Pantofii Oxford. Cum să-i porți, la ce să-i porți

Academia Barbatilor

Atunci când vorbim despre pantofii de costum, pantofii Oxford dețin supremația. Acest clasic și elegant tip de pantof a devenit de câteva secole o imagine iconică a bărbatului bine îmbrăcat. Arată bine iar o altă mare calitate a pantofilor Oxford este versatilitatea. Adică, pe lângă costum, ei pot fi purtați și la ținute smart casual. În plus, pot fi purtați de către orice bărbat, indiferent de stil și de vârstă.

Istoria pantofilor Oxford

Pantofii Oxford au apărut în Scoția și Irlanda, acolo unde erau denumiți, în mod ocazional, Balmorals (după castelul Balmoral). Ceva mai târziu au fost denumiți Oxford, după numele celebrei universități. În Statele Unite (unde nu au ajuns până la începutul secolului 19) sunt numiți bal-type iar în Franța, pantofii Oxford sunt numiți Richelieu.

Pantofii Oxford au derivat din Oxonian, o semi-cizmă care devenise foarte populară printre studenții Universității din Oxford, la începutul secolului 19, mai precis în jurul anului 1825. La acea vreme, încălțările erau foarte inconfortabile așa că apariția unui pantof care avea marginile mai largi, a fost primită cu entuziasm. În decursul timpului, fantele laterale au fost înlocuite cu șireturi. O altă modificare a fost micșorarea înălțimii tocului și expunerea gleznei.

Culorile pantofilor Oxford

Maro

pantofii oxfordPantofii Oxford de culoare maro fac „casă” bună cu un costum gri, maro închis sau bluemarin. Nu prea e recomandabil să porți Oxford maro la un costum negru.

Tabac

pantofii oxfordTabacul a devenit o culoare foarte populară în încălțămintea masculină, în principal datorită tonurilor închise și deschise în același timp. O culoare stilată, care se asortează la aproape orice. Tabacul este, de asemenea, o opțiune pentru un look mai puțin formal și poate fi purtată la pantaloni denim, la chinos în culori deschise sau la pantaloni bleumarin, de costum.

Negru

pantofii oxfordNiciunui bărbat n-ar trebui să-i lipsească din garderobă o pereche de pantofi Oxford negri – prima opțiune atunci când vine vorba despre o ținută de business. Dar pantofii Oxford negri sunt și foarte versatili, putând fi asortați la aproape orice culoare, pentru o ținută elegantă și conservatoare.

Când să porți pantofi Oxford

În situații formale

pantofi oxfordGrație look-ului polișat, pantofii Oxford se încadrează excelent pentru un eveniment formal. Complementează la perfecție costumul și se pot încălța și la ținute mai spilcuite. Pentru a avea imagine sofisticată, apelează la o pereche de Oxford din piele neagră. De asemenea, ai în vedere lățimea pantofului. Ca regulă generală, pantofii Oxford mai înguști arată mult mai bine decât cei ceva mai lați.

În situații smart casual

pantofi oxfordPantofii Oxford se pot purta și la diverse evenimente smart casual, precum prânzuri, petreceri etc. Pentru a-i aborda în acest sens trebuie să le găsești o pereche potrivită de pantaloni. Cum pantofii Oxford sunt, în principiu, formali, vor avea nevoie de niște pantaloni casual care să echilibreze stilul, ducându-l spre smart casual. Astfel, o pereche de chinos sau de jeanși eleganți vor reuși să creeze acest stil.

Ținute cu pantofi Oxford

Pantofii Oxford cu pantaloni eleganți

pantofii oxfordDacă porți pantaloni de costum sau alt gen de pantaloni de stofă, pantofii Oxford sunt o alegere excelentă. Precum spuneam și mai sus, aceste încălțări se transformă în partenerul ideal pentru ținutele elegante. Alege-i dacă participi la o nuntă, la un cocktail, la o cină de business sau chiar la job, dacă acolo e nevoie de o ținută elegantă. Atenție la culori și la asortarea lor cu pantalonii.

Pantofii Oxford cu pantaloni chinos

pantofi oxfordPentru un look casual, pantofii Oxford și pantalonii chinos fac o pereche minunată. Pentru a păstra ținuta echilibrată, alege culori de bază pentru fiecare piesă. De pildă, pantalonii chinos pot fi bleumarin, maro sau nisipii, toate aceste culori putând fi asortate la niște pantofi Oxford maro sau negri. În partea de sus poartă ce te reprezintă. Pentru o imagine classy, alege o cămașă cu mânecă lungă button-up. Pentru o apariție mai relaxată, o cămașă cu mânecă scurtă sau un pulover în anchior.

Pantofii Oxford cu jeanși

pantofi oxfordPantofii Oxford pot fi purtați și cu jeanși, în ciuda eleganței lor. Ba chiar arată foarte bine dacă sunt asortați unei ținute ce implică blugii, atâta vreme cât sunt purtați corect. Ceea ce înseamnă să fii foarte atent atât la culoarea pantofilor cât și a jeanșilor. Cei de culoare tabac merg foarte bine cu blugi bleumarin, în vreme ce cei maro sau negri se asortează cu un denim închis – indigo sau negru. De asemenea, ținuta trebuie echilibrată în sus cu o cămașă button-up sau cu un sacou.

Foto: lookastic.com

Citește și Cum să asortezi pantofii cu pantalonii