Telefonul care vede prin pereţi

academia barbatilor

Recent, a fost conceput un cip sofisticat, de către o echipă de cercetători de la Universitatea Texas, din SUA, ce permite telefoanelor mobile să vadă prin pereţi, prin lemn şi materiale plastice. Dispozitivul ar putea fi folosit de asemenea în medicină, permiţând doctorilor să vadă tumorile din corp, fără a apela la scannerele cu raze X.

Pentru conceperea acestui cip, cercetătorii au apelat la o gamă nefolosită din spectrul electromagnetic – banda terahertz, situată în spectrul electromagnetic între radiaţia infraroşie şi microunde. Radiaţiile terahertz pot străbate diferite materiale, fără a dăuna organismului uman.

Cu ajutorul noului dispozitiv conceput de cercetătorii americani, imaginile ar putea fi create cu ajutorul semnalelor ce operează în banda terahertz (THz) fără a avea nevoie de lentile, reducând astfel dimensiunile şi costurile aparatului.

Astăzi, numeroase dispozitive folosesc cipuri construite cu ajutorul tehnologiei CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor ) – o tehnologie necostisitoare, ce poate fi folosită pentru realizarea unui număr mare de cipuri. Combinând tehnologia CMOS cu operarea în banda terahertz înseamnă că acest cip ar putea fi introdus în cadrul unui telefon mobil, transformându-l într-un dispozitiv portabil ce poate fi folosit pentru a vedea prin obiecte.

Pentru a nu crea potenţiale probleme în ceea ce priveşte intimitatea, dispozitivul creat de echipa americană poate vedea pe o distanţă de maxim 10 centimetri.

Printre potenţialele utilizări ale dispozitivului se numără descoperirea cuielor din pereţi şi autentificarea documentelor şi a bancnotelor. De asemenea, acesta ar putea fi folosit pentru a identifica tumorile din corpul pacienţilor sau pentru a monitoriza toxicitatea aerului.

Sursa: descopera.ro