Cum porți sacoul la două rânduri de nasturi pentru o apariție apreciată

academia barbatilor

În secolul XIX, sacoul la două rânduri de nasturi era mândria garderobei unui gentleman. Această piesă vestimentară a fost purtată, pe rând, de politicieni, gangsteri sau bancheri, însă în ultimii ani, designerii l-au adaptat vestimentației contemporane, devenind un articol statement în dressingul unui bărbat modern și elegant.

Cunoscut în moda internațională drept double breasted jacket sau double breasted blazer, sacoul la două rânduri de nasturi este astăzi mai cambrat și mai ușor de purtat, fiind realizat din țesături cât mai confortabile și lipsit de întăriturile de altă dată.

Persoane publice precum Ryan Gosling, Bradley Cooper, David Gandy sau David Beckham l-au readus pe covorul roșu, designerii pe podium, iar stiliștii în recomandările lor pentru garderoba de zi cu zi.

David Beckham

David Beckham

Reguli de purtare a sacoului la două rânduri de nasturi

Deși ai putea crede că doar un corp cu proporții perfecte își poate permite să îmbrace un ”double-breasted”,  moda ultimilor ani a devenit mai permisivă: orice bărbat poate purta acest tip de sacou, pentru ocaziile formale, ceremonii sau chiar în cadrul unei ținute smart-casual, cu condiția să nu aibă un abdomen foarte proeminent.

Nu mai există restricții nici în ceea ce privește înălțimea, deși e bine să știi că un astfel de model se potrivește în mod special bărbaților de înălțime peste medie.

sacou barbati

Sursa foto: Pinterest

Cele mai frecvente modele au șase nasturi, distribuiți pe două rânduri. Dintre aceștia doar patru sunt funcționali, adică au butonieră. Există, de asemenea, sacouri la două rânduri cu patru nasturi sau chiar cu doi nasturi.

Pentru ca întrebarea ”pe care îl închid, pe care îl las deschis?” să nu te chinuie prea mult, adu-ți aminte de regula generală de închidere a unui sacou clasic: ultimul nasture deschis și aplic-o și aici, lăsând ultima butonieră liberă.

Exact ca aici:

sacou la doua randuri de nasturi

Sursa foto: Pinterest

Sacoul la două rânduri de nasturi: surse de inspirație

Canali SURSA: http://www.dmarge.com/

Canali
SURSA: http://www.dmarge.com/

 

Suit Supply SURSA: http://www.dmarge.com/

Suit Supply
SURSA: http://www.dmarge.com/

Să recapitulăm:

  • Chiar dacă ești o fire conservatoare, nu evita sacoul la două rânduri de nasturi.  Îl poți purta la birou, la cină, în club sau chiar la o nuntă, în funcție de țesătura din care este realizat.
  • Achiziționează cel puțin un sacou double breasted. Poți începe cu o variantă sigură de asortare- sacou bleumarin, pantaloni de bumbac, bej. (Vezi fotografia cu David Beckham de mai sus)
  • Un sacou la două rânduri de nasturi este o piesă vestimentară cu personalitate care, de cele mai multe ori, are nasturi decorativi. Nu aglomera ținuta cu prea multe accesorii sau contraste bogate.
  • Dacă porți vestimentație business la serviciu, cu un costum double breasted gri vei ”da pe spate” concurența
  • Ultimul nasture rămâne deschis, ca și în cazul costumelor cu un singur rând de nasturi.

Nu ne putem abține să nu îți mai lăsăm aici câteva apariții reușite:

sacou la doua randuri de nasturi

Sursa foto: Printerest

John Legend

sacou barbati bleumarin

Sursa foto: Pinterest

sacou barbati

Sursa foto: Pinterest