Ponturi pentru a prelungi durata de viață a jeanșilor

Academia Barbatilor

Cine nu se îmbracă în blugi și cui nu-i place să aibă măcar o pereche de jeanși de calitate? Jeanșii favoriți sunt purtați, uneori, până la extrem sau până când ajung în ultimul hal de degradare, după care sunt abandonați, cu tristețe și nostalgie. Unele perechi de blugi se leagă de amintiri de neuitat din viețile noastre. De aceea, uneori ne dorim să prelungim durata de viață a blugilor cât se poate de mult. Iată câteva ponturi:

Când cumperi, alege calitatea

durata de viață a jeanșilor

Foto: Pixabay

Atunci când cumperi o pereche de jeanși, se aplică perfect sintagma „primești ceea ce plătești”. De cele mai multe ori, blugii cu prețuri mici îți fură privirile și ai impresia că faci o afacere cumpărându-i. Și totuși, gândește-te că e bine mai degrabă să faci o investiție ceva mai mare într-o pereche de jeanși bine lucrată și făcută din materiale de calitate, decât să plătești puțin pentru o cârpă care se va degrada rapid.

Culoarea denimului face, de asemenea, diferența în privința longevității pantalonilor: denimul decolorat a fost tratat cu chimicale pentru a arăta așa, ceea e înseamnă că, de principiu, cu cât mai deschisă sau mai „spălată” este culoarea, cu atât mai uzat este denimul. Dacă vrei să ai o pereche de blugi care să te „țină” mult, cumpără clasicul albastru închis.

Nu-ți spăla frecvent jeanșii

Aparent, poate că nu e tocmai sugestia cea mai potrivită, fiindcă, desigur, nu vei purta niște jeanși murdari și soioși, dar ideea din spatele ei este să nu-ți speli atât de des blugii, dacă nu e neapărat necesar să faci acest lucru. Unii specialiști sunt de părere că jeanșii nu se spală în primele șase luni după ce-i cumperi, aceasta fiind perioada necesară pentru ca denimul să se adapteze formei corpului.

Nu trebuie să mergi chiar până aici, dar încearcă, totuși, să nu-i speli după fiecare purtare, fiindcă apa și detergentul degradează materialul. În plus, nu uita ca atunci când îi bagi în mașina de spălat (sau chiar dacă-i speli de mână) să-i întorci pe dos, pentru a le proteja culoarea.

Spală-ți blugii cu apă rece

Dacă-ți speli jeanșii la mașină, există o altă regulă de bază pe care trebuie s-o urmezi: folosește apă rece, pentru că aceasta este cel mai bun prieten al denimului. Apa rece evită intrarea materialului la apă și păstrează culoarea originală o perioadă mai îndelungată de timp. Iar dacă vorbim despre un denim mai închis la culoare, un alt pont este să adaugi în mașină, pentru programul de clătire finală, o jumătate de ceașcă de oțet alb. Acesta va preveni decolorarea.

Atenție la detergent!

Un alt pont legat de prelungirea duratei de viață a jeanșilor este să nu exagerezi cu detergentul. Evident, cu toții știm că acesta are darul de a curăța foarte bine materialul, însă atunci când vorbim despre denim, detergentul își poate aduce un rapid aport negativ la decolorarea lui, în special la jeanșii care au fost deja supuși decolorării.

Jeanșii se spală împreună cu alte obiecte de îmbrăcăminte

durata de viață a jeanșilor

Foto: 123rf.com

Când speli jeanșii, pune-i în mașină împreună cu alte rufe de culoare închisă (denim sau alte materiale), nu-i spăla singuri. Spălatul alături de alte materiale închise la culoare ajută la păstrarea culorii inițiale a denimului. Oricum, spălatul la mașină decolorează, însă culoarea rezultată de la alte obiecte de îmbrăcăminte poate intra în fibrele denimului pentru a-i menține look-ul.

Identifică petele și spală-le de mână

În ideea de mai sus, de a nu spăla foarte des jeanșii, identifică eventualele pete apărute (de pildă, dacă ai vărsat muștar pe blugi) și spală-le de mână, cu un pic de apă călduță și detergent manual, frecând locul cu o cârpă moale. Trebuie să încerci să scapi de pată fără să freci locul ca nebunul, fiindcă în acest caz murdăria va intra mai adânc în material și va fi greu de îndepărtat ulterior.

Păstrează-ți jeanșii frumos mirositori

Acum, că ai învățat cum să-i speli, n-ar fi rău să-i faci și să miroasă frumos. O idee este să-i agăți în baie, la uscat, fiindcă aburul emanat de dușurile în care folosești geluri parfumate, nu le va face decât foarte bine. O altă idee (bizară, ce-i drept), pentru cazul în care miros urât, este să-i pui într-o pungă de plastic și să-i ții în congelator 2-3 zile. Temperaturile scăzute au darul de a ucide orice bacterie rău-mirositoare din material, astfel că vei prelungi perioada până la următoarea spălare.

Citește și 25 de lucruri interesante despre jeanși și denim