Șapca de baseball, de pe stadion în moda urbană

academia barbatilor

, Fashion

După ce bărbați celebri precum David Beckham, Ashton Kutcher, sau Bradley Cooper au început să poarte șapcă la meciurile de baseball, baschet sau fotbal american, apoi au integrat-o în ținute de zi cu zi, șapca pentru bărbați a intrat rapid în moda urbană. Dacă ești un tip care adoptă stilul casual în mare parte din timp, o șapcă te-ar putea ajuta să adaugi un aer nonconformist apariției tale, este practică și te salvează atunci când nu ai chef să îți faci freza. Vezi mai jos câteva detalii interesante despre șapcă, sfaturi de purtare și exemple celebre.

Șapca de baseball a fost inventată de către echipa de baseball Brooklyn Excelsiors, în 1860, iar după 1900 a devenit un accesoriu esențial, atât pentru a identifica echipele, cât și pentru a-i proteja pe jucători, de soare. În moda de stradă, acest accesoriu a intrat în secolul al XX-lea, când meciurile au început să fie transmise la televizor, aducând, odată cu ele, acest element din echipament în atenția publicului larg.

Odată cu adoptarea pieselor pentru sportivi, au intrat în viața cotidiană logo-urile și simbolurile echipelor sportive. Puțini știu că în spatele emblemei L.A. stă o echipă de baseball, iar că celebrul N.Y. este logo-ul New York Yankees.

Șepcile cu logo au fost întotdeauna purtate de către americani, dar în Europa ele și-au pierdut identitatea. Pentru mulți cumpărători de pe bătrânul continent L.A. este simbolul Los Angeles-ului, dar acest lucru este parțial adevărat. „LA”, cu A peste L, este simbolul echipei Los Angeles Dodgers și a fost folosit pentru prima oră în 1958 la sugestia proaspătului patron Walter O`Malley.

sapca barbati justin timberlake

Sursa foto: Pinterest

Tot de Dogers se leagă și un alt simbol destul de cunoscut pentru iubitorii de haine urbane logo-ul „B”. El aparține orașului Brooklyn și a fost utilizat pentru prima oră la începutul secolului XX de către jucătorii de baseball ai echipei Brooklyn Dodgers. Șepcile lor aveau inscripționat acest „B” stilizat. Logo-ul a fost pierdut pentru câțiva ani când echipa s-a mutat în Los Angeles, dar fanii adevărați au păstrat vie memoria acelor vremuri.

sapca barbati ashton kutcher

Sursa foto: Pinterest

Și literea „A” este adjudecată unei echipe de de baseball, șepcile cu care au cusute acest simbol aparțin echipei Atlanta Baves. Încă din 1966 și până în astăzi, prima literă a alfabetului a fost prezența pe șepcile purtate de jucători și de fani.

 

șapca de baseball

Sursa foto: Pinterest

Poate cele mai celebre două litere din istoria sportului american sunt N.Y., un logo egal cu orașul New York. Dar, adevărata poveste a celor două litere se leagă de echipă New York Yankees care în 1909 punea pentru prima dată pe echipamentul lor NY (cu Y peste N). Designul a fost însă creat pentru o medalie de onoare a primului polițist newyorkez mort la datorie în 1877, și a fost adoptat de patronul Bill Devery fostul șef la poliție din New York.

sapca barbati ny

Sursa foto: Pinterest

Astăzi, simboluri că „NY”, „A”, „B”, „C”, „LA” le găsești pe șepcile vedetelor de la Hollywood precum JayZ, Leonard Di Caprio, Jake Gylenhaal, Justin Timeberlake, Mark Wahlberg, Ryan Gosling, Ashton Kutcher, Bradley Cooper, Chance, etc.

Prezentă, în moda actuală, în diferite modele și stiluri, șapca nu mai este limitată la stilul sport și a devenit un accesoriu ușor de integrat în nenumărate ținute, de la ultra casual la smart casual. Totuși, pentru o abordare corectă, iată câteva reguli de ținut minte.

În primul rând, alege măsura exactă. Nu vrei să rămâi cu urme pe frunte când o scoți de pe cap, dar nici nu vrei să alergi după ea pe stradă la prima adiere de vânt. Și poziționeaz-o ușor spre spate. Niciodată într-o parte. Alege, în general, modele simple în locul celor cu multe logo-uri, etichete, etc. Modele simple au mai mult stil și sunt mai ușor de abordat.

Cum să porți șapca de baseball în ținute casual

Alături de piesele clasice din garderoba masculină, precum chinos și blazer, șapca poate amplifica acel aer relaxat, dar cu stil. În acest sens, alege variante din materiale texturate precum piele întoarsă, lână, catifea raiată. În sezonul de tranziție, aceste modele fac echipă de stil cu ținutele în straturi, cu hanorac și parka, sau cămașă, pulover și jachetă.

 

șapca baseball, ținute casual

Sursa foto: Pinterest

Șapca de baseball și costumul de haine

Deși pare că aceste două elemente de stil fac parte din două emisfere opuse ale modei, în tendințele actuale, ele se completează perfect. Pentru a obține un look contemporan, alege o șapcă din tweed, raiat sau lână și poart-o la costum, dar înlocuiește cămașa cu un tricou simplu și pantofii cu pereche de sneakers sau chukka boots. Elementele de inspirație sport vor diminua aspectul formal al costumului, aducându-l într-o ipostază de stradă ideală.

șapca de baseball, costum de haine

Sursa foto: Pinterest

Șapca de baseball se integrează ideal în stilul ultra casual

Evident, venind din zona sport, acest accesoriu arată ideal în ținute inspirate din același loc. Adaugă o șapcă cu logo la o ținută cu hanorac sau tricou cu mesaj și jeans sau pantaloni până la gleznă, pentru o ținută relaxată în timpul liber.

șapca de baseball, ultra casual

șapca de baseball

Sursa foto: Pinterest

Piesă esențială pentru ținutele de vară

În afara faptului că reprezintă elementul tău de bază pentru protecția împotriva soarelui, șapca adaugă personalitate unei ținute cu pantaloni scurți și tricou. Alege una într-o culoare asortată unei piese din ținuta ta, fie tricoului, fie încălțămintei.

șapca baseball badiv beckham

Sursa foto: Pinterest