Situații în care-ți pui câinele în pericol fără să-ți dai seama

Academia Barbatilor

Ca stăpân de câine, probabil faci tot ceea ce-ți stă în putință pentru a-l îngriji pe cel mai bun prieten necuvântător și a-i asigura cele mai bune condiții de trai. Indiferent că e vorba de mâncare sau de jucării, de plimbări sau de socializarea cu alți câini, ideea centrală e că patrupedul tău trebuie să fie fericit și sănătos.

Există însă situații care apar deseori, și în care intri fără să-ți dai seama că îți expui câinele la eventuale pericole care l-ar putea pune în dificultate sau chiar l-ar afecta, fizic sau emoțional. Iată câteva dintre acestea.

Lași câinele singur în mașină

Situații în care-ți pui câinele în pericol

Foto: dogsaholic.com

E un caz comun, pe care probabil îl conștientizezi, dar l-am pus primul pe listă fiindcă este extrem de important să NU lași niciodată câinele singur în mașină. Vara, temperatura din interiorul mașinii poate crește cu până la 20 de grade în numai 10 minute, în funcție de locul în care ai parcat – cu atât mai mult dacă acesta este în plin soare. Câinii nu transpiră ca oamenii, așa că ei ajung foarte repede la supra-încălzire, lucru care îi poate afecta grav.

Alegi o zgardă nepotrivită

Situații în care-ți pui câinele în pericolAlegerea unei zgarde de o mărime potrivită este importantă atât pentru confortul, cât și pentru siguranța câinelui. Nu ți-ai dori să fie prea largă, în așa fel încât să scape din ea, dar nici prea strâmtă, ca să gâtui bietul animal. Regula generală este să existe spațiu între zgardă și gât cât să intre un deget în el – pentru câinii de talie mică și mijlocie, și două degete – pentru câinii de talie mare.

Duci un pui de cățel într-un parc de câini

Sunt destule povești legate de atacurile câinilor mari asupra puilor de căței în parcurile rezervate patrupedelor. Un câine matur poate răni sau speria foarte ușor un „bebeluș”, prin urmare ține-l departe pe acesta de locurile de joacă pentr câini, până în momentul în care crește suficient de mult.

Țipi la el când face ceva greșit

E greșit și complet neproductiv să țipi la o altă persoană atunci când aceasta a făcut o greșeală, deci cu atât mai mult să urli la un câine. Dacă țipi la un câine pentr ceva ce a făcut în trecut – de pildă, ai venit acasă și ai găsit dezordine provocată de câine cu câteva ore mai devreme – acesta se va speria și va deveni confuz. Nu va considera că e pedepsit, ci pur și simplu te va considera un dușman.

Îl pedepsești fizic atunci când greșește

Pedepsele fizice aplicate câinilor au o singură consecință: animalului îi va fi frică de tine. Mai bine folosești un sistem de recompense, antrenându-ți câinele să învețe prin laude sau prin lipsa lor dacă s-a comportat bine sau nu. Astfel, va fi mai fericit și nu te va privi ca pe un bau-bau.

Neglijezi nevoile legate de sănătate specifice rasei

caine

Foto: Pixabay

De la lucruri legate de îngrijire până la cele de țin de sănătate, fiecare rasă are nevoi specifice, cu care trebuie să te familiarizezi rapid. Descoperă care sunt semnele transmise de câine atunci când nu se simte bine sau când pare inconfortat și acționează în consecință, pentru a-i îmbunătăți starea.

Nu-l speli pe dinți

Sună caraghios, probabil, dar dinții câinelui trebuie spălați cu regularitate. Se recomandă să-l obișnuiești de mic cu această rutină, pentru a evita partidele de mini-lupte atunci când se fac mari. Trebuie, de asemenea, să îi oferi bețe de mestecat, dar acestea nu au același efect precum spălatul pe dinți, activitate în timpul căreia te asiguri că iei în calcul fiecare dinte. Folosește pastă de dinți specială, pentru câini.

Nu îl ții în formă fizică și mentală

Situații în care-ți pui câinele în pericolCâinii au nevoie de activitate fizică și mentală în aceeași măsură în care au și oamenii. Trebuie să ieși în mod regulat cu el la plimbare și să te asiguri că îl integrezi într-o rutină variată, mergând până acolo încât să-l expui la diverse sunete și mirosuri care să-i provoace activitatea cerebrală. Dacă prietenul tău e plictisit, găsește-i activități distractive. Care de regulă presupun distrugerea obiectelor personale.

Citește și cum să te împrietenești cu propriul câine