Paul Smith – profil de designer – pentru prima oară și în România

academia barbatilor

, Fashion

Sinonim cu stilul clasic britanic, Paul Smith s-a impus pe piața modei internaționale prin geometriile vestimentare simple și de efect. Inspirat de stilul masculin britanic tradițional, pe care l-a admirat în copilărie (precum cămășile de poștaș al fratelui său și tweed-urile purtate de bărbați în zona rurală), designerul recunoaște că cel mai mare atribut al brand-ului său este simplitatea. Își descrie creațiile, disponibile acum în România, în exclusivitate în magazinul Sport/Couture din Băneasa Shopping City, că fiind „bine croite, de o calitate ireproșabilă, cu tăieturi simple, materiale interesante și ușor de purtat”, cărora le adaugă o „pată de culoare” vibrantă, un imprimeu floral sau dungile multicolore, devenite deja iconice!

Născut în 1946 în Nottingham, Marea Britanie designer-ul Paul Smith și-a dorit să devină un ciclist profesionist. A părăsit școală la 15 ani, fără a obține nicio calificare și a început să lucreze într-un depozit de haine. Făcea comisioane pe bicicletă, până când, la vârsta de 17 ani a fost implicat într-un accident grav. Șase luni a fost spitalizat, timp în care și-a făcut niște prieteni artiști care aveau să îl introducă în lumea modei. Întors la job-ul său, Paul Smith și-a folosit cunoștințele abia dobândite în lumea modei pentru a realiza câteva vitrine pentru showroom, apoi a devenit buyer. În paralel a luat lecții de croitorie masculină în Nottinghamshire, iar apoi s-a alăturat Lincroft Kilgoure din Savile Row. A fost remarcat de Harold Tillman (cel care avea să devină Președintele Consiliului de Modă britanic) și care la momentul respectiv îmbrăca personalități din lumea fotbalului.

paul-smith-profil-designer-uk-romania-2

În 1969 Smith a cunoascut-o pe soția sa Pauline Denyer, studentă la design la Royal College of Art. Aceasta îl susține pe designer să își deschidă primul său magazin, intitulat Paul Smith Vetement Pour Homme, pe strada Byard Lane, din Nottingham. A fost primul magazin în afara Londrei unde în 1970 consumatorii de modă au putut cumpăra brand-uri precum Kenzo, dar și haine din manufacturile locale. Întrucât magazinul era foarte mic, Paul Smith s-a îndoit la început de succesul acestuia, așa că a pus în vitrină un poster de la Centrul Pompidou, precum și trei agende achiziționate din Grecia.

paul-smith-profil-designer-uk-romania-3

În 1976, designer-ul și-a prezentat prima colecție la Paris, sub label-ul Paul Smith și și-a extins business-ul în retail printr-un nou magazin deschis pe Floral Street, lângă Covent Garden, unde oferea un mix eclectic de haine pentru bărbați ce îi reflectă personalitatea efervescentă. Până în 1987 și-a mai deschis 4 magazine, precum și un boutique în New York, iar în 1990 a creat prima colecție pentru copii. După ce a realizat că 15% din colecția sa de haine bărbătești erau de fapt cumpărate de femei, și-a lansat prima colecție de haine feminine în 1993. Un an mai târziu avea să primească premiul CBE pentru contribuția adusă modei britanice, iar în 1995 Premiul Reginei pentru realizări în industria de export. În același an, Muzeul de Design din Londra a deschis prima expoziție retrospectivă cu lucrările sale, realizate pe parcursul a 25 de ani de activitate, iar în anul 2000 a fost numit cavaler de către Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii.  

paul-smith-profil-designer-uk-romania-4

Cu o afacere evaluată la 325 de milioane de lire sterline, designer-ul este adeptul muncii, susținând cu foarte mult pragmatism că secretul succesului este să ai mereu picioarele pe pământ. Prima regulă este să știi care îți este ținta, iar a doua că între bunul gust și prostul gust este o linie foarte subțire. Umorul britanic, stilul și tradiția i-au susținut demersurile creative la fel că și clasicul și inovația. În 2001 a lansat cartea „Îți poți găsi inspirația în orice”, nu este de mirare că a realizat ediții limitate ale sticlei de apă Evian, a mașinii britanice Minie Cooper, a creat o linie de tricouri pentru David Bowie, a reimaginat clasica lampă britanică Anglepoise, aparatul audio Lasonic 931 și a avut colaborări cu brand-ul de mobilă Capellini, Burton (snowboard-uri), Mercian (biciclete) și motocicletele Triumph. Pasionat de ciclism și în general de sport, Paul Smith a creat haine pentru sportivii olimpici Sir Chris Hoy și Bradley Wiggins, s-a asociat cu brand-ul de haine Rapha pentru a celebra startul Tour de France la Londra (în 2007), o linie de accesorii (portofele, butoni, ochelari de soare, bagaje de mână și ceasuri) pentru echipa de fotbal a Marii Britanii, dar și costume pentru echipa de fotbal Machester United.

paul-smith-profil-designer-uk-romania-5

În ciuda averii sale, Paul Smith vorbește cu detașare de factorul financiar „obsesia atingerii unui status social, a averii și a puterii nu face decât să îți murdărească reputația cu noroi. Sfatul meu pentru tineri este să ia viața ușor. Viața este o bucurie. Nu trebuie să devii faimos și bogat peste noapte. Crește treptat și vei avea o viață minunata”, spune Paul Smith care este renumit pentru pasiunea sa de a colecționa obiecte (cărți, albume de artă, cartonașe sportive, jucării și alte obiecte pe care i le trimit fani din întreaga lume) la subsolul casei sale într-un spațiu numit Department of Silly.