Cum să prelungești durata de viață a bateriei auto

Avatar

Rareș Lazăr

, Auto

De câte ori te-ai trezit că într-o dimineață friguroasă nu îți mai pornește mașina? Mai mult ca sigur bateria era moartă și tu căutai un vecin binevoitor care să îți dea curent. Ți-am pregătit câteva sfaturi cu ajutorul cărora poți prelungi viața bateriei auto. Dar mai întâi de toate, puțină istorie nu strică.

Istorie – bateria auto nu a existat dintotdeauna

Până prin anii 1920, mașinile nu aveau un acumulator care să înmagazineze energie electrică. Pornirea se făcea cu ajutorul manivelelor, farurile mergeau pe gaz iar claxonul era asemănător cu cel de pe o bicicletă din zilele noastre. La început, bateria auto avea 6 volți iar după anii 50 s-a făcut trecerea la cele mai puternice, de 12 volți. Acest lucru s-a realizat deoarece motoarele deveneau din ce în ce mai mari și mai puternice, așa că era nevoie de mai multă forță la pornire.
Să nu uităm că părinții noștri aveau mașini echipate cu baterii care necesitau întreținere periodică. Adică trebuia turnat un lichid de electroliză în baterie, prin niște dopuri, cam o dată pe lună. Dacă nu, bateria nu mai producea curent. Astăzi, majoritatea bateriilor nu mai funcționează pe bază de întreținere și au o durată medie de viață de 4-5 ani.
Totuși, dacă nu ții cont de sfaturile următoare, s-ar putea să trebuiască să schimbi bateria mult mai devreme. Chiar și după un an.

Baterie auto Ford din anii ’40

În primul rând, calitate

Nu te zgârci pentru o sută de lei. S-ar putea ca acea sută să facă diferența dintre o baterie foarte bună și una de calitate mediocră. De asemenea, ține cont de specificațiile producătorului auto. S-ar putea, de asemenea, să ai nevoie de o baterie auto pentru sistemul start-stop al mașinii tale. Te sfătuiesc să mergi la un magazin specializat de acumulatori auto, sau la un service, și să montezi acolo bateria. Astfel vei putea beneficia de garanție.

Fără echipamente electrice când motorul este oprit

Când motorul este oprit nu este indicat să folosești echipamentele electrice ale mașinii precum sistemul multimedia, radio-ul sau chiar aerul condiționat. Acestea vor consuma bateria auto și, cu siguranță, vor scurta durata de viață a acesteia.

Deplasările pe distanță scurtă fac rău bateriei

Evită călătoriile scurte și dese. Mai ales pe timp de iarnă. Mașina încarcă acumulatorul pe distanțe mai lungi iar pornirile și oprile dese nu vor permite alternatorului să își facă treaba. Dacă de exemplu trebuie să oprești pentru 5 minute, atunci poți lăsa motorul pornit. Fiecare pornire presupune un consum enorm de energie. Cu cât o vei porni mai rar, cu atât va fi mai menajata bateria auto.

Curăță bateria și bornele

Orice obiect funcționează la parametri normali atunci când este curat. Așa se întâmplă și în cazul acumulatorului auto. Compartimentul motor nu este privat de praf așa că ia-ți timp și curăță contactele și bornele bateriei cu o soluție specială pentru contacte. Nu folosi apă atunci când cureți bateria. Apa și curentul electric nu fac casă bună.

Protejează bateria în sezonul rece

Iarna, mai ales când este ger și dacă nu obșnuiești să circuli cu mașina, ar fi cel mai bine să scoți bateria din locașul ei și să o ții în casă. Cele mai frecvente cazuri în care bateriile își dau duhul sunt în cazul unor temperaturi joase și din cauza neutilizării. Dacă totuși circuli cu mașina mai des, te sfătuiesc să cauți un material termoizolant pe care să îl înfășori în jurul bateriei atât cât îți permit spațiul și designul suportului.

Și totuși, ce faci dacă bateria nu mai este bună de nimic?

De obicei, la cumpărarea bateriei ești obligat să o lași la schimb pe cea veche tocmai pentru ca să nu o arunci la gunoi sau cine știe ce să faci cu ea. Dacă aceasta este spartă, va polua pânza freatică și solul. De aceea, o baterie care nu mai este funcțională este considerată un deșeu de risc.

În concluzie, te sfătuiesc să dai mai multă atenție bateriei de pe mașina personală și să iei în considerare sfaturile de mai sus. Totuși, e normal să acceptăm și faptul că bateria auto este un consumabil și că atunci când nu mai este bună s-ar putea să nu mai poți face nimic în această privință.