The Irishman, cel mai nou film al lui Martin Scorsese, a debutat pe Netflix

Academia Barbatilor

The Irishman, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, poate fi vizionat pe Netflix. Regizat de Martin Scorsese, filmul are o distribuție de excepție, în care strălucesc Robert De Niro, Joe Pesci și Al Pacino.

Despre ce este filmul The Irishman?

The Irishman e o adaptare a cărții lui Charles Brandt „I heard you paint houses” și spune povestea crimei organizate din America postbelică, prin ochii „irlandezului” Frank Sheeran, fost luptător în al Doilea Război Mondial, devenit ucigaș plătit pentru mafia vremii și apropiat al lui Jimmy Hoffa, liderul celui mai mare sindicat american din anii 60-70. Și acesta, în strânse legături cu mafia.

Regizorul Martin Scorsese, de opt ori nominalizat în trecut la Oscar, descrie filmul drept „proiectul meu făcut din pasiune”, unul la care a lucrat nu mai puțin de zece ani, pe parcursul cărora a trecut prin probleme de ordin financiar și de altă natură. Unul dintre marile lui merite este că a reușit să aducă laolaltă câțiva actori legendari, care interpretează roluri de mafioți cu un talent desăvârșit: De Niro, Pacino, Pesci și Harvey Keitel.

pacino

Pacino interpretează rolul liderului sindical Jimmy Hoffa, De Niro pe cel al ucigașului Sheeran, în vreme ce Pesci și Keitel intră în pielea capilor mafioți rivali, ai familiilor Bufalino și Bruno. Este a noua colaborare dintre Scorsese și De Niro (prima de la Casino încoace, 1995) și al patrulea film în care De Niro și Pacino apar împreună (după Godfather II, Heat și Righteous Kill). În același timp, prima peliculă marca Scorsese în care apare Al Pacino. În film mai apar Anna Paquin (câștigătoare a unui premiu Oscar), Bobby Cannavale (nominalizat de două ori la premiile Emmy) și Ray Romano (câștigător al unui premiu Emmy).

 Dar lista cu nume importante nu se oprește aici. The Irishman e scris de Steven Zaillian, câștigător al unui premiu Oscar pentru scenariul la Schindler’s List și este editat de Thelma Schoonmaker, care colaborează cu Scorsese de peste 50 de ani, editându-i filmele încă de la Raging Bull (1980).

Cel mai scump film al lui Scorsese

scorsese
Foto: Vittorio Zunino Celotto

Bugetul inițial al filmului s-a învârtit în jurul sumei de 100 milioane $, dar ultimele estimări spun că el a fost cel puțin dublu. În anul 2016, compania de producție Fábrica de Cine și-a dat acordul să finanțeze pelicula, împreună cu Paramount Pictures. Problemele au apărut, însă, când șefii acesteia și-au dat seama că Scorsese pune mare accent pe tehnologia de întinerire digitală a actorilor, costurile crescând astfel în mod semnificativ. Așa că… s-a retras. Paramount a urmat-o imediat, și problemele păreau să fie fără sfârșit.

La începutul lui 2017, în scenă a intrat Netflix, care a cumpărat drepturile pentru suma de 105 milioane $. Costurile au crescut apoi, în bună măsură din cauza dependenței de tehnologia mai sus amintită, astfel că The Irishman a devenit cel mai scump film făcut de Martin Scorsese. Ca să ne facem o idee, un film obișnuit are în jur de 50 de scene. The Irishman (care are o durată de 209 minute!) include aproape 300 de scene, prima jumătate a lui fiind editată cu ajutorul tehnologiei de întinerire.

Ce este CGI, tehnologia de întinerire

CGI (Computer generated imagers) este o tehnologie cu un efect vizual unic, care face ca actorii să apară mai tineri decât sunt în realitate. Softul folosește o tehnologie de manipulare individuală a secvențelor filmului, care șterge ridurile și redefinește structura fizică a figurii. O muncă uriașă, dacă ne gândim că fiecare frame este photoșopat, odată cu mișcarea personajului și cu schimbarea expresiilor faciale ale acestuia.

de niro

Deoarece The Irishman prezintă cronologia vieții lui Sheeran, Scorsese folosește această tehnologie pentru a întineri actorii, De Niro fiind prezentat la început mai tânăr cu 30 de ani. Tehnica CGI a fost utilizată prima oară în filmul X-Men: The Last Stand, în anul 2006, când actorii Patrick Stewart și Ian McKellen, care-i interpretau pe Professor X, respectiv Magento, sunt întineriți într-una dintre scenele finale. Doi ani mai târziu, tehnologia a fost folosită în filmul The curious case of Benjamin Button, în care Brad Bitt a fost întinerit în mod progresiv, scenariul fiind bazat exact pe acest lucru: derularea inversă a vieții sale.

Care e treaba cu cartea I heard you paint houses

I heard you paint houses sunt primele cuvinte pe care liderul sindical Jimmy Hoffa i le adresează lui Frank „the Irishman” Sheeran, în momentul în care aceștia fac cunoștință. „Am auzit că vopsești case”. A vopsi o casă este un termen folosit pentru a ucide pe cineva, vopseaua reprezentând sângele care a aruncat pe podea și pereți după ce victima e împușcată. Scenariul filmului urmează cartea I heard you paint houses, scrisă de Charles Brandt, rezultată în urma a cinci ani de înregistrări pe care acesta le-a făcut cu Sheeran și în care susține că „irlandezul” i-a mărturisit faptul că el l-a ucis pe Jimmy Hoffa.

Citește și: Top 7 seriale spaniole pe care să le vezi pe Netflix