Radu Anderca sau cum se îmbină turismul de calitate din Cheile Nerei cu gastronomia tradițională a Banatului

Avatar

Radu Anderca e unul dintre antreprenorii din vestul țării care au avut curaj. Curajul să înceapă (și să ducă la bun sfârșit) un proiect în zona turismului, prin care și-a propus, printre altele, să atragă mai mulți vizitatori într-o zonă a țării superbă dar prea puțin cunoscută: Cheile Nerei. Radu trăiește în Reșița, e de profesie economist, are o firmă de consultanță, iubește la nebunie muzica rock, motoarele, alergarea și mâncarea bună. E o persoană optimistă iar o vizită la Rocker’s Inn din Sasca Montană, pensiunea pe care a pus-o pe picioare cu câțiva ani în urmă, te va umple de energie pentru câteva săptămâni.

Cum și când ți-a venit ideea să faci o pensiune cu temă rock?

În 2007, într-o noapte, ca în poveștile trainerilor de business. Pe bune, chiar așa e. Cu tematica rock, a fost simplu. Am crescut cu muzica asta, nu se putea altfel. În plus, îmi doream ceva care să facă diferența. E ok să faci ceva frumos dar e și mai ok să faci ceva deosebit.

La Rockers Inn fiecare cameră are o temă rock. Practic, poți sta în camera heavy metal, în folk-rock, în grunge, în gothic și așa mai departe…

Da, pentru că am vrut ca la Rocker’s să trăiești o experiență. Nu doar să te cazezi într-un sat autentic din sud-vestul României ci să trăiești momente în care modernul să se îmbine cu tradiționalul în cel mai plăcut mod cu putință. Iar dacă îți place muzica rock… cu atât mai bine: te vei simți în al 12-lea cer. Când vii la Rocker’s Inn te relaxezi, mănânci bine, explorezi Cheile Nerei în stil lejer sau în stil adrenalinic (da, organizăm inclusiv raftinguri pe Nera) – cu alte cuvinte… sky is the limit!

De ce la Sasca Montana?

Sasca Montană este o fostă localitate minieră, aflată în Parcul Național Cheile Nerei. Sasca Montană = ROCK. Așa a fost să fie.

Sasca Montană

Ce reprezintă Sasca Montană pentru Banatul de sud?

El Dorado. Mulți nici nu realizează asta. În primul rând, e cel mai bun punct pentru a pleca în explorarea Cheilor Nerei, una dintre regiunile fantastice ale României.

Ce greutăți ai întâmpinat în proiectul ăsta și care a fost cea mai mare satisfacție de după?

Prefer să le uit. Nu mai contează. Foarte multe. Important e că le-am depășit. Îmi place să văd ce a ieșit. Am construit ceva care să îmi placă în primul rând mie, și de care să fiu mândru. Cel mai mare câștig a fost faptul că am avut oportunitatea să cunosc foarte mulți oameni faini prin intermediul pensiunii.

Vorbește-ne un pic despre festivalurile rock pe care le-ai organizat în zonă. Câte ediții, cine a participat, ce au însemnat ele?

Alături de pensiune, festivalurile Rocker’s Challenge fac parte din conceptul Rocker’s. Am organizat 8 festivaluri Rocker’s Challenge în localitatea Gârnic și 5 festivaluri la Sasca Montană, la care au participat cele mai faine trupe rock din tară, din punctul meu de vedere, precum și câteva trupe din străinătate. Toulouse Lautrec, The Mono Jacks, Altar, Melmac Riders, Vița de Vie, EMIL, Coma, Grimus, Trooper, Cargo, Zdob și Zdub, Robin and the Backstabbers, Alexandrina, sunt doar câteva dintre trupele care au venit la noi, la Rocker’s Challenge.

Rocker’s Challenge, un festival de succes

Ce sfaturi ai da cuiva care ar dori să facă un proiect similar?

Să aibe nervi de oțel. E o caracteristică pe care orice antreprenor din România ar trebui să o aibă în ADN.

Te-ai gândit să-ți franchizezi afacerea? Cum?

Da, îmi propun să multiplic conceptul în câteva locații din țară, oferind conceptul propriu-zis, precum și consultanță pentru obținerea finanțării necesare.

Rocker’s Inn

La ce nivel consideri că este momentan turismul din Cheile Nerei și ce potențial nevalorificat ar avea? Ce piedici i se pun și de ce?

Turismul în Cheile Nerei este în fază incipientă dar are un potențial enorm de dezvoltare, trendul ascendent continuu din ultimii ani confirmând cele spuse de mine. Infrastructura deficitară precum și lipsa unei promovări eficiente si susținute sunt principalele probleme cu care ne confruntăm.

Pe lângă Rockers Inn ai dezvoltat un foarte interesat proiect culinar: Banat Cooking Challenge. Vorbește-ne despre el – ce-și propune?

BCC e un proiect care iși propune să promoveze bucătăria din Banat prin intermediul oamenilor simpli care gătesc alături de noi. Am fost și vom merge în diverse locații din Banat pentru a găti cot la cot alături de localnici și pentru a învăța și propaga apoi obiceiurile gastronomice tradiționale.

Cât de mult se poate dezvolta din punct de vedere culinar această zonă și care ar fi atuurile ei?

Bucătăria din Banat poate deveni un produs turistic de sine stătător, datorită multiculturalismului din regiune și a influențelor pe care aceste naționalități le au asupra obiceiurilor culinare ale oamenilor de aici. În Banat regăsim, pe lângă români, sârbi, croați, ucraineni, germani, unguri, cehi.

Dă-ne trei argumente pentru care cineva ar vizita Cheile Nerei.

Cascadele Bigăr, Văioaga, Beușnița. Dar numărul „argumentelor” este mult mai mare.