Cum să-ți alegi perechea perfectă de jeans

Academia Barbatilor

Știi deja că jeanșii sunt una dintre cele mai versatile piese de îmbrăcăminte. Ce mai trebuie să știi însă e că, pentru a valorifica la maximum potențialul unei perechi de pantaloni din denim: poartă măsura potrivită. Și croiala potrivită. Și culoarea potrivită. La ocazia potrivită. Ai prins ideea.

Deseori, căutarea perechii perfecte de jeans capătă alte dimensiuni. Ca să te ținem legat de realitate, ți-am pregătit acest ghid.

Vezi mai jos cele 5 reguli de aur pe care trebuie să le copiezi pe un sticky note înainte să mai mergi la vânătoare de jeans.

Stabilește scopul lor

 

Yes or No? #gentwithcasualstyle

A post shared by GentWith Casual Style (@gentwithcasualstyle) on

Ori, în alte cuvinte, la ce vrei să-ți servească? Ai nevoie de o pereche de jeans pentru birou, ori pentru cine elegante? (da, jeanșii potriviți pot fi purtați chiar și la cine simandicoase, cu acele feluri de mâncare pe care nu le poți pronunța). Sau o pereche pentru weekend, pe care o poți purta relaxat în aer liber?

Este foarte important să stabilești dinainte scopul pentru care-i cumperi. Pentru că înainte să vorbim despre culoare sau croială, trebuie să știi mai ales ce stil urmărești. Jeanșii pentru cine simandicoase vor fi automat mai rigizi și serioși decât cei pe care îi vei purta în weekend, când ieși în parc sau la cafenea.

Alege culoarea dorită

Ținută jeans albi

Sursă foto: Pinterest

Și pentru că scopul pentru care îi alegi vine adesea la pachet cu nuanța potrivită, s-ar putea să bifezi repede și acest punct. Cum spuneam deja mai sus, află că poți purta blugi și la cinele elegante sau evenimentele de seară. Aceștia trebuie însă să fie de o nuanță închisă. Pentru versatilitate recomandăm indigo.

Pentru birou, te sfătuim să alegi un albastru mai închis, ori neutru, în orice caz. Încearcă să stai deoparte de jeanșii decolorați sau cu tăieturi, dacă vrei să se reflecte și în ținută profesionalismul pentru care muncești deja atât de mult.

Cât pentru weekend, ce-ar fi să porți niște blugi mai deschiși, fie ei albaștri sau gri, ori chiar albi? Ai avantajul că nu trebuie să dai explicații nimănui, așa că joacă-te cu nuanțele. Doar e weekend!

Apropo, am descoperit la DIESEL, niște pantaloni care arată exact ca denimul la exterior, însă al căror interior este identic cu cel al unor pantaloni de trening super confortabili. Se numesc Jogg Jeans și cei care ne-au plăcut nouă arată așa. Însă pe site poți găsi o varietate de modele pe care le poți adapta stilului tău.

jeans weekend Diesel

Sursă foto: Diesel

Alege croiala potrivită

Jeans și ghete

Sursă foto: Pinterest

Acum că te-ai decis ce stil urmărești, putem vorbi despre croială. Cel mai des întâlnite croieli sunt straight, slim, skinny și, mai nou, carrot. Deși diferența dintre unele croieli constă însă doar în lățimea de la genunchi în jos, poate fi mai complicat de atât.

Cel mai ușor de făcut diferența este, într-adevăr, dacă vorbim despre straight și slimjeans. Aici nu va trebui să-ți bați capul decât cu croiala de la genunchi în jos, pentru că au, cel mai des, aceleași mărimi la talie, posterior și coapse. Simplu, nu?

Nici în privința jeanșilor skinnysau carrotnu ar trebui să ai probleme mai mari. Jeanșii skinny, la fel cum o spune și denumirea, sunt concepuți pentru bărbații mai supli. Asta înseamnă că vor fi la fel de înguști peste tot. Prin urmare, dacă ești mai suplu, cel mai probabil nu vei avea surpriza că îți vin bine în talie, fără să ți se potrivească și la gambe, de exemplu. Mai multe sfaturi despre cum să te îmbraci dacă ești suplu găsești aici.

Și nu în ultimul rând, croiala carrotface trimitere exact la un…morcov. Sunt acei blugi cu o croială mai loose. Asta înseamnă că sus vor fi mai largi, îngustându-se pe măsură ce coboară spre glezne. De menționat ar mai fi că acest tip de jeans arată cel mai bine atunci când au lungimea perfectă, ceea ce pentru noi însemnă chiar în jurul gleznei. Asta pentru că jeanșii carrot arată cel mai bine atunci când nu se formează falduri.

Alege măsura potrivită

Ținută Beckham

Sursă foto: Beckham

Acum că ai ales în ce direcție te îndrepți cu noua ta pereche de jeans, nu mai rămân decât alte câteva detalii de stabilit.

Talia. Probabil ai auzit deja de multe ori asta, însă nu ne putem abține să o spunem din nou: jeanșii nu ar trebui să-ți vină în talie cu mult diferit față decât lenjeria intimă. Asta nici măcar nu se leagă de motive estetice, ci pentru propriul tău confort. Și, cum de la talie pleacă totul, s-ar putea ca după ce rezolvi această problemă, celelalte să se rezolve de la sine.

Posterior și coapse. Împreună cu talia, acestea sunt părțile cărora trebuie să le acorzi cea mai multă atenție atunci când îți cauți jeans. Înainte să vorbim despre confort sau motive estetice, trebuie să știi că sunt foarte greu de ajustat altfel. Ca să nu mai spunem că foarte des rezultatul nu este acela la care te aștepți. În rest, nu-ți bate capul cu lungimea, de exemplu, pentru că este cel mai ușor lucru de modificat și orice croitor ar trebui să te poată scăpa de această problemă în mai puțin de jumătate de oră.

Și pentru că tocmai ai învățat cum să-ți alegi perechea perfectă de jeans, poart-o cu o cămașă cu mânecă scurtă. În acest fel, te vei folosi de două piese clasice și vei spulbera mituri în același timp.