Schi Șureanu, domeniu schiabil de vis în Munții Sebeșului

academia barbatilor

Iubitorii sporturilor de iarnă pot alege la început de an și Domeniul Schiabil Șureanu, situat în Munții Sebeșului, din judeţul Alba, pe direcția Transalpina.

Pârtiile sunt situate la cea mai mare altitudine din ţară, 1.900 de metri, schiorii având la dispoziţie nouă pârtii cu diferite grade de dificultate şi lungimi. Dotate cu două teleschiuri și un telescaun, pârtiile au o dispunere excelentă pe platoul alpin. Sunt variate ca dificultate și înclinaţie, conținând porţiuni atât de zăpadă tasată, cât şi de aşa-numita powder (zăpadă nebătută, făinoasă), ideală pentru snowboard și freeride. Aşezarea în raport cu vegetaţia oferă experienţe inedite prin coborârea din golul alpin fie prin pădure, fie pe lărgimea platoului.

schi-sureanu-partii-transalpina-alba-2

Drumul spre Munţii Şureanu mai este cunoscut şi sub denumirea de Transalpina (DN 67C), iar pârtii deosebit de frumpase, comparabile cu cele de la Sebeș se regăsesc la Transalpina Ski Resort, stațiunea nou creată pe drumul cu același nume, dinspre Obârșia Lotrului, lângă lacul Vidra. Pârtiile Șureanusunt situate la circa 95 km de oraşul Sebeş, în judeţul Alba, pe ruta ruta Sebeş – barajul Oaşa pe DN 67 C, apoi la dreapta, pe lângă baraj pe DJ 704, ruta Oașa – Mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Şureanu. Distanţă: 82 km. Durată: maxim 2 h 30 min.

schi-sureanu-partii-transalpina-alba

Zona e frumoasă, pârtiile constituind adevărate puncte de observație, putându-se admira vârful Şureanu, 2.059 m altitudine şi vârful Lui Pătru, 2.130 m altitudine.

schi-sureanu-partii-transalpina-alba-3

Trebuie precizat că în iernile obișnuite, stratul de zăpadă pe pârtii depăşeşte 1 m, ceea ce permite extinderea sezonului de schi până în aprilie.

schi-sureanu-partii-transalpina-alba-7

În zonă găsiți centre de închiriat schiuri și plăci în tabăra sportivă Luncile Prigoanei și la baza pârtiilor, precum și un punct Salvamont, iar ca un plus față de anii anteriori acum este  semnal Cosmote și Orange, la baza pârtiilor, respectiv la cota 1.900.

schi-sureanu-partii-transalpina-alba-4

Ca și minus poate fi amintit costul mare pentru instalațiile de transport pe cablu (urcare telescaun: 2 puncte; urcare teleschi: 1 punct, în condițiile în care 1 punct costă 5 lei), comparativ cu prețurile altor zone de schi din  țară și din străinătate, mult mai bine dotate.

schi-sureanu-partii-transalpina-alba-5

Tot la capitolul deficiențe, drumul dintre Oaşa şi Şureanu e foarte accidentat și îngust, creându-se des ambuteiaje.

schi-sureanu-partii-transalpina-alba-6

La cele de mai sus se adaugă faptul că nu este disponibil niciun webcam la pârtii și există foarte puține unități de cazare.

[youtube id=”gbNLAEUWW9E” width=”600″ height=”350″]