Pasionat de colecții? Cum să începi să colecționezi artă

Academia Barbatilor

Arta este subiectivă. De fapt, până și definiția a ceea ce poate fi numit artă poate fi considerată subiectivă. Dacă cineva colecționează postere de filme americane vechi, se poate spune că are o colecție de artă? Dar timbre? Monede? Unde se termină? Începerea unei colecții de artă poate fi unul dintre cele mai grele lucruri de care să te apuci.

Fie că vrei să începi o colecție din motive de afaceri sau investiții, sau dacă ești cu adevărat pasionat de un anume artist sau stil, vei avea temeri care variază de la tonalitate până la finanțe.

Astfel, ca bărbat hotărât să aduci colecția de artă în fața unei audiențe care te va adula, care sunt cei 5 pași ce ar trebui urmați pentru ca o colecție deosebită să prindă viață?

Cumpără doar ceea ce îți place

colecție de artă

Foto: sharpmagazine.com

Poate fi dificil să descoperi ce îți place. Arta este un concept atât de larg și amplu, pentru că poți vedea o sculptură numai bună de luat acasă aici, și o mică pictură în ulei care îți spune ceva în altă parte. Dar să îți placă o lucrare este oare cel mai important criteriu?

Ar trebui să începi o colecție cumpărând doar lucrări pe care le iubești cu adevărat și cu care vei trăi fericit. Nu doar pentru că sunt o investiție bună. În realitate, 90% din ceea ce cumperi nu îți va aduce banii înapoi. Cumpără din dragoste și dorința de a deține o anumită lucrare la care îți va face plăcere să te uiți de fiecare dată. Dacă se va întâmpla să îi crească valoarea, acest lucru va fi doar un bonus.

Caută o temă anume și ține-te de ea

colecție de artă

Foto via @_eillie_

Cel mai greu lucru de făcut e alegerea. Dar singura cale prin care să creezi o colecție impresionantă și coerentă este să te concentrezi pe o singură zonă, după o perioadă în care ai testat piața. Nu îți arunca plasa prea în larg, altfel colecția ta va ajunge să fie un amestec dubios. Și nu vrei asta.

Găsește o temă sau un stil care te interesează și ține-te de acesta. De exemplu: fotografie americană alb/negru sau picturi abstracte ale unor artiști tineri în afirmare.

Bineînțeles, este normal să fii nesigur când e vorba să cumperi ceva bun din prima, așa că studiază cât mai multă artă. După ceva timp, totuși, e bine să încerci și să te concentrezi pe un singur stil sau un artist dintr-o anume mișcare. Colecția ta va începe să aibă coeziune și vei descoperi că procesul alegerii îți va aduce mai multă satisfacție.

Fă-ți temele – rentează

colecție de artă

Foto: Axel Void

Ca totul pe lumea asta, cu cât înțelegi mai multe, cu atât te vei afla într-o poziție mai bună. Asta înseamnă că trebuie să îți faci temele. Ca prim pas, recomandăm să studiezi acea nișă.

Cunoașterea e cheia. Fă-ți tema și află cât mai multe informații despre artistul sau mișcarea respectivă. Posibil să îți placă o anumită lucrare, dar după ceva studiu poți descoperi altă serie a aceluiași artist, care să îți placă mai mult.

De asemenea, fii conștient de anumite dezavantaje când cumperi de la o piață secundară, față de una primară. Dacă achiziționezi lucrări de la o licitație, verifică proveniența și starea lucrării. Dacă o cumperi de la o galerie, tatonează terenul și află cu cât a fost vândută înainte lucrarea, sau una comparabilă cu ea, pentru a fi sigur că nu dai mai mulți bani decât prețul pieții.

Nu te teme să îți asumi riscuri

Cei mai buni artiști nu au mers niciodată la sigur, așa că e normal ca și cei mai  buni  colecționari să aibă o urmă de ,,cui naiba îi pasăʾʾ. Riscul este o parte inerentă a colecționării de artă și, fie că este o problemă de depozitare sau de strângere a fondurilor, mereu vei fi obsedat de acea lucrare care ți-a scăpat printre degete. Deci fă un salt în gol și lasă timpul să decidă.

Unii dintre cei mai importanți colecționari din lume îți vor spune că, la un moment dat, ei au cumpărat o lucrare pe care nu și-o puteau permite sau, prin comparație, au ezitat în a o cumpăra, fapt pe care îl regretă și acum.

Nu ai chiar în acest moment spațiu pe perete sau poate acea lucrare pe care ai ochit-o este puțin în afara bugetului? Dacă ai o dorință nestăvilită de o cumpăra, atunci găsește o cale de a o face și nu vei regreta.

Colecționarea nu este numai despre cumpărare

Poate suna contradictoriu, dar de fapt achiziționarea este doar o mică parte din procesul de colecționare. Restul vine odată cu custodia, pregătirea și depozitarea. Aceștia pot părea pași  secundari pe lângă principalul act de cumpărare, și este adevărat că mereu vor sta în plan secund, dar trebuie să planifici și să te gândești la logistică, altfel vei avea de înfruntat consecințele.

Nu disprețui lucrurile mărunte. Aspecte precum înrămarea, transportul, depozitarea, etc sunt elemente foarte importante, care îți pot afecta colecția pe termen lung.

Muzee de artă pe care le poți vizita în București, pentru documentare:

Muzeul Național de Artă

Muzeul Național de Artă

Muzeul Național de Artă (MNAR)

Muzeul Național de Artă Contemporană

Muzeul Național de Artă Contemporană.

Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC). Foto: Foto: Irina Cristez

Muzeul Zambaccian

zambaccian

Muzeul Zambaccian

Citește și cum au apărut cele mai cunoscute logo-uri ale brandurilor de lux