Sistemele de recunoaștere facială: avantaje și pericole

Academia Barbatilor

Lumea a fost împânzită de camere de luat vederi. Marile orașe s-au transformat într-un Big Brother imens, iar pasul următor este instituirea unor sisteme de recunoaștere facială la nivel național. O măsură pe care au adoptat-o deja cele două țări aflate pe primele locuri în privința numărului de locuitori: China și India. Ce înseamnă acest lucru? În mod simplist, niște date de bază ce conțin imagini cu figura fiecărui cetățean, făcându-l astfel recognoscibil în doar câteva secunde.

Odată cu amploarea sistemului de telecomunicații 5G, autoritățile își asigură infrastructura pentru construirea bazelor de date enorme, care să fie procesate cu o viteză foarte mare. La potențial maxim, o rețea 5G oferă viteze de descărcare fabuloase, de până la 20 GB/secundă, cu un lag neglijabil. Cu alte cuvinte, pavarea autostrăzii oricărui proiect ce conține o cantitate foarte mare de date, precum cele legate de recunoașterea facială.

Recunoașterea facială este, concomitent, atât un imens pas în privința prevenirii criminalității cât și un coșmar în ceea ce privește intimitatea personală. Iată cum ne poate afecta viața un sistem de recunoaștere facială:

Sistemul de recunoaștere facială modernizează punerea în aplicare a legilor

sisteme de recunoaștere facială
Foto: grinvalds

Recunoașterea rapidă a figurilor ajută la identificarea în numai câteva secunde a criminalilor care au fost surprinși de camerele de luat vederi. Acestea sunt in directă legătură cu secțiile de poliție, oamenii legii dispunând astfel de un sistem rapid, care să le ușureze munca.

De asemenea, sistemul oferă un excelent mijloc de identificare a persoanelor dispărute. De exemplu, în India, care abia a introdus sistemul de recunoaștere facială, peste 170 de copii dispar în fiecare zi, mai puțin de 50% dintre aceștia fiind găsiți. De aceea, autoritățile apelează la acest sistem, care se dovedește de mare ajutor. Poliția din New Delhi a găsit astfel nu mai puțin de 3 000 de copii dispăruți, într-un interval de patru zile, ca urmare a folosirii (de probă) a sistemului de recunoaștere facială, care a fost testat pe un număr de 45 000 de copii din oraș, dintre care 3 000 au fost raportați ca fiind dispăruți. Numărul total de copii dispăruți din India se ridică la 200 000.

De asemenea, sistemul de recunoaștere facială ajută la supravegherea marilor mulțimilor, în care indivizii sunt greu de urmărit. Tehnologia ar putea fi implementată în curând pe stadioanele din Danemarca, pentru a preveni actele de huliganism și pentru a-i depista instant pe cei care se fac vinovați de ele.

Sistemul de recunoaștere facială permite o verificare permanentă a cetățenilor

Potențialul sistemului de recunoaștere facială merge dincolo de prevenirea criminalității, permițând autorităților monitorizarea comportamentului și a stărilor emoționale ale cetățenilor. Unele regiuni  din China, precum Hangzhou și Nanjing, au adoptat un sistem de credit social care recompensează cetățenii cu puncte pentru „comportament bun”. Fii un cetățean de nădejde și primești reduceri și alte bonusuri. Comportă-te inadecvat și drepturile tale se restricționează.

Momentan, punctele se acordă printr-un sistem digital de monitorizare. În cazul în care joci prea multe jocuri de noroc sau dacă îți cumperi țigări, punctele ți se scad. Dacă achiziționezi produse sustenabile sau muncești, primești puncte. Comportamentul care nu poate fi urmărit digital poate fi raportat cu dovezi la stațiile special instalate din oraș. Practic, acest sistem permite autorităților să monitorizeze comportamentul oricărei persoane, determinând cetățenii să se poarte exemplar oriunde s-ar duce. Terifiant, nu-i așa?

Sistemul de recunoaștere facială îmbunățățește serviciul clienți

Dar sistemele de recunoaștere facială nu au doar un impact de tip totalitar. Ele pot oferi o adevărată creștere în termeni de eficiență economică. Verificarea rapidă și precisă permite tranzacționarea cu o eficiență mult mai mare, ceea ce duce la livrări și transporturi mult mai rapide pe aeroporturi și prin facilitățile de înaltă securitate.

În China, în noul aeroport internațional Beijing Daxing, care beneficiază de servicii 5G, se folosește scanarea facială la check-in și pentru îmbarcarea în aeronave, astfel că pasagerii nu mai au nevoie de un pașaport valid. De asemenea, bagajele vin cu etichete speciale cărora le sunt atașate datele biometrice ale pasagerilor, asigurându-se astfel urmărirea eficientă în cazul în care se rătăcesc.

Tehnologia se mișcă mai rapid ca legislația

E clar faptul că tehnologia de recunoaștere facială oferă multe modalități prin care orașele devin mai sigure și mai eficiente, dar fără reglementări legislative clare există îngrijorări uriașe cu privire la faptul că lucrurile pot scăpa de sub control.

Multe țări care se gândesc la implementarea acestei tehnologii nu au dezvoltat încă sisteme constituționale de aplicare legală a lor. În schimb, se bazează pe legile curente care nu au fost concepute în ideea existenței unui sistem tehnologic atât de avansat. De aici, apariția necesității recontextualizării.

India este un astfel de exemplu, care utilizează sistemul de recunoaștere facială fără a avea un cadru legislativ adecvat care să facă referiri clare la modul în care sunt înmagazinate datele cetățenilor. Alte autorități, precum Uniunea Europeană, pun accent mai mare pe aspectele legate de drepturile omului. Bruxelles-ul explorează moduri prin care să se impună reguli stricte în legătură cu transparența, asigurându-se că cetățenii UE păstrează drepturile în legătură cu datele lor biometrice și limitând modul în care sectoarele publice și private pot face uz de tehnologiile avansate.

Un lucru e cert, însă. Sistemul de recunoaștere facială e „viu” și poate fi implementat. În același timp, însă, tehnologia nu poate și nu trebuie să scape de sub controlul nimănui, fiindcă lucrurile pot degenera rapid. Exact ca în cărțile și filmele science-fiction despre totalitarism, de acum câteva zeci de ani.

Citește și: 10 orașe din Europa care au început să interzică mașinile