Pickleball, noul sport care face senzație

Academia Barbatilor

Gândește-te la toate sporturile pe care le-ai practicat în școală sau în copilărie, de la fotbal la… țară, țară, vrem ostași sau lapte gros. Nu există nici cea mai mică șansă ca pickleball să fie printre acestea. Are un nume care s-ar traduce prin mingea murată, nu are nimic de-a face cu murăturile, dar este sportul care face senzație în America. Iar dacă a ajuns atât de popular acolo, există o șansă mare să se răspândească în întreaga lume, deși, dacă ne gândim mai bine la baseball sau la fotbalul american, parcă-parcă sporturile de peste Ocean nu au un magnet atât de mare la europeni. Dar:

Pickleball este o activitate care se desfășoară într-un ritm rapid și care combină elemente de tenis, badminton și ping-pong, desfășurat pe o variantă de teren de tenis mai redusă ca dimensiuni, la interior sau în aer liber. În loc de rachete, jucătorii utilizează niște palete mari cu care lovesc o minge de plastic perforată pe deasupra unui fileu.

pickleball

Precum spuneam, jocul crește rapid în popularitate, conform Asociației Americane de Pickleball existând deja peste 15.000 de jucători în toată țara, cel puțin unul în fiecare stat. Iar cifrele continuă să crească, în special în urma unui material de promovare redat de NBC, conform căruia sunt mai mult cu 650% jucători de pickleball azi, față de acum șase ani.

Istoria pickleball-ului și regulile de bază

Pickleball-ul a apărut în urmă cu 50 de ani în Bainbridge Island, de lângă Seattle, fiind inventat de un grup de tătici disperați, care se aflau în căutarea a noi modalități de a-și distra copiii pe parcursul vacanțelor de vară. Inițial, pickleball se juca utilizându-se un echipament făcut în casă și avea o serie de reguli care evoluau de la un an la altul. Dar a captat interesul multor familii datorită distracției generate, a ritmului rapid și a provocărilor pe care le oferă. Numele se pare că provine de la Pickles, câinele unuia dintre tații fondatori. Murăturile nu au nimic de-a face cu jocul, altfel s-ar fi regăsit alături de grătarele de după competiții.

pickleball
Paletele și mingea de pickleball

În varianta actuală, pickleball se joacă pe un teren de dimensiunile unuia de badminton, cu un fileu la mijloc, ridicat la o înălțime de 86 cm (câțiva centimetri mai jos decât cel de tenis). Fileul scund face parte din farmecul acestui sport, care devine astfel mult mai accesibil jucătorilor de toate vârstele. Paletele de lemn (sau de grafit, dar acestea costă mult mai mult) pot fi achiziționate din magazinele de sport. Cântăresc în jur de 300 de grame și sunt ceva mai mici decât rachetele de tenis. Învelișul de lemn produce un sunet specific la lovirea mingii.

Mingea de pickleball e ceva mai mică decât cea de wiffle (o variațiune a baseball-ului), având perforații pe întreaga suprafață. Aceste mici găuri permit o constanță a loviturilor și conferă mingii un ricoșeu bun. În România găsești palete și mingi de pickleball la Decathlon (43 de lei paletele, 10 lei mingea). Dacă nu, le poți comanda de pe Amazon.

Cum se joacă pickleball

Oarecum similar cu tenisul, pickleball-ul se joacă, în principal, la dublu. Dar poate fi foarte bine și un sport jucat unu la unu – indiferent de câți jucători sunt pe teren, dimensiunile acestuia sunt aceleași.

Se servește întotdeauna din mână (nu ca în tenis), iar contactul paletă-minge trebuie să fie făcut sub talia celui care servește. Serva trebuie să fie făcută în diagonală, ajungând în dreptunghiul aflat în partea opusă. Când un jucător obține un punct, cei doi schimbă pozițiile între ei și, dacă anterior s-a servit din dreapta, acum se va servi din stânga. Și invers.

Punctele pot fi obținute doar de echipa care servește, ceea ce înseamnă că meciurile (jucate de obicei până la 11) înaintează greu în privința scorului, dar repede în cea a numărului de voleuri între cele două echipe, în special dacă servele sunt transferate de la unii la alții.

Federația americană are reguli mult mai stufoase, care includ o mulțime de detalii legate de tușe, greșeli personale etc, dar în pricipiu regulile generale sunt simple. Din momentul în care începi să joci, vei descoperi că acest sport e foarte solicitant și, în același timp, foarte amuzant. În plus, are câțiva termeni care fac trimitere către mâncare, precum falafel (o lovitură scurtă, care trimite mingea fără forță) sau dillball (dill = mărar. O minge care a lovit doar o dată podeaua și e în plin salt).

Citește și: 7 sporturi de iarnă inedite pe care ar trebui să le încerci