Povestea unui cocktail: Hemingway Daiquiri

Academia Barbatilor

Se știe faptul că celebrul scriitor american Ernest Hemingway făcuse o pasiune pentru un anume cocktail: Daiquiri. Dar care e povestea acestui cocktail și cum a ajuns Hemingway să-l adore? Totul a pornit de la faptul că autorul romanului „Bătrânul și marea” a avut, într-o zi, nevoie urgentă la toaletă.

Hemingway se afla în Havana și a intrat în barul El Floridita, care se afla nu departe de hotelul în care și-a petrecut o bună parte a anilor 30. Când a ieșit de la toaletă, a constatat că barmanul prepara câteva cocktailuri Daiquiri. Atras de băutura ispititoare, l-a rugat pe barman să guste un pic. „Nu-i rău”, a spus scriitorul. Dar i-a cerut bărbatului din spatele tejghelei să elimine zahărul și să dubleze cantitatea de rom. Acesta s-a conformat și a numit noua băutură după numele noului client: Hemingway Daiquiri.

Istoricul bar El Floridita, din Havana

Întrebarea care se pune, dincolo de istoria simplă care a dus la apariția băuturii, este dacă aceasta e bună sau nu. Hemingway s-a lăudat cândva că a băut la un moment dat 16 Daiquiri-uri în El Floridita. În care, desigur, nu a fost adăugat zahăr. Dar care avea o cantitate dublă de rom. Hemingway Daiquiri nu a avut succesul pe care l-a avut, de pildă, Dry Martini. Dacă încerci un Hemingway Daiquiri original vei fi surprins să afli cât de delicat și de… nebăubil e, în același timp. Doar că băutura a evoluat în timp, în ceva mult mai bun, iar rețeta o ai mai jos.

Eu beau ca să fac alți oameni mai interesanți”, spunea cândva Hemingway, un absolvent de liceu care și-a completat educația călătorind: din Key West în Kilimanjaro, de la Veneția la Paris. Când era întrebat despre savoarea unui loc, spunea: „Nu-ți bate capul cu biserici, clădiri guvernamentale sau piețe. Dacă vrei să afli câte ceva despre cultura locului, petrece o noapte într-un bar”. Hemingway a știut întotdeauna să aprecieze o băutură de calitate iar în romanele lui vei găsi descrise în culori vii multe cocktailuri pe care le-a testat.

Astăzi, barul Floridita continuă să existe în Havana veche (La Habana Vieja), fiind unul dintre locurile de referință ale orașului: un restaurant pescăresc și un bar de cocktailuri în același timp. Este celebru pentru daiquiri-urile lui și în special pentru faptul că era unul dintre locurile favorite ale lui Ernest Hemingway.

Ingrediente:

60 ml rom

20 ml suc proaspăt de limetă

15 ml suc proaspăt de grapefruit

1 linguriță de zahăr

1 linguriță lichior de Maraschino

Pahar de cocktail

Pune toate ingredientele într-un shaker și umple cu gheață. Amestecă bine și toarnă conținutul într-un pahar de cocktail.