The Upside – un film bazat pe o poveste reală

academia barbatilor

The Upside este cea mai anticipată comedie a începutului de an. Filmul reprezintă varianta americană a producției de succes The Intouchables (Franța, 2011). Bazat pe povestea reală a afaceristului francez Philippe Pozzo di Borgo și a îngrijitorului său arab Abdel Sellou, The Upside respectă scenariul emoționant al primei ecranizări. Deși câteva detalii au fost adaptate la cultura americană, povestea a rămas în esență aceeași: un paraplegic bogat și un fost deținut redescoperă împreună frumusețea vieții.

O prietenie improbabilă

Phillip (Bryan Cranston) a ajuns la capătul puterilor. După ce s-a accidentat grav în timpul unui zbor cu planorul, bărbatul a rămas paralizat de la gât în jos. Însă lovitura decisivă i-a fost dată de moartea soției sale, care a spulberat tot ce-i mai rămăsese drag pe lume. Rămas singur și fără speranță, Phillip necesită îngrijiri permanente pentru a trăi o viață izolată și plină de limitări. Căzând într-o depresie profundă, miliardarul nu mai vede rostul vieții și se simte înfrânt de soartă.

Dell (Kevin Hart) tocmai a fost eliberat condiționat din închisoare. Deși nu are chef de muncă,  Dell trebuie să-i plătească fiului său pensie alimentară. Ca să primească ajutor de șomaj și  să nu ajungă înapoi în spatele gratiilor, e nevoit să strângă semnături de la potențiali angajatori. În ziua în care Dell nimerește la un interviu de angajare acasă la Phillip, cei doi se înțeleg din prima. Văzând că tânărul infractor e genul de om care spune exact ce gândește, Phillip îl angajează pe loc. Treptat prinde contur și prietenia dintre ei.

O Poveste ca-n ‘Prinț și Cerșetor’

Simțul umorului, tachinările și onestitatea cu care comunică Phillip și Dell deschid calea către o prietenie autentică. Curând, nemulțumirile fiecăruia ies la iveală, alături de dorința lor de a face schimb de locuri. Phillip este în vârstă și este extrem de bogat. Dar toți banii din lume nu-i pot reda mobilitatea sau anii duși ai tinereții. Iar Dell, deși e tânăr și perfect sănătos, trăiește în sărăcie, ținut departe de fiul său, cu un trecut de care nu poate scăpa.

În ciuda greutăților cu care se confruntă amândoi, legătura lor neașteptată, presărată cu mult farmec și umor, le readuce zâmbetul pe buze. The Upside este un film înduioșător despre prietenie, disperare și speranță, dedicat bucuriei autentice de a trăi.

Citește și: Cele mai bune filme ale lunii ianuarie