Ponturi pentru a face grătarul perfect

Academia Barbatilor

Una dintre cele mai fericite întâmplări (minore) din viața unui bărbat este grătarul. Atunci când ne adunăm la un grătar cu prietenii, viața e dintr-o dată (și) mai frumoasă, soarele mai puternic iar lucrurile devin, dintr-o dată, pozitive. Important e să avem unde să facem grătarul, pentru că vremurile în care mergeam la margine de pădure sau pe malul râului, scoțând din portbagaj măsuța și scaunele de camping au cam trecut. Sau… ne înșelăm?

Fie că ai rămas în nostalgia acelor vremuri și alegi să afumi brazii, fie că obișnuiești să prăjești carnea pe balcon, în aplauzele vecinilor (glumim, da?) sau fie că mergi la un prieten care stă la casă, are curte, și dă o petrecere – există câteva lucruri pe care trebuie să le cunoști atunci când vrei să faci grătarul perfect.

Ce tip de grătar alegi

O alegere ușoară, fiindcă, în principiu, ai de optat între grătarul pe cărbuni și cel pe gaz. Ar mai fi și cele electrice dar acestea sunt mai rare.

Grătarul pe cărbuni este varianta clasică. Atunci când te gândești la un „grătar” îți vine automat în minte și sacul cu cărbuni cumpărat de la supermarket sau din benzinărie, la apelul prietenului cu casa la curte, care te sună dimineața: „Ia’ și mie un sac de cărbuni și-ți dau banii!”. Avantajele acestui tip de grătar sunt multiple. În primul rând, cele basic sunt mai ieftine, plusul de bani urmând să se adauge la modelele mai sofisticate. Apoi, sunt mai gustoase, specialiștii grătarelor apreciind savoarea oferită de fumul produs de cărbuni, alimentat de grăsimea care se scurge din carne. Portabilitatea este un alt avantaj al grătarelor pe cărbuni (deși au apărut și gratare pe gaz portabile) iar temperatura se adaugă și ea pe această listă, în ideea că un grătar pe cărbuni produce, de regulă, temperaturi mai mari. La dezavantaje intră faptul că se curăță greu, sunt mai dificil de aprins (pentru cei care nu au deprins tehnica) și se încălzesc mai încet, având nevoie de 15-20 de minute înainte de a pune carnea pe ele.

Grătarul pe gaz (propan, butan) e recomandat începătorilor, care vor ști să regleze din butoane temperatura perfectă. Sunt mai convenabile fiindcă se aprind foarte rapid și se încălzesc în maxim 10 minute, adică mai repede decât cele pe cărbuni. De asemenea, se curăță mai ușor (închizi gazul și nu trebuie să scapi de cărbunii încinși) și, important, sunt pretabile pentru orice anotimp, deoarece sursa de gaz nu depinde de condițiile atmosferice. La dezavantaje ar intra prețul (sensibil mai scumpe – dar au și mai multe opțiuni și elemente adiacente) și mentenanța – după câțiva ani de folosință, unele au nevoie de „service”, care implică o curățare a părților interne.

Best
Unul dintre cele mai bune grătare pe gaz pe care le găsești în România este Char-Broil Performance, care vine cu un design impresionant, cu o suprafață de gătire foarte mare, cu 4 arzătoare principale și unul lateral, aprindere electronică de tip SureFire și un control perfect al grill-ului. Gama Char-Broil este comercializată de Grill Market.

Cum aprinzi grătarul

Grătarele pe cărbuni. Înainte de a începe, verifică grătarul să fie curat și să nu aibă resturi de la evenimentele precedente, care se vor arde și vor da un gust neplăcut cărnii. Alege tipul de cărbuni care-ți face mai mult cu ochii (brichete – care vor arde mai mult fiindcă au în componență lianți și alte elemente care le îmbunătățesc performanțele sau cărbunii clasici, obținuți din bucăți arse de lemn, care produc temperaturi mai ridicate decât brichetele).

Pentru a aprinde și a menține focul, poți apela la mai multe metode. Una dintre acestea este cu ziare (ieftin, dar posibil să nu-ți iasă din prima), iar altele cu lemne, cu cuburi de aprindere, cu diverse aprinzătoare sau cu fluide – în cazul acestora existând păreri pro și contra. Unii spun că mirosul chimic produs de gazul lichid intră în carne și îi afectează gustul. În principiu, rămâi la o metodă de aprindere cât mai simplă și lasă focul (și cărbunii) să ardă apoi un minim de 15-20 de minute.

Un secret legat de grătarul pe cărbuni este să nu folosești de la început toate brichetele. Începe prin a umple grătarul cu brichete dar aprinde numai jumătate dintre ele. Așteaptă până ce cărbunii se acoperă de cenușă albă, apoi împrăștie-i printre ceilalți, încă nearși. Deschide toate gurile de ventilare. În acest mod, nu toate brichetele vor arde în același timp, ceea ce înseamnă că temperatura va rămâne ceva mai joasă decât în mod normal dar va fi constantă pe o perioadă mai mare de timp.

La grătarele pe gaz, încălzirea se va produce repede iar temperatura e controlată din butoane. Înainte de a porni treaba e important să verifici nivelul de gaz din canistre pentru a fi sigur că există suficient combustibil ca să ducă treaba la capăt. Există grătare pe gaz cu mai multe zone de gătit, temperatura putând fi reglată separat în fiecare dintre acestea.

Există și variantele de grătare cu infraroșii, o tehnologie care interpune o placă de ceramică sau metal, astfel încât focul nu ajunge direct la carne ci mai întâi încălzește placa, aceasta radiind apoi o temperatură mai ridicată ca a celorlalte grătare (uneori chiar de două ori mai mare).

Care sunt cele mai importante 3 elemente pentru a face un grătar perfect? 1. Posibilitatea de a regla temperatura cât mai precis. 2. Materialul din care e făcut grătarul – cel mai bun e fonta, dar nici inoxul nu e de lepădat. 3. Calitatea cărnii și sosurile folosite. Dan Alecu, owner grillmarket.ro

Cum cureți grătarul

Înainte de a folosi un grătar nou-nouț, spală-l. Nu știi pe unde a fost depozitat, prin ce locuri complet neigienice, așa că, pentru a preîntâmpina orice problemă de natură digestivă, sau chiar mai rea, curăță-i cu grijă părțile pe care urmează să așezi preparatele. Apoi, orice grill trebuie uns cu ulei, pentru a evita lipirea mâncării. Dacă grătarul are capotă, nu aprinde focul cu ea pusă, fiindcă e probabil să te trezești cu flăcări. Grătarele trebuie pre-încălzite cu cel puțin 10 minute înainte de a pune ceva pe ele, pentru a ne asigura că au ajuns la temperatura optimă de gătit.

O bună îngrijire și curățare a grătarului după ce l-ai folosit, îți va garanta succesele viitoare. După ce termini o sesiune, curăță grill-ul cu o perie de sârmă, înlăturând și cea mai mică urmă de mâncare. Fă acest lucru când grătarul încă e călduț (nu fierbinte). De asemenea, golește compartimentul în care au ars cărbunii și curăță-l.

Unele grătare pe gaz se vând împreună cu un set de curățare, foarte bun pentru a arde resturile căzute în interior dar care, în ciuda numelui, nu asigură mereu o curățare completă. Grătarul trebuie spălat cu regularitate după câteva utilizări. În plus, nu uita, la grătarele pe gaz, ca după fiecare utilizare să închizi recipientul cu combustibil.

Ustensile, vase, sosuri

Dincolo de grătarul în sine, foarte importante sunt și celelalte lucruri care participă la reușita unor fripturi minunate. În primul rând e vorba de ustensile. Niciun grătar priceput nu se face fără a avea câteva ustensile de bază cu care să apuci carnea, să o rotești, să o bibilești ca un Prometeu modern.

Prin urmare, ar fi bine să te dotezi cu:

  • Spatulă (bună pentru a întoarce de pe o parte pe alta burgerii sau peștele)
  • Clești (esențiali pentru orice grătar)
  • Mânuși de grătar (făcute special să absoarbă căldura)
  • Termometru (pe care să-l înfigi în carne, pentru a fi sigur că se face la temperatura optimă)
  • Sticlă de apă cu stropitoare (cu care să domolești focul, dacă o ia razna)
  • Perie de grătar
  • Accesorii de prăjire (unele mâncăruri, precum peștele, sunt greu de preparat direct pe grătar, fiindcă se jupoaie. De aceea e nevoie să le pui mai întâi într-un asemenea accesoriu)