St. Patrick, sărbătoarea irlandeză care ne înverzește

Academia Barbatilor

Pe 17 martie, irlandezii din întreaga lume îl sărbătoresc pe Sfântul Patrick, un episcop și misionar romano-britanic din secolul 5, cunoscut și drept „apostolul Irlandei”, care a avut marele merit de a introduce creștinismul în această țară. De aceea, sărbătoarea de St. Patrick este cea mai importantă sărbătoare irlandeză, una care scoate în evidență spiritul, cultura și moștenirea irlandeză.

În fiecare an, de 17 martie au loc parade, verdele curge în valuri, berea la fel, pe străzi își fac apariția spiriduși iar în bisericile din Irlanda se țin slujbe religioase speciale. În mod excepțional, de 17 martie restricțiile postului, legate de mâncare și băutură, sunt oficial abrogate pentru o zi. St. Patrick’s Day a depășit de mult granițele Irlandei, tradiția ajungând și în România. Dacă mergi într-un pub irlandez în această zi, pregătește-te de petrecere. Mai jos, îți povestim câteva lucruri despre St. Patrick:

Sfântul Patrick nu a fost irlandez

st patrickDeși s-a făcut cunoscut prin introducerea creștinismului în Irlanda, în anul 432, Patrick nu avea nici urmă de sânge irlandez în el. El fusese născut în Scoția, din părinți romani, la sfârșitul secolului 4. Ba mai mult, se pare că Patrick nu era numele lui de naștere. Acesta fusese Maewyn Succat, dar viitorul sfânt și l-a schimbat după ce a devenit preot.

De Sf. Patrick ar trebui să se poarte albastru

Deși e o sărbătoare în care verdele apare peste tot, și deși verdele este și culoarea națională a Irlandei, culoarea „oficială” a Sfântului Patrick este albastru! Verdele a fost asociat cu această sărbătoare abia după ce ea a fost legată de mișcarea de independență a Irlandei, la finele secolului 18.

Pe vremuri, de St. Patrick nu se consuma alcool

st patrickAșa cum știm, principalele locuri în care vedem că se sărbătorește St. Patrick sunt pub-urile. St. Patrick este sărbătoare națională în Irlanda și în Irlanda de Nord, dar nu trebuie uitat că până la începutul anilor 70, pub-urile erau închise pe 17 martie! Până atunci, sărbătoarea era considerată mult mai solemnă, cu impact religios. Apoi, „porțile” s-au deschis, iar berea curge în valuri la paradele verzi de pe străzile orașelor irlandeze.

În New York, irlandezii merg la paradă încă din 1762

st patrickÎn orașul care nu doarme niciodată, St. Patrick prilejuiește una dintre cele mai mari parade anuale, care a avut prima „ediție” în 1762. De atunci, în fiecare an, circa 250.000 de persoane iau la picior 5th Avenue, parada interzicând mașinile, bărcile sau alte asemenea elemente.

Chicago e verde la propriu de St. Patrick’s Day

st patrickUn alt oraș american în care lcururile o iau razna de 17 martie e Chicago, care oferă un spectacol total. Din 1962, de când râul Chicago a fost colorat în verde. Organizatorii nu au dezvăluit niciodată cum reușesc să facă acest lucru pentru numai o zi, dar se cunoaște că pudra portocalie folosită e pulverizată prin câteva site uriașe de către sindicatul instalatorilor.

Trifoiul, nelipsit de St. Patrick

Cum a ajuns trifoiul să fie asociat cu St. Patrick? Conform unei legende irlandeze, atunci când propovăduia creștinismul în Irlanda, sfântul folosea micuța iarbă cu trei foi drept metaforă pentru a prezenta Sfânta Treime

Uite șarpele, nu e șarpele

În cutura irlandeză, Sfântul Patrick e creditat cu faptul că a scos toți șerpii din Irlanda. Cercetătorii din zilele noastre sugerează că această sarcină n-ar fi fost, totuși, prea grea. Conform informațiilor științifice, Irlanda n-ar fi avut niciodată prea mulți șerpi. În Epoca de Gheață, de pildă, în Irlanda era mult prea frig ca să sălășluiască vreo reptilă, iar mările din jurul insulei nu au fost invadate de șerpi după aceea. Prin urmare, se pare că „șerpii” scoși de Patrick din țară au mai degrabă o valoare metaforică.

Nu există spiriduși feminini

În cazul în care ajungi la o paradă de St. Patrick și vezi că printre alte decorațiuni apar spiriduși de sex feminin… consideră totul un kitsch. În poveștile tradiționale irlandeze nu există spiriduși-femei, ci doar indivizi mici și ferchezuiți, care-și petrec zilele făcând și reparând pantofi, ceea ce înseamnă că-și câștigă prin muncă aurul pe care-l păzesc continuu.

Citește și 5 cocktailuri verzi pe care să le bei de St. Patrick