Ghidul complet al piercing-urilor pentru bărbați

Academia Barbatilor

Sunt celebre cazurile în care prieteni de-ai noștri s-au îmbătat și s-au trezit având un tatuaj urât cine știe pe unde. Se întâmplă însă lucruri asemănătoare și cu piercingurile. Body piercing-ul e o decizie serioasă, pe care trebuie să o iei având cunoștință de câteva lucruri importante. În cele ce urmează vom discuta câteva aspecte legate de aceste piercing-uri pentru bărbați.

Cele mai dese întrebări care se pun în privința piercingului sunt: cât de mult costă? Sunt dureroase? Cât durează până se vindecă locul? Ai mai face-o încă o dată?

Din aceeași gamă cu tatuajele și cu bărbile, piercingurile au migrat în ultimii ani într-o zonă mainstream. Azi nu mai întorci privirile după un bărbat care are un piercing. Mai ales că personalități marcante ale artei, precum Colin Farrell, Harrison Ford sau Lenny Kravitz poartă piercinguri de multă vreme.

Motive medicale împotriva piercingurilor

piercing limbaExistă câteva condiții pe care trebuie să le îndeplinești, din punct de vedere medical, pentru a-ți face un piercing. Sunt boli și afecțiuni care pot interfera cu procesul natural de vindecare după un piercing, ceea ce ar trebui să te facă să te gândești de două ori înainte de a lua decizia de a-ți face unul.

Specialiștii nu recomandă să-ți faci un piercing dacă:

  • Prezinți iritații dermatologice, leziuni neobișnuite ale pielii, tăieturi, alunițe, mulți pistrui sau tăieturi.
  • Suferi de diabet, hemofilie, ai probleme cu inima sau faci alte tratamente medicamentoase ce pot interfera cu procesul de refacere.
  • Ai un job sau participi la activități pentru care e riscant să ai un piercing, existând pericole de agățare sau de altă natură.
  • Un profesionist cu licență într-ale piercingului îți recomandă să te abții.

Cel mai sigur, înainte de a lua această decizie, este să te consulți cu propriul tău medic de familie.

Care sunt riscurile body piercingului?

Cele mai serioase riscuri au în vedere infecțiile, reacțiile alergice, sângerările și distrugerea nervilor sau a dinților. Infecțiile pot fi cauzate de hepatite, virusul HIV și bacterii. Dacă cel care execută piercingul se spală pe mâini, folosește mănuși și echipament steril, riscul de a căpăta o infecție scade în mod considerabil. Dar nu dispare:

  • Poți căpăta infecții serioase (inclusiv Hepatita B și C sau virusul HIV) dacă echipamentul de piercing nu a fost sterilizat corespunzător
  • Infecțiile cauzate de bacterii care pătrund prin punctul de piercing se pot dezvolta și mai târziu, chiar și după ce locul se vindecă.
  • Dacă cel care îți face piercingul folosește un „pistol”… fugi! Pistoalele de piercing nu pot fi sterilizate și nu ar trebui folosite pentru body piercing.

Fă-ți un piercing doar dacă acesta ți se face folosind un ac steril, și nu un pistol. Pe scurt, nu te duce la mall să-ți faci un piercing, ci caută un studiou specializat. Prin folosirea pistolului, gaura se creează prin forță brută și prin sfărâmarea țesutului.

Asta înseamnă o traumă mai mare dar și o cicatrice ulterioară care poate fi foarte vizibilă și urâtă. Pistoalele nu pot fi sterilizate, în vreme ce găurile făcute cu acul se vindecă mult mai repede și sunt mai puțin dureroase.

O altă cauză a problemelor legate de piercing este utilizarea unei bijuterii improprii. Dacă piesa este prea mare, poate tăia țesutul după ce este montată, cauzând durere, sângerări și umflături. Dacă e prea subțire sau prea grea, sau dacă ești alergic la metal, organismul s-ar putea să o respingă.

Cât timp durează până te vindeci după un piercing?

Durata de vindecare e diferită, în funcție de zona corpului în care îți faci piercingul. Unele zone sunt mai predispuse la infecții sau la alte probleme. Piercingul în lobul urechii are nevoie, de regulă, de 6-8 săptămâni pentru vindecare. Pe de altă parte, piercingurile pe cartilagiul urechii necesită o durată mai lungă, de la 4 luni la 1 an. Motivul ține de tipul de țesut în care se face piercingul.

Piercingurile în limbă cauzează umflături mari la început dar se vindecă destul de repede dacă se folosește o bijuterie dintr-un metal „curat”. Pe de altă parte, piercingul în limbă poate să-ți distrugă gingiile și smalțul dinților. Asociațiile dentiștilor sunt împotriva piercingurilor făcute în gură, invocând o sumedenie de riscuri.

Duratele de vindecare ale diverselor tipuri de piercinguri:

Lobul urechii: 6-8 săptămâni

Cartilagiul urechii: 4 luni – 1 an

Sprânceană: 6-8 săptămâni

Nară: 2-4 luni

Limbă: 4-6 săptămâni

Buză: 2-3 luni

Sfârc: 3-6 luni

Buric: 9 luni – 1 an

Penis: 4 săptămâni – 2 luni

Labii: 4-10 săptămâni

Ce ar trebui să aibă un salon de piercing

Când intri într-un salon de piercing, uită-te cu atenție în jur. Asigură-te că există un certificat de funcționare, o licență pusă pe perete. Salonul trebuie să strălucească de curățenie și să fie foarte bine luminat. Personalul trebuie să-și spele constant mâinile, să poarte mănuși, instrumentele să fie în permanență sterile.

Toate instrumentele trebuie să fie noi sau de unică folosință (unde e cazul) și să fie sterilizate în cutii ermetice. Dacă cel care-ți face piercingul folosește ace de unică folosință, atunci trebuie să-l desigileze în fața ta. Iar după ce folosește acul, să-l arunce într-un container special. Asigură-te că vei primi instrucțiuni de auto-îngrijire după ce se execută piercingul.

Ce fel de bijuterii ar trebui să cumperi pentru un piercing

Titaniul este cel mai pur material pe care ți-l poți înfige în piele. Este hipo-alergenic și provoacă foarte rar reacții adverse. E mult mai sigur să-ți implantezi bijuterii din titaniu decât din oțel inoxidabil, fiindcă acestea conțin elemente de carbon sau nichel care e posibil să provoace diverse alergii.

Ce forme au bijuteriile de piercing

piercing spranceanaPot avea orice formă, dar trebuie să fii atent să nu prezinte zgârieturi sau defecte. Cele de tip bară trebuie să fie drepte și să aibă capetele detașabile (unul sau ambele). Acest tip de bijuterie se folosește de regulă la piercinguri în limbă, sprâncene, sfârc și buric.

Bijuteriile inelare se folosesc în funcție de diametrul lor, de obicei pentru buric, sfârc și părțile superioare ale urechii.

Citește și 25 de lucruri interesante despre tatuaje

Sugestii de piercinguri pentru bărbați

Mai jos ai câteva sugestii de piercinguri pentru bărbați, folosind ca sursă de inspirație unele dintre cele mai bune conturi de Instagram din această zonă.

 

A post shared by Piercings (@pircinginspiration) on

A post shared by Mário Lemos (@mario.j.p.lemos) on