Țările lumii care au un singur miliardar. România nu mai e printre ele

Academia Barbatilor

Te-ai întrebat vreodată câți miliardari (în dolari) sunt în întreaga lume? Revista Forbes a făcut această socoteală și i-au ieșit 2153. Majoritatea sunt localizați în țări precum Statele Unite (705), China (285), Germania (146), Rusia și Marea Britanie. Există, însă, unele țări care au câte un singur miliardar, iar printre acestea se număra, până de curând, și România, care era reprezentată de Ion Țiriac, cu o avere de 1,1 miliarde $. Recent, însă, Forbes l-a descăunat pe mustăciosul octogenar, prezentând noul miliardar al României: „șeful boților”, Daniel Dines, cu o avere de 1,4 miliarde $, fondatorul unei companii de IT. Acest fapt face ca țara noastră să nu mai facă parte din rândul țărilor cu un singur miliardar.

Site-ul Business Insider a făcut, însă, statistica țărilor cu un singur miliardar, comparând procentual averea acestuia cu Produsul Intern Brut al țării respective. Rezultatele sunt surprinzătoare în unele cazuri – de pildă, în Liechtenstein, unicul miliardar al acestei liliputane țări are o avere ce se ridică la aproape 50% din PIB-ul general al ei.

Iată care sunt cele 12 țări ale lumii care au câte un miliardar în dolari:

Algeria – Issad Rebrab

Issad Rebrab
Foto: Wikipedia

Avere: 3,8 miliarde $

Procentaj din PIB: cca. 2,1%

Sursa averii: industria alimentară

Rebrab este fondatorul și președintele celei mai mari companii private din Algeria – Cevital – care deține una dintre cele mai mari rafinării de zahăr din lume. Trustul deține, de asemenea, o companie italienească de oțel, un producător francez de aparate electrocasnice și o companie germană de purificare a apei. Toți cei 5 copii ai lui Rebrab lucrează la Cevital.

Angola – Isabel dos Santos

Isabel dos Santos
Foto: Wikipedia

Avere: 2,2 miliarde $

Procentaj din PIB: cca. 2%

Sursa averii: investiții

Dos Santos este fiica cea mare a fostului președinte angolez, Jose Eduardo dos Santos, care a părăsit postul în anul 2017. Conform Forbes, Dos Santos a cumpărat în perioada în care tatăl său era președinte, acțiuni la diverse companii angoleze, precum bănci, o companie de telecom etc.

Georgia – Bidzina Ivanishvili

Bidzina Ivanishvili

Avere: 4,9 miliarde $

Procentaj din PIB: cca. 30,2%

Sursa averii: investiții

Ivanishvili și-a adunat averea în Rusia, din industria metalurgică și din domeniul bancar, înainte de a se muta înapoi în Georgia, în anul 2013. El a ocupat funcția de prim ministru al Georgiei timp de 13 luni, în 2012 și 2013.

Islanda – Björgólfur Thor Björgólfsson

Foto: Wikipedia

Avere: 2,2 miliarde $

Procentaj din PIB: cca. 8,5%

Sursa averii: investiții

Björgólfur Thor Björgólfsson a început să agonisească activând pe piața rusească, în industria berii, acolo unde a co-fondat compania Bravo, creând brandul de bere Botchkarov. Pe lângă asta, a investit în companii de telecom din Polonia și Chile, în criptomonede și în diverse start-up-uri, precum Zwift, BeamUp și Deliveroo. În perioada crizei din 2008, Björgólfsson aproape că a devenit complet falit, după ce a trebuit să plătească datorii în valoare de peste 1 miliard de dolari.

Kuwait – Kutayba Alghanim

Kutayba Alghanim
Foto: omaralghanim.com

Avere: 1,4 miliarde $

Procentaj din PIB: cca. 0,9%

Sursa averii: diverse

Alghanim este președintele companiei Alghanim Industries, un conglomerat fondat de tatăl său, în anii 30. Compania vinde automobile General Motors și Ford în Kuwait și deține și alte afaceri, printre care restaurantele Wendy’s din Orientul Mijlociu.

Liechtenstein – Christoph Zeller

Christoph Zeller

Avere: 3 miliarde $

Procentaj din PIB: cca. 48,2%

Sursa averii: produse stomatologice

Zeller este fostul președinte, în prezent membru în comitetul director, al Ivoclar Vivadent AG, o companie din Liechtenstein de produse stomatologice, cu birouri în 25 de țări. Bunicul lui Zeller, dr. Adolph Schneider, a înființat compania în anul 1948, iar Zeller i-a fost președinte din 1990 în 2003.

Nepal – Binod Chaudhary

Chaudhary
Foto: gulfbusiness.com

Avere: 1,7 miliarde $

Procentaj din PIB: cca. 5,9%

Sursa averii: diverse

Chaudhary este acționar al companiei CG Corp Global, producătoare a popularilor tăiței Wai Wai. De asemenea, este proprietarul a 30 de hoteluri, administrând alte 55 în care deține diverse acțiuni. Are doi băieți, care-l ajută în afaceri.

Portugalia – Maria Fernanda Amorim

Maria Fernanda Amorim
Foto: cmjornal.pt

Avere: 4,8 miliarde $

Procentaj din PIB: cca. 2%

Sursa averii: energie, investiții

Amorim a fost măritată cu Americo Amorim. După moartea acestuia, în 2017, Maria Fernanda, împreună cu cele trei fiice, a moștenit averea soțului ei, care fusese adunată de el și de familia acestuia, ca urmare a unor investiții pe plan internațional în companii de energie electrică și în bănci. Se cunoaște că Amorim are acțiuni (18%) în Galp Energia, o companie portugheză de petrol și gaze.

Qatar – Faisal Bin Qassim Al Thani

Faisal Bin Qassim Al Thani
Foto: entrepreneur.com

Avere: 1,2 miliarde $

Procentaj din PIB: cca. 0,6%

Sursa averii: hoteluri, diverse

Al Thaini este fondatorul și președintele companiei Al Faisal Holding, unul dintre cele mai mari conglomerate de firme qatareze, care include peste 20 de hoteluri și lanțuri hoteliere în întreaga lume, între care St. Regis din Washington și Miami și W Hotel, din Londra. De asemenea, compania lui este acționar majoritar în compania Aamal, care care vinde aparatură medicală și produse farmaceutice, deținând numeroase proprietăți în Qatar.

Eswatini (fosta Swaziland) – Nathan Kirsh

Nathan Kirsh
Foto: ft.com

Avere: 5,3 miliarde $

Procentaj din PIB: cca.112%

Sursa averii: retail, imobiliare

Kirsh deține 70% din Jetro Holdings, furnizor de bunuri către magazine mici și restaurante din micuța țară africană. El are, de asemenea, investiții făcute în zona imobiliară, unde deține numeroase clădiri și ansambluri rezidențiale.

Tanzania – Mohammed Dewji

Mohammed Dewji
Foto: cnbcafrica.com

Avere: 1,9 miliarde $

Procentaj din PIB: cca. 3,3%

Sursa averii: diverse

Dewji este președintele METL, un conglomerat de companii tanzaniene care fac afaceri în industria textilă, în cea a morăritului, în cea a băuturilor alcoolice și în cea a uleiurilor în cel puțin șase țări africane. Tatăl lui a fondat compania, în anii 70. Dewji a semnat un act în anul 2016, prin care promite că va lăsa cel puțin jumătate din averea lui unei asociații de caritate. În octombrie 2018, Dewji a fost răpit în urma unui atac armat și ținut prizonier timp de nouă zile.

Zimbabwe: Strive Masiyiwa

Strive-Masiyiwa
Foto: fortune.com

Avere: 2,8 miliarde $

Procentaj din PIB: cca. 9%

Sursa averii: telecom

Masiyiwa este fondatorul și deținătorul a 50% din compania de telecomunicații mobile Econet Wireless Zimbabwe. El deține, de asemenea, mai mult de jumătate din Liquid Telecom, o companie privată care furnizează fibră optică și servicii prin satelit companiilor de telecomunicații din întreaga Africa.

Citește și: Top 10 cei mai bogați piloți de curse din lume