Pelikan, Montegrappa, Montblanc sau cum să fii cool cu un stilou în epoca smartphone-urilor

Academia Barbatilor

Pe vremuri, când începea școala, una dintre cele mai mari bucurii ale elevilor era să aibă un stilou nou. Cu cât stiloul era mai… stilat, cu atât bucuria era mai mare. Peniță fină, dacă se putea – „de aur”, un mecanism cât mai exact, care să nu facă stiloul să curgă și o culoare cât mai interesantă – iată elementele care făceau diferența într-o epocă în care smartphone-urile erau obiecte science-fiction.

Erau vremuri în care stiloul cu cerneală te învăța să fii mai responsabil și îți dădea, subliminal, o disciplină care, culmea, nu te deranja sub niciun fel. Pentru că scriai cu plăcere cu stilourile acelea importate din China, care aveau nevoie în permanență de o sursă de „alimentare” în postura unei călimare.

Vremurile s-au schimbat, însă, și, odată cu dispariția obligativității folosirii stiloului în școală, din ce în ce mai puțină lume folosește un asemenea instrument de scris, înlocuindu-l cu mai practicul, mai convenabilul și mai banalul pix. Mai mult, trăim vremuri în care studenții (cel puțin, cei din țările mai dezvoltate) au început să folosească pe scară largă tabletele, înlocuind pixurile cu pen-urile acestora.

Și totuși, încă există o piață a intrumentelor de scris de calitate, fiindcă spiritul nostalgic al acestora continuă să-i vrăjească pe cei care consideră stilourile mai mult decât un obiect cu iz antic. Da, scriem tot mai puțin de mână, ba unii chiar au uitat cum se scrie de mână. Dar există situații în care încă suntem nevoiți s-o facem. Și atunci, de ce să nu avem la îndemână un prieten fidel, accesoriu al eleganței? Iată patru stilouri pentru bărbații cu stil:

Stilou Pelikan Herzstück 1929 Limited Edition

Pelikan Herzstück 1929

Producătorul german de intrumente de scris Pelikan a fost unul dintre pionierii sistemelor de umplere cu cerneală a stilourilor. Compania are o istorie veche de 90 de ani, moment care trebuia sărbătorit cu o ediție aniversară și limitată: stiloul Herzstück 1929. Numele se traduce prin „cea mai importantă parte” și reflectă câte ceva din designul ce a inspirat primul stilout creat de Pelikan.

Corpul stiloului e transparent, lăsând să se vadă nivelul cernelii, iar penița este din aur de 18 carate, de dimensiune medie. Compania a produs 462 de stilouri din această gamă, fiecare dintre ele având un număr distinct, marcat, pentru a comemora ultimele trei cifre din numărul de patent original. Pe lângă stilou, cumpărătorii primesc și o sticluță de cerneală Royal Blue Pelikan. Preț: 11.999 lei.

Stilou Montblanc James Dean Special Edition

Montblanc James Dean Special Edition 1

Există și stilouri care s-au dovedit a avea „suflete” rebele, prin încăpățânarea de a se menține repere culturale de-a lungul anilor. Așa cum a făcut James Dean în filmul Rebel fără cauză, din 1955. Montblanc aduce un tribut acestui mare actor, amintind de celebra geacă de piele roșie, pe care James Dean a purtat-o în filmul de mai sus. De asemenea, forma stiloului sugerează o armă, iar inelul de pe capac are un mesaj care este inscripționat de mult în istoria cinematografiei: „Visează ca și cum ai trăi veșnic. Trăiește ca și cum ai muri astăzi” – un citat deseori auzit în vorbele lui Dean.

Penița stiloului, care este din aur solid, suflat cu platină, e inscripționată cu coordonatele memorialului James Dean. Stiloul poate fi umplut cu cerneală Mystery Black, Royal Blue, Midnight Blue, Burgundy Red, Lavender Purple, Oyster Gray, Toffee Brown, Irish Green și Corn Poppy Red shades of Montblanc. Montblanc James Dean Special Edition face parte dintr-o serie de stilouri pe care compania le-a dedicat unor mari personalități, printre acestea numărându-se The Beatles, Mahatma Gandhi și Alfred Hitchkock. Preț: 615 $.

Set Montegrappa Game of Thrones

Montegrappa Game of Thrones Pen

Dacă instrumentele de scris din ziua de azi ar fi folosite la compunerea mesajelor care să fie transmise cu corbii dintr-o parte în alta a lumii Westeros, probabil că ar arăta diferit. Dar Westeros nu există. Ceea ce există însă, e acest fantastic set de instrumente de scris cu tema Game of Thrones, scoasă de „casa” Montegrappa.

Colecția propune instrumente ce „aparțin” celor patru familii principale ale celebrului serial: Stark, Baratheon, Lannister și Targaryen. Fiecare set include și un stilou făcut din rășină acrilică și cu peniță din oțel inoxidabil (nu din oțel Valyrian, așa cum ai crede), având mod de alimentare prin convertor sau cartușe. Pe capacul stilourilor se află sigiliul familiilor respective, prin urmare poți alege între un lup, un cerb, un leu și un dragon. Preț: 1100 lei

Stilou Montblanc 1906 Rouge Et Noir Limited Edition

Montblanc 1906 rouge Et Noir

Unul dintre primele stilouri create de Montblanc a fost Rouge Et Noir, hăt în 1906. Era privit ca o adevărată revoluție tehnologică a acelor vremuri, din moment ce scriitorul nu mai trebuia să înmoaie de fiecare dată penița în călimară. A trecut mai bine de un secol de la acel moment, iar compania a dorit să comemoreze succesul modelului de altădată printr-o serie de stilouri superbe.

S-a scos pe piață o ediție limitată, de numai 1906 piese de Rouge Et Noir Limited Edition, ceea ce înseamnă că și colecționarii înverșunați vor trebui să facă un efort pentru a căpăta un exemplar. Modelul dispune de o tehnologie de umplere cu piston, capacul și corpul stiloului fiind realizate din cauciuc tare, întocmai ca originalul. Preț: 1779 euro.

Citește și: 5 accesorii esențiale pentru un gentleman desăvârșit