Stilul business – Ghid de stiluri vestimentare

Avatar

Rareș Lazăr

, Fashion

Stilul business înseamnă un singur lucru pentru bărbați: costumul. Purtat cu o cămașă albă și pantofi clasici oxford maro sau negri în funcție de culoarea costumului. Chiar dacă, la prima vedere, stilul business pare plictisitor, în continuare vom analiza piesele care pot face diferența pentru cei care sunt nevoiți să adopte acest stil datorită locului de muncă pe care îl au.

Costumul

După cum spuneam mai sus, costumul este piesa centrală a stilului business. Regulile stilului masculin spun că o culoare închisă este mai formală, pe când culorile deschise sunt potrivite ținutelor mai relaxate. Așa că, dacă dorești să adopți un look business conservator, poartă costume de culori închise precum bleumarin, gri antracit sau chiar negru. Alege un costum de bună calitate și, dacă îți permiți, găsește un croitor care să îl facă la comandă chiar după măsura ta.

Cămașa

Deoarece vorbim despre stilul business, conservatorismul acestuia se subînțelege. De aceea, paleta cromatică a cămășilor este una limitată. Recomand clasica cămașă albă, dar cămașa bleu ciel poate fi folosită fără probleme. Pentru puțină îndrăzneală poți opta pentru o cămașă roz pal. Joacă-te cu stilul gulerului și, de asemenea, purtarea unui ac de guler sau a butonilor nu reprezintă o abatere de la stilul business.

Cravata

Cravata uni. este alegerea cea mai sigură. Dar o cravată cu dungi poate adăuga o notă aparte ținutei. Ai grijă totuși la culori și materiale. Desigur, te sfătuiesc să te ferești de cravatele din poliester și să le alegi pe cele din mătase vara iar iarna te poți împrieteni cu cele din lână care vor oferi textură ținutei tale. 

Pantofii

Regula culorilor se aplică și la pantofi. Așa că nuanțele mai închise sunt cele mai bune pentru stilul business. Pantofii oxford sunt alegerea cea mai bună când vine vorba de stilul business dar și o pereche de pantofi brogue bine lucrați, la care cusăturile și modelul acestora nu este exagerat, se pot încadra în limitele stilului.

Accesorii

„Less is more.” este proverbul care caracterizează cel mai bine stilul business. Accesoriile ar trebui să fie restrânse la două, maxim trei. Adică, batista de buzunar, ceasul și geanta.

Mare grijă la batista de buzunar. Nu este vorba de sprezzatura ci despre business, așa că stilul acesteia trebuie să fie unul conservator. Același lucru se aplică și în cazul ceasului care trebuie să aibă dimensiuni reduse și curea de piele. Geanta, de asemenea ar trebui să fie din piele. Uită de rucsacul cu care îți cari laptopul și alege o geantă de piele mai mare sau ia-ți un laptop de dimensiuni reduse. Rucsacul nu se poartă cu costum.