Ponturi pentru a prepara cocktailul perfect

Academia Barbatilor

A prepara un cocktail e o activitate amuzantă, care presupune și o oarecare doză de creativitate din partea „barmanului”. Acesta se poate juca cu diverse ingrediente, pentru a rezulta în final o băutură ce poate fi surprinzător de bună. Sau, dimpotrivă. Chiar dacă urmezi o rețetă specifică pentru un cocktail, de fiecare dată ar trebui să ții cont de ponturile de mai jos, urmând ca, la final, să fii mândru de băutura cu care urmează să-ți servești prietenii:

1 Proporția băuturilor e foarte importantă

Unii spun că ar trebui să pui alcool cât cuprinde, dar adevărul este că, dacă vrei să prepari un cocktail cu un gust bun, trebuie să urmezi niște reguli stricte. Proporția generală ce trebuie folosită este 2:1:1. Asta înseamnă, în principiu, că pentru două părți de alcool, va trebui să adaugi o parte de lichid dulce și o parte de lichid acru.

Având în minte acestă proporție, vei crea o băutură bine echilibrată, iar fiecare aromă va avea șansa de a fi percepută așa cum trebuie. Desigur, proporțiile pot depinde de gustul dorit și de ingredientele folosite, dar important e să pornești de la această regulă generală.
Citește și: Berea de ghimbir: ce este, ce beneficii are, ce cocktailuri faci cu ea

2 Învață rețetele favorite

Cel mai bun lucru în privința preparării de cocktailuri este că ai libertatea să fii cât de creativ dorești. Dar dacă ești nou-venit în zona mixologiei sau dacă vrei să creezi „ceva” din ingredientele pe care le ai în bar, e important să înveți câteva rețete favorite. Pentru a-ți etala masculinitatea, concentrează-te pe rețete de cocktailuri care conțin whiskey, precum Old Fashioned sau Manhattan.

cocktail perfect

Old Fashioned

Dar dacă nu ești un fan al whiskey-ului, îndreaptă-ți atenția spre cocktailurile ce conțin vodcă. Sunt multe cocktailuri cu vodcă, prin urmare numeroase rețete de ținut minte. Alege măcar două dintre ele, cele mai populare fiind Screwdriver și WooWoo.

În fine, dacă nici whiskey-ul și nici vodca nu te satisfac, atunci trebuie să știi că există și multe cocktailuri pe bază de gin. Poți fi un fan necondiționat al tradiționalului Gin tonic, dar ai putea alege și un Martini – cu ale lui rețete deloc greu de preparat.

În cazul în care ești gazda unei petreceri, e de preferat să ții minte rețetele mai multor cocktailuri, fiindcă în mod cert preferințele invitaților vor fi diverse și va trebui să-i satisfaci pe toți.

3 Folosește ingrediente proaspete

Dacă trebuie să adaugi fructe în cocktail nu folosi piureuri sau fructe din compot. Folosește fructe proaspete, pe care să le tai pe loc, tu însuți – acestea au gust mai bun și dau o aromă mai intensă băuturii.

De asemenea, dacă trebuie să folosești suc de fructe în cocktail, folosește suc stors pe loc – orice alt produs, precum sucul din comport, va compromite băutura, rezultând un cocktail slab aromat, pe care nu-l va aprecia nimeni.
Citește și: 20 de lucruri interesante despre cocktailuri

4 Gheața e un ingredient foarte important

cocktail perfectGheața e un ingredient extrem de important pentru orice cocktail, fiindcă permite ca băutura să se păstreze rece, diluând-o ușor, pentru un gust mai plăcut. Când prepari cocktailul, nu face rabat la gheață. Pentru a te asigura că băutura are suficient de multă gheață, asigură-te că aceasta plutește ușor, deasupra alcoolului. Dacă adaugi prea puțină gheață, atunci cocktailul se va încălzi repede, devenind neplăcut și apos.

5 Nu te teme să folosești ierburi aromatice

Mulți bărbați strâmbă din nas la ideea adăugării de ierburi aromatice în cocktailuri, dar trebuie cunoscut faptul că acestea complementează băutura extrem de bine, ducând gustul acesteia pe culmi noi. Nu toate cocktailurile simt nevoia de ierburi, dar dacă prepari o rețetă care le are incluse, nu te teme să le adaugi. Iar dacă ideea nu te convinge suficient de mult, gândește-te și la beneficiile medicale ale acestora. Ierburile aromatice nu adaugă calorii sau zahăr, oferind în schimb arome desăvârșite.

Printre cele mai bune combinații se numără:

  • Castravetele, limeta și busuiocul
  • Limeta și menta
  • Lămâia, mierea și cimbrul
  • Lămâia și rozmarinul

6 Amestecă băutura în shaker doar dacă include suc

Dacă rețeta de cocktail nu include suc, atunci trebuie doar amestecată cu gheață, pentru a se crea un gust mai amărui. Dacă, dimpotrivă, există suc, atunci o poți scutura într-un shaker. Prin această acțiune ingredientele se întrepătrund perfect, creându-se un amestec ideal de gusturi. Dacă nu faci acest lucru, atunci e foarte posibil să guști ingredientele în ordinea inversă a adăugării lor în băutură. Nu e tocmai ce trebuie, așa că… shake it, baby!

7 Prezentarea face diferența

cocktail perfectLa cocktailuri nu prea merge sintagma „nu judeca o carte după copertă”. Prezentarea unui cocktail e totul, așa că acordă timpul necesar pentru a duce acest lucru la perfecțiune: un cocktail trebuie să arate bine pentru a fi dorit și apreciat.

Nu e cazul să exagerezi cu prezentarea, punând tot felul de stegulețe și accesorii, ci imaginea băuturii trebuie să inspire. De pildă, în cazul în care cocktailul tău e pe bază de whiskey, pune băutura în pahare de whiskey, care să inspire masculinitate.

Desigur, prezentarea nu se rezumă doar la pahare. Pentru a adăuga tot felul de efecte, poți pune zahăr pe marginea paharului sau poți crea un efect de gheață. Sunt nesfârșite posibilități de a decora un cocktail, multe dintre acestea fiind prezentate în rețetele respective.

8 Păstrează cocktailurile reci

Ca orice altă băutură, un cocktail se va răci pe măsura trecerii timpului, începând să se dilueze. De aceea, asigură-te că pui suficient de multă gheață în băutură, însă dacă aceasta nu se consumă pe loc, nu e rău să o păstrezi într-un cooler de vin. Chiar dacă nu sunt făcute pentru cocktailuri, aceste coolere pot fi utilizate fără probleme pentru a păstra cocktailurile reci timp de câteva ore.

Citește și 7 cocktailuri de încercat în 2019