Pe drumuri de munte

academia barbatilor

, Travel

Țara noastră este înzestrată cu de toate din punct geografic și de aceea drumețiile și practicarea  alpinismului sunt cu siguranță niște idei mai mult decât potrivite. Munții Carpați ocupă peste jumătate din suprafața sa, capturând ca o fortăreață Transilvania. În postura de drumeț ai șansa de a descoperi drumuri nebătătorite, diverse animale sălbatice ascunse în pădurile întinse și dese, precum și sate tradiționale de munte, încă neatinse de civilizație. Ca o previzualizare a tuturor acestor frumuseți, poți viziona documentarele Wild Carpathia și Untamed Romania, care o descriu precum una dintre ultimele rezervații sălbatice din Europa. Putem renunța cu ușurință la modestie, pentru a admite că România este una dintre cele mai norocoase țări din lume la capitolul frumusețe naturală. Tocmai de aceea drumețiile pe diverse trasee reprezintă mereu o idee grozavă.

Dacă ai în vedere o drumeție care se încadrează în niște parametri medii, adică nu este atât de dificil de dus la bun sfârșit, ai putea lua în considerare Parcul Natural Apuseni (aproape de Cluj-Napoca) sau Parcul Național Piatra Craiului (lângă Brașov); ambele au văi pitorești, cu sate tradiționale de munte împrăștiate peste dealuri care păstrează un mod de viață simplu și liniștit. Poți alege dintr-o mulțime de trasee montane de dificultate medie (5-10 km, 400-700 diferență de altitudine), care pot fi parcurse în excursii de o zi, dar dacă nu vrei să fii pe fugă, două zile ar fi o idee și mai bună, fără îndoială.

Băile Herculane, Crucea Albă – Vârful Domogledul Mare, Cheile Feregari este un traseu bine pus la punct de 7,7 kilometri, care se întinde în apropiere de Băile Herculane, Caraș-Severin și care oferă peisaje pitorești, fiind considerat totodată destul de dificil de parcurs. Traseul este folosit în primul rând pentru drumeții, dar dacă tot ajungi acolo, nu ar trebui să ratezi ruinele a ceea ce au fost Băile Herculane. Deși mai puțin cunoscut, Cazinoul Băile Herculane are o istorie bogată, fiind primul cazinou din România, construit între anii 1862-1864, înainte de cel din Constanța. Cazinoul cu Coloane, așa cum era cunoscut în perioada sa de glorie, a găzduit în special elita aristocrației imperiale din Viena. Serile și balurile erau organizate pe terasă, unde toată lumea era învăluită de plăcerea dansului. Tot aici, compozitorul și dirijorul austriac Iakob Patzaler s-a lăsat dus de imaginație, creând astfel celebrul vals Suvenir of Hercules Bath. A fost interpretat în Budapesta, Viena, Leipzig, Stockholm, Chicago, SUA, Japonia și Tokyo. Chiar dacă tot ce poți face atunci când vizitezi vechea clădire este să-ți imaginezi cum persoanele luau parte la tot felul de jocuri, în timp ce ascultau muzică clasică, consolarea vine cu o alternativă foarte convenabilă în zilele noastre. Un cazino online reușește să preia frâiele și să-i facă pe vizitatori să aibă o senzație cumva de mijloc, între simplitate și somptuozitate. Chiar dacă nu include capodopere muzicale unice, conceptul de a fi printre alți jucători fără a sta cu adevărat lângă ei, cu ajutorul sateliților, este cu siguranță unic.

Cei care caută o provocare în sălbăticie ar trebui să ia în considerare Munții Făgăraș (acasă la faimosul drum Transfăgărășan), Bucegi sau Retezat unde peisaje cu păduri virgine, lacuri glaciare și mici semne ale civilizației vor scufunda drumeții în frumusețea impresionantă și liniștită a naturii. Logistica și traseele în acest caz necesită mai multă energie, deoarece aceste zone au nevoie de o excursie de minim două sau trei zile.

Cei mai populari munți pentru drumeții din România sunt Făgăraș, Bucegi, Piatra Craiului, Retezat și Apuseni, iar Parâng, Ciucaș, Munții Rodnei, Rarău și Ceahlău vin pe locul doi. Excursioniștii cu experiență care caută cele mai bune trasee montane preferă gama Făgăraș (unde se află multe dintre cele mai înalte vârfuri din România), Bucegi (cu Vârful Omu, Valea Cerbului, Sfinxul și Babele), Retezatul (cu multe lacuri glaciare și scene complet sălbatice) și Piatra Craiului, cu o drumeție pe traseul crestei de calcar).

Printre numeroasele parcuri naturale din România, cele considerate cele mai frumoase se află în Munții Apuseni, Bucegi, Defileul Dunării (Porțile de Fier), precum și în munții Maramureșului. În ceea ce privește parcurile naționale, cele mai populare pentru excursii în aer liber sunt Piatra Craiului, Buila-Vânturariţa, Cheile Bicazului-Hășmaș, Rodnei, 4 parcuri în apropiere de Timișoara (Cheile Nerei – Beușnița, Domogled-Valea Cernei, Semenic și Retezat) și faimoasa Delta Dunării.

Majoritatea traseelor de drumeții nu necesită niciun echipament tehnic, cu excepția echipamentului de drumeție standard (cizme, geacă de protecție împotriva vântului, îmbrăcăminte termică, bastoane de drumeție). Cu toate acestea, există unele zone, cum ar fi Defileul Turda, unde îți poți exercita abilitățile de alpinism sau faimosul Canion 7 Scări, unde trebuie să urci scări verticale de fier pentru a ajunge în vârf. Alpiniștii înrăiți care caută aventuri precum alpinism, rafting în apă albă sau speologie vor găsi o mulțime de opțiuni în Parcul Natural Apuseni.