Pentru bărbatul matur: La mulți ani de 1 iunie!

Academia Barbatilor

Femeile au impresia că bărbații nu se maturizează niciodată. Sau că o fac abia după 40 de ani (oare de ce nu 35 sau 50?). De aceea, de 1 iunie s-ar putea să te trezești cu un „La mulți ani!” ironic. Dacă tot o fac, n-ar fi rău să vină și cu un cadouaș alături, de pildă un iPhone X sau două bilete (pentru tine și prietenul tău cel mai bun) la concertul Scorpions. Dar, desigur, acestea sunt idei care nu fac parte din arsenalul femeilor „mature”, pentru care viața e mai serioasă ca un borcan cu unt de shea (nu te grăbi la Mega, nu e de pus pe pâine).

Dacă e să vorbim în termeni științifici, s-au făcut studii care explică de ce bărbaților le ia mai mult timp să se „maturizeze”. Unul dintre acestea, publicat în 2013 în Cerebral Cortex, dezvăluie faptul că femeile posedă un creier care e capabil să stabilească mai rapid conexiunile și să se „împlinească” mai repede decât cel al bărbaților. Ghinion? Depinde pentru cine.

Se pare că acest proces începe la câțiva ani după naștere și continuă până în jurul vârstei de 40 de ani. Bingo! Iată de unde apare și numărul-reper, deși am spune altfel: bărbații se nasc maturi (ceea ce e plictisitor) sau nu se maturizează niciodată (ceea ce e fun). Există, desigur, și varianta de mijloc: se maturizează când vor ei și în tot acest timp sunt teribil de versatili – varianta perfectă, specie rară, pour les connoisseurs.

De ce ne maturizăm mai târziu

Creierul uman trece de-a lungul vieții prin schimbări majore din punct de vedere anatomic și al funcționării în sine. Doar că, spune studiul, aceste schimbări se întâmplă la o vârstă mai fragedă la femei, fapt care explică maturizarea lor mai rapidă. Ce-i drept, nu se precizează dacă, pe măsura înaintării în vârstă, creierul bărbaților dorește să-și ia revanșa, se antrenează de zor, face „mușchi” și apoi își depășește rivalul, pentru a trece linia de finiș cu brațele ridicate, ca un adevărat campion. Să nu dăm, însă, în misoginisme…

Și totuși, ce înseamnă „maturizare”, atunci când femeile vorbesc despre bărbați? Ce reprezintă acest termen în ochii și mintea lor? Când e un bărbat matur, în viziunea unei femei? Atunci când nu-și bea mințile cu „băieții” la bar? Sau poate atunci când nu pierde nopțile jucând FIFA pe consolă? Sau când nu-și pune un tricou pe care scrie „Nu-s perfect, ci minunat”? Cine poate intra în mintea femeilor? Uneori chiar și ele uită unde-au pus cheia.

Ce nu face un bărbat matur

Dar pentru că 1 iunie e o zi în care (cică) merităm să ni se spună „La mulți ani”, ne-am gândit și la partea didactică. Pentru copilul din tine, care urăște să meargă la școală (nu la a noastră) dar care are conștiința că școala (în speță, Academia, îl ajută în viață). Lasă un pic berea aniversară și bagă la cap aceste 10 lucruri pe care (nu) le face un bărbat „matur”:

1 Bărbații maturi nu fac lucruri de dragul de a-i mulțumi pe alții.

2 Bărbații maturi nu-și formează în cap o idee idilică despre femeia perfectă.

3 Bărbații maturi nu sunt hateri.

4 Bărbații maturi nu sunt nesiguri în privința propriului look și stil.

5 Bărbații maturi nu se distanțează de propria familie.

6 Bărbații maturi nu permit altora să-i agreseze sub o formă sau alta.

7 Bărbații maturi nu disperă atunci când trebuie să facă față unei provocări sau încercări.

8 Bărbații maturi nu-și consideră jobul plictisitor.

9 Bărbații maturi nu-și setează țeluri nerealiste și de neatins.

10 Bărbații maturi nu lasă niciodată teama să le bareze drumul spre fericire și succes.

Acum poți să-ți faci un tricou cu „Sunt un bărbat matur” și să te întorci la Messi, cel digital. Doar e 1 iunie și oricum nu vei primi nici un cadou! La mulți ani!