Râpa Roşie, “canionul” de lângă Sebeş

academia barbatilor

, Travel

Râpa Roşie este un monument al naturii, „un canion” al României, situat la 2 km de sensul giratoriu din oraşul Sebeş, pe drumul spre satul Daia Română. Această rezervaţie naturală a luat forma unui canion de culoare roşie (la fel ca cele din S.U.A.), doar că aici pereţii  cu înălţimi cuprinse între 80 şi 100 m, sunt formaţi dintr-o argilă roşiatică, brăzdată de numeroase şanţuri, formate în urma ploilor de-a lungul timpului. Tocmai de aceea, este singura rezervaţie din România de acest gen, comparată cu Marele Canion Colorado.

Este uşor de observat chiar din apropierea Sebeșului, unde pe partea stângă cum se intră dinspre Alba Iulia, se va vedea în depărtare un munte roșu. De la sensul giratoriu se face stânga, se merge în jur de 200 m şi se coteşte spre dreapta, pe drumul către Daia Română, iar în maxim 1 km pe stânga se face un drum de ţară care dă în zona unde se construieşte noua autostradă. Se trece de aceasta şi în 500m treceţi peste un pod ce traversează râul Secaş. De aici în 300m se ajunge în zona unei păduri pitice, iar cărarea din faţă dă chiar până sub Râpa Roşie.

La Râpă Roşie se găsesc unele dintre cele mai mari peşteri din lume dezvoltate în argilă, iar apa ce sapă în lutul colinei are în jur de 60 milioane de ani, şi lasă în urma trecerii ei forme ciudate: coloane, turnuri, piramide, toate de culoare roşiatică, iar când plouă, apa de ploaie formează pârăiaşe sângerii.

Peisajul este superb, ca dintr-o altă lume, cu forme ciudate, totul fiind dominat de o linişte absolută, tulburată uneori de ulii care se plimbă prin văzduh.

Printre alte obiective turistice ce pot fi vizitate în zonă se numără Catedrală Evanghelică din Sebeş, o construcţie deosebit de impunătoare în stilul Bisericii Negre din Braşov, construită în sec. XII şi casa memorială “Lucian Blaga” din Lancrăm.

Trebuie menţionat că Râpa Roşie a fost declarată monument al naturii în anul 1950.