Portofelul – scurtă istorie

Academia Barbatilor

Cuvântul englezesc „wallet” (portofel) a fost folosit începând cu secolul 14, în același timp cu cuvinte similare ce proveneau din limbile flamandă și franceză. Portofelul este un accesoriu aproape indispensabil în ziua de azi. Un simbol, o emblemă a modei. Când a apărut, însă, și care era întrebuințarea lui la început? Iată o scurtă istorie a portofelului.

Originile portofelului

istoria portofelului
Obiectele lui Otzi ne fac o idee despre cum le căra

Pare surprinzător, dar portofelul a apărut cu adevărat mult mai devreme. Războinicii antici inventaseră un accesoriu din pânză, care se lega cu șnururi și care era purtat în jurul taliei, în interiorul acestuia fiind purtate monede sau chiar mâncare. Acest obiect a apărut cu mult înaintea apariției bancnotelor, rădăcinile lui ținând de Grecia Antică. Grecii foloseau acești săculeți pentru a-și căra proviziile personale necesare pentru ziua de muncă. Era, practic, accesoriul omului de rând, sărac, și folosea mai degrabă ca recipient de hrană.

Perioada Renașterii

Cuvântul „portofel” a apărut, așadar, la începutul secolului 14. Shakespeare a menționat acest obiect, în anul 1609, în tragedia „Troilus și Cressida”. În secolul 16, în Europa au început să se folosească un soi de portofele făcute din piele de vacă sau de cal, dar care aveau mai degrabă tot forma unui săculeț. Ele nu dispuneau, însă, de un element important al oricărui portofel model, și anume unul sau mai multe buzunare interne. Aceste „portofele” din perioada Renașterii erau utilizate pentru a păstra mai multe obiecte, printre care și un soi de „carduri” utilizate de către cei din înalta societate, echivalent, pe undeva, al cardurilor de credit din ziua de azi.

istoria portofelului
Portofel de la sfârșitul secolului 19

Cărturarul Lawrence C. Wroth descrie îmbrăcămintea unui comerciant din 1559 în eseul “An Elizabethan Merchant and Man of Letters”, din 1954: „Călătorul în cauză era un englez tânăr, la vreo 25 de ani, îmbrăcat decent, călare pe un catâr. Purta sabie și, de centură avea legat un bowgett – o punguță de piele sau un portofel în care avea banii și câteva obiecte de trebuință zilnică”. Cum buzunarele erau exclusiv destinate hainelor femeiești, și oricum nu au apărut până în secolul 17, nu e de mirare că acest tânăr comerciant ducea cu el ceva în care să-și țină mici obiecte, între care și banii.

În 1690, banii de hârtie au fost introduși pe scară largă, începând din Massachusetts Bay Colony, o așezare de pe coasta de est a Americii. Așa s-a terminat epoca pungilor pline cu monede, care trebuiau cărate de colo-colo și a apărut necesitatea unor portofele mai subțiri.

Turnura secolului 20

În secolul 19, portofelele s-au adaptat împrejurărilor. În loc să conțină mâncare și bani, au început să fie folosite pentru transportul tutunului și al accesoriilor pentru fumat – îndeosebi în Spania și Anglia. Cu suficient spațiu pentru foițe, cremene și o mică bucată de oțel, portofelul era precursorul pachetului de țigări. În eseul lui Otis T. Mason, „The History of the Carrying Industry”, acesta sugerează că la sfârșitul secolului 19 îndesarea mâncării în portofel era considerat un act „necivilizat”, în vreme ce legarea portofelului la brâu era un gest „semi-civilizat”.

Pe de altă parte, în vreme ce europenii renunțau, încet-încet, la a îndesa tot felul de lucruri în ele, americanii țineau în aceste așa-zise portofele atașate la brâu obiecte mici, care nu se reduceau la bani, mâncare uscată și bijuterii.

Trecerea în secolul 20 a marcat o schimbare esențială și apariția portofelului în forma pe care o cunoaștem azi: un accesoriu care se îndoia, având ca scop principal păstrarea bancnotelor de hârtie. Pielea de culoare albă era folosită pentru confecționarea portofelelor, aceasta utilizându-se încă din Evul Mediu (și chiar dinainte). Revoluția industrială a cizelat folosirea acesteia, făcând-o accesibilă maselor. Noile tehnologii permiteau vopsirea, lubrifierea și conservarea în moduri care au permis apariția unui spectru larg de stiluri de portofele.

istoria portofelului
Reclamă Hermes la produse din piele în anii 20

Hermes a fost una dintre companiile care au început să comercializeze produse din piele de uz cotidian, între acestea aflându-se și portofelele „moderne”. În anii ’20 ai secolului trecut, în perioada de înflorire economică, portofelul era un obiect nelipsit din garderoba bărbaților stilați. Hermes a profitat pentru a produce adevărate oprere de artă din piele foarte durabilă (folosită la confecționarea șeilor, un alt obiect pe care se specializase), poziționându-se astfel drept un brand de lux pe acest segment.

istoria portofelului
Reclamă la portofele în anii 50

În anii ’50, odată cu inventarea cardurilor de credit, portofelele au evoluat, ajungând să includă sloturi făcute pentru a adăposti valorosul dreptunghi de plastic. Dar și atunci găseai pe piață tot felul de forme și mărimi, chiar dacă oamenii nu mai purtau în ele mâncare. Erau portofele pentru bancnote, pentru monede sau, ceva mai mari, pentru cecuri. Cu împăturire dublă sau triplă, portofele de pus la piept, în buzunarul de la pantaloni sau în geantă. Cu timpul, în portofele au încăput actul de identitate sau permisul de conducere.

În plus, calitatea portofelelor a devenit din ce în ce mai bună, iar designerii au început să încorporeze principiile din fashion în produsele lor, transformând portofelul dintr-un simplu obiect cu întrebuințare clară, într-un accesoriu de stil.

Iar portofelele moderne continuă inovațiile începute în secolul ’20. În zilele noastre e aproape imposibil să nu găsești un portofel fără câteva „fițe”: un design interesant, materiale premium, numeroase sloturi și buzunare care le compartimentează. Chiar și-n aceste condiții, portofelul simplu, din piele, rămâne modelul cel mai dorit printre bărbații care-și doresc un obiect elegant, care să le păstreze în siguranță actele, cardurile și banii.

istoria portofelului
Foto: PlargueDoctor

Tehnologizarea continuă ne aduce, însă, în situația de a ne gândi că în viitorul apropiat nici măcar nu vom mai avea nevoie de un portofel fizic. Și asta deoarece cyberportofelele sunt din ce în ce mai prezente, iar plățile efectuate cu telefonul mobil vor fi în curând la ordinea zilei.

Citește și: Borseta pentru bărbați. Accesoriul vedetă al anilor ’90 revine!