Povestea unui cocktail: Bloody Mary

Academia Barbatilor

Unul dintre cele mai cunoscute cocktailuri este, fără-ndoială, Bloody Mary. De câte ori nu auzi în jurul tău ceva de genul „Vreau și eu o Marie însângerată”? Un mod neconvențional și nu foarte ortodox de a comanda această băutură compusă în principal din vodcă și suc de roșii. Care este însă istoria lui Mary? Bloody Mary.

Povestea spune despre un barman pe nume Fernand „Pete” Petiot, care a inventat o versiune rudimentară a băuturii la începutul anilor 1920, în perioada în care lucra la celebrul bar Harry’s New York, din Paris, frecventat de personalități ale epocii, între care scriitorul Ernest Hemingway. După ce perioada Prohibiției a luat sfârșit, Petiot a dus băutura în Manhattan, unde a prezentat-o în pretențiosul local King Cole Bar, din Hotelul St. Regis și a „înnobilat-o”, adăugând, pe lângă sucul de roșii, diverse ingrediente: ridiche, sos Tabasco, suc de lămâie și sare de țelină. Așa s-a născut un cocktail clasic, care a fost „renăscut”, în 1942, sub numele de Red Hammer (Ciocanul Roșu), de către revista Life, care l-a simplificat în trei ingrediente: vodcă, suc de roșii și suc de lămâie. Sarea, piperul și sosul Worchester au apărut la scurt timp.

Și totuși, de unde Mary și, mai ales, de ce însângerată? Dincolo de culoarea roșie de la sucul de roșii, una dintre legende o are ca personaj central pe Regina Mary I a Angliei, care a domnit la jumătatea secolului 16, și cu care băutura a fost asociată deoarece sucul de roșii ar reprezenta sângele vărsat în vreme ce vodca, „apa de foc”, este simbolul apucăturilor brutale ale reginei, atunci când poruncea să fie executați martirii.

O altă poveste se referă la o chelneriță care se numea Mary și care lucra într-un bar din Chicago – Bucket of Blood. Se spune că unul dintre clienții barului parizian Harry’s New York a exclamat, după ce a băut noul cocktail, că „seamănă cu prietena mea, pe care am cunoscut-o într-un cabaret”. Cabaretul se numea Bucket of Blood iar numele prietenei era Mary. Așa că patronii, împreună cu barmanul Petiot au fost de acord ca băutura să fie botezată Bloody Mary.

Trecând peste istorie, Bloody Mary nu e un cocktail de savurat seara – cei care o beau după apusul soarelui au defecte de personalitate. În schimb, americanii (și nu numai) o consideră un fel de… zeamă de varză, adică un remediu foarte bun pentru a trata mahmureala, prin urmare o consumă dimineața.

Cum se prepară Bloody Mary

Ingrediente:

60 ml vodcă

120 ml suc de roșii

7 ml suc de lămâie

Sos Worchester – 3 stropi

Sos Tabasco – 2 stropi

Un sfert de linguriță de ridiche rasă

Sare de țelină

Pentru ornat: felie de lămâie, o nervură de țelină

Toarnă vodca și sucul de roșii într-un pahar de tip halbă (sau unul înalt). Apoi adaugă celelalte ingrediente, după gust. Umple cu gheață și amestecă, pentru a se combina. Ornează cu lămâie, țelina sau ce mai ai prin frigider în acest sens (bacon, măsline etc).