Planuri de călătorie inedite pentru 2020

Academia Barbatilor

Unde să mergem? Ce facem acolo? Sunt întrebări de bază la care trebuie să răspundem atunci când ne pregătim să plecăm într-o vacanță sau într-o călătorie. Doar că mulți dintre noi ne-am cam plictisit să considerăm aceste întrebări în dulcele stil clasic al turistului care cumpără o vacanță de la o agenție și să duce să zacă o săptămână la soare într-un all-inclusive cu multă (și inutilă) mâncare. Poate că ar trebui să facem un upgrade la planurile de călătorie pentru 2020, așa că am pregătit câteva idei în acest sens:

Fă o călătorie cu trenul

calatorie tren

Pentru unii, aeroporturile sunt niște locuri oribile. Dacă la asta se adaugă și frica de zbor, atunci e clar că în momentul în care se apropie de un aeroport intră în cel mai neplăcut mood existențial. Zborurile (în special cele pe distanțe lungi) sunt inconfortabile, obositoare, iritante. Ca să nu mai vorbim de costuri, de bagaje, de întârzieri, de complicații.

Ce-ai zice, însă, dacă în loc de avion, ai face o călătorie cu trenul? Europa, și al ei Eurostar, e gata să te primească. Gândește-te că drumul până la aeroport, cele două ore de așteptare, trambalarea cu bagajele, apoi aterizarea și toate procedurile de după… se apropie, ca timp, de ceea ce oferă o călătorie cu trenul prin Europa. Iar în privința confortului, nu există termen de comparație. Nici în cel al peisajelor. Și nici în privința modalității de a ajunge în centrul orașului, când ai ajuns la destinație.

E drept, cu trenul e mai greu până ieși din România (ca și cu autoturismul, de altfel), dar dacă nu locuiești în estul sau în sudul țării, lucrurile vor fi ceva mai simple. Orașe ca Amsterdam, Viena, Praga, Budapesta și altele asemenea, pot fi vizitate foarte bine cu trenul. Ba chiar ai putea să iei în calcul o călătorie de tip hop on – hop off, care-ți va aduce satisfacția unei vacanțe inedite.

Fă o călătorie cu trenul de lux

orient express
Orient Express, sau definiția luxului în vagoane. Foto: Boat International

Dacă trenul obișnuit nu te satisface și dorești un upgrade, o călătorie cu trenul de lux te aduce din categoria practică în cea burgheză. Mâncare și băutură de clasă, „cazare” pe roți în condiții de cinci stele, panorame în continuă schimbare, prin țări inedite – conceptul trenurilor de lux e într-un continuu progres, așa că ai putea să verifici cum stă treaba cu ele în Europa. Unde, de pildă, Belmont Royal Scotsman oferă eleganță din epoca edwardiană, la pretențiile epocii moderne, printre acestea numărându-se un vagon-spa în care te poți bucura de orice tratament relaxant dorești.

Să nu uităm nici de clasicul Venice Simplon Orient Express, care aduce anii 20 în prim-plan, într-un scenariu art-deco, plimbându-te între orașele europene. Dacă nu, în țări precum Peru, Africa de Sud sau India poți avea parte de asemenea călătorii magnifice.

Cazează-te într-un eco-hotel

Oriunde te-ai duce în acest an, interesează-te dacă în zonă există un eco-hotel. Vei fi surprins să afli că, de la insulele tropicale la orașele aglomerate, din ce în ce mai mulți hotelieri oferă experiențe transpuse în cazări eco-friendly, pentru persoanele conștiente că lumea trebuie transformată într-un loc mai curat.

Aceste hoteluri fie sunt construite din materiale ecologice (de la tencuială organică la cherestea reciclabilă), fie folosesc ingrediente produse local în preparatele din propriile restaurante, fie minimizează consumul de orice natură ș.a.m.d.

Jalakala
Hotelul Jalakala, din India

Un bun exemplu este hotelul Jalakala, aflat în insulele indiene Andaman, dar și hotelul Borgo Pignano, din Toscana. Primul este un paradis insular, ce include 7 camere aflate pe o plantație de bananieri. Fără a se atinge de plastic și de produse chimice de curățătorie, acest hotel-boutique dispune de o piscină cu apă de ploaie, oferă mâncare cu ingrediente organice din surse proprii și relaxare pură. În același timp, Borgo Pignano este un resort sustenabil, aflat între dealuri, unde poți servi vin Chianti bio și focaccia organică.

Mergi la extrem

pakistan
Turismul extrem te aduce în zone superbe, precum Pakistanul de Nord. Foto: Lupine Travel

Aceasta este o nișă de travel relativ recentă: turismul extrem. Și este despre vizitarea unor locuri aflate în afara traseelor turistice obișnuite, făcând din experiența călătoriei una cu adevărat unică. De regulă, există pachete oferite de agențiile de turism specializate – excursii unice, oferite celor care vor să vadă locuri care nu sunt prezentate și marketate peste tot.

Lupine Travel, din Marea Britanie, este un astfel de tur-operator, care te face să descoperi diamantele ascunse ale lumii. Compania a început prin a oferi excursii în Cernobîl, Mongolia și Coreea de Nord (trei destinații care definesc „turismul extrem”), dar și-a diversificat foarte mult oferta, așa încât acum poți achiziționa un sejur în locuri precum Kurdistan, Somaliland, Transnistria, Congo, Pakistan, etc.

Ghizi cu experiență te aduc în locuri absolut superbe, te introduc în cultura locală și te poartă prin cele mai puțin vizitate părți ale lumii. Prilejuri pentru a face fotografii de senzație și pentru a rămâne cu amintiri pentru tot restul vieții.

Cluburile gastronomice

supper club
Foto: shreveporttimes.com

Dacă ești un pasionat de gastronomie și în vacanțe ești cu ochii după cele mai bune preparate ale locurilor în care ajungi, ia în considerare să te înscrii într-un club. Experiențe locale, o atmosferă prietenoasă și călduroasă, mâncare delicioasă și informații despre destinație. Aceste cluburi, care poartă denumirea de supper clubs, sunt ocazia perfectă pentru a vizita o destinație prin intermediul mâncării.

De la expediții ce se soldează cu banchete în pădurile din Norvegia până la petreceri la mese lungi, medievale, în localuri istorice din Budapesta, aceste supper club-uri își dezamăgesc rareori clienții, fiindcă nu se asociază niciodată cu un restaurant care are o imagine proastă. Experții îți oferă inclusiv informații despre modul în care sunt gătite preparatele, plus rețetele și sfaturi în legătură cu acestea.

Citește și: 5 destinații pe care să le vizitezi în 2020