Program flexibil în companii: PROs and CONs

academia barbatilor

Angajații prețuiesc din ce în ce mai mult mediul de lucru flexibil, ce oferă un un raport echitabil între muncă și timp liber. Motivul? Nu vor să se simtă îngrădiți, privați de libertate, ci își doresc ca organizația pentru care lucrează să le respecte întocmai drepturile, contribuind la bunăstarea și, până la urmă, la sănătatea lor.

Cu toate că un program de muncă flexibil poate aduce numeroase beneficii companiei –  de la creșterea productivității și până la diminuarea numărului de zile de lucru pierdute –  angajatorii trebuie să țină cont și de o implementare corectă a acestuia. Altminteri, întreaga afacere ar putea avea de suferit.

Pentru a găsi echilibrul ideal, trebuie să punem în balanță avantajele și dezavantajele unui program de muncă flexibil. Printre beneficii, se numără:

  1. Reducerea costurilor

Pentru angajați, reducerea costurilor de transport aferente unui program flexibil este un lucru extrem de benefic. Aceștia pot economisi atât timpul petrecut în trafic cât și costurile de alimentare, în condițiile în care pot lucra de acasă. Angajatorii nu vor mai fi nevoiți să cheltuiască sume mari de bani pe deplasările angajaților pentru a participa la diverse tranining-uri, aceștia putând să se perfecționeze de oriunde. Un instrument suport în acest sens îl constituie platforma de eLearning Knolyx, ce pune la dispoziție în același loc instrumentele ideale pentru a livra cursuri, organiza evenimente și pentru a consolida comunitatea organizațiilor.

Printre avantajele acestei platforme se numără: flexibilitatea cursurilor și a training-urilor oferite, optimizarea procesului de formare, comunicarea mai eficientă cu fiecare cursant în parte, economisirea timpului și motivarea angajaților.

  1. Creșterea productivității

Odată cu adoptarea unui program flexibil de muncă, angajații își gestionează timpul mult mai eficient, devenind proactivi. Întrucât vor lucra într-un climat autonom, vor căpăta încredere în forțele lor proprii și vor putea să lucreze mult mai conștient și productiv. Totodată, angajații își pot alege să lucreze în acel moment al zilei în care se simt cel mai productivi, diminuând astfel numărul orelor petrecute în mod inutil la birou, în care pot da semne de oboseală sau în care nu sunt concentrați pe sarcinile primite.

  1. Creșterea moralului angajaților

A avea timp pentru treburile personale și a fi implicat în viața familiei contribuie la bunăstarea oricărui angajat, crește moralul acestuia și reduce apariția stresului. Angajații devin mai fericiți și mai mulțumiți de condițiile de lucru, ceea ce se va reflecta și în angajamentul lor față de companie.

Un studiu condus de University of Minnesota arată contribuția benefică a programelor flexibile asupra sănătății angajaților. Aceștia au posibilitatea de a se odihni mai bine, făcându-i mult mai energici în activitatea lor zilnică.

De celaltă parte, dezavantajele programului flexibil de muncă sunt:

  1. Diminuarea angajamentului

Pentru angajații ce nu beneficiază de un program flexibil, o astfel de abordare în cazul colegilor lor i-ar putea face să își piardă determinarea de a munci. De aceea, se recomandă ca angajatorii să stabilească de la bun început zile și ore în care absolut toți să fie prezenți la birou, pentru a menține cultura corporatistă

  1. Neclaritatea programului

Nu există o delimitare clară între casă și birou, odată ce angajatul adoptă un stil flexibil de muncă. Uneori, acesta este nevoit să muncească în permanență. Dacă șeful îi permite să aibă un program flexibil când vine vorba de responsabilitățile sale personale, își va lua la rândul său dreptul de a îl chema în interes de serviciu oricând va fi nevoie.

  1. Periclitarea contactului direct cu clienții

Pentru angajatorii obișnuiți să aibă control deplin asupra activității subalternilor, programul flexibil constituie o mare provocare de tip managerial. Mai mult, activitatea departamentelor bazate pe munca de echipă va fi îngreunată de absența unora dintre membri. În ceea ce privește job-urile ce necesită contactul direct cu clienții, lucrurile se complică. Programul flexibil nu le permite angajaților să fie prezenți la datorie 5 zile pe săptămână, iar managerii trebuie să găsească alternativele potrivite.

Sursa: www.knolyx.com