Spot, cel mai înspăimântător robot al lumii, e de vânzare

Academia Barbatilor

Cei care urmăresc știrile din zona științei și tehnologiei își amintesc că acum câțiva ani internetul era îngrozit de apariția unui robot-câine fabricat de cei de la Boston Dynamics, companie specializată în crearea de roboți.

Câinele-robot Spot a crescut și a evoluat de-a lungul timpului, de la stadiul de bestie stânjenitoare la cel de mașinărie rafinată, capabilă să tragă camioane. Ei bine, acum a venit timpul ca Boston Dynamics să-și scoată câinele la vânzare.

Clipul de lansare a noului câine-robot Spot

Spot nu e un câine de companie

Ideea nu e să-ți cumperi un animal de companie pe care să-l mângâi seara în fața șemineului. Spot e făcut pentru utilizare industrială, fie că e vorba despre a transporta obiecte într-un depozit sau a inspecta un loc în care operatorilor umani le e greu să pătrundă.

robot

Având în vedere aceste lucruri, nu poți pur și simplu să pui banii jos și să pleci acasă cu un Spot. Boston Dynamics își va lăsa dihania doar companiilor care au cu adevărat nevoie de ea. Iar prețul variază, în funcție de necesități, însă trebuie să ne gândim la sume care converg spre zeci de mii de dolari.

Un robot agil, care poate urca scări și poate traversa terenuri accidentate cu o ușurință fără precedent, totodată suficient de mic pentru a fi utilizat în interior”. Aceasta este descrierea de pe pagina oficială de vânzări a celor de la Boston Dynamics. „Construit ca platformă robustă și customizabilă, Spot realizează în mod autonom operațiunile industriale”.

Pentru banii pe care-i plătești, primești un robot care operează timp de 90 de minute înainte de a fi reîncărcat și care se deplasează cu o viteză de 1,6 metri pe secundă. Poate lucra la temperaturi între -20 de grade și +45 C, având o cameră care se rotește la 360 de grade, pentru a evita obstacolele.

Spot poate opera și în condiții de ploaie, fiind capabil să care greutăți de până la 14 kg. Cumpărătorul poate adăuga senzori speciali și diverse module hardware, pentru a-l adapta pe Spot la diverse tipuri de operațiuni specifice.

Spot e testat deja în diverse domenii

Interesant este că primii cumpărători îl testează deja pe Spot în monitorizarea șantierelor de construcții, în inspectarea instalațiilor de gaz, petrol și electricitate, precum și în domeniul siguranței publice. Așa cum se cunoaște din demonstrațiile precedente, robotul e capabil să se adapteze unor multitudini de sarcini, printre altele având și capacitatea de a deschide uși. Dar și de a traversa terenuri extrem de accidentate, folosindu-se de numeroșii senzori din dotare pentru menținerea echilibrului.

Spot are, însă, și slăbiciunile lui: de pildă, momentan nu e foarte bun la lucrul cu oameni de jur împrejur. Dar robotul a parcurs deja un drum lung într-o perioadă scurtă de timp, iar faptul că acum a devenit de vânzare demonstrează că Boston Dynamics are încredere în utilitatea lui.

Nu putem anticipa cât de mult va mai dura până când vom ajunge la scenele cu Ziua Judecății, din filmul Terminator, dar dacă acum câinii-roboți Spot pot ridica greutăți, pot face inspecții și, în general, pot urma instrucțiunile unor operatori umani, probabil că nu mai avem mult până la ziua în care vom trăi în viitor. Sau… trăim deja?

Foto: Boston Dynamics

Citește și: Nemo Underwater Drone, cea mai performantă dronă subacvatică