru cele elegante. Cum ar fi să asortezi o pereche de jeanși negri la o pereche de ghete chukka maro. Sau niște chinos strâmți la niște mocasini cognac. Un pantof de culoare mai deschisă oferă instant un vibe casual. Pantofii de culoare maro închis păstrează-i doar pentru ținutele elegante.

Uite și o altă sursă de inspirație despre cum să asortezi pantofii cu culoarea pantalonilor.