Ți-ai făcut un tatuaj nou? Iată cum să-l îngrijești

Academia Barbatilor

Ai un tatuaj nou? Bravo! Sperăm că a ieșit așa cum îți doreai și că ești mulțumit de el. Se cunoaște faptul că drumul către un nou tatuaj e ca o aventură cu un rollercoaster plin cu emoții: de la alegerea designului până la alegerea studioului în care să ți-l faci și la modalitatea în care să ai grijă de el după aceea, până se vindecă pielea greu încercată.

De fapt, acest ultim aspect e foarte important. Trebuie să eviți infecțiile dermatologice sau celelalte complicații ce pot apărea. Precauția este cuvântul cheie.
Citește și: Cum să-ți alegi tatuajele în așa fel încât să nu regreți mai târziu

Dacă te afli la primul tatuaj, îngrijirea „de după” poate fi un proces destul de delicat. Bănuim că vrei să faci în așa fel încât lucrurile să meargă strună, prin urmare hai să vedem cum să-ți îngrijești fără probleme noul tatuaj.

Ascultă sfaturile artistului tatuator

tatuaj nou

Foto: 123rf.com

Poate sună ca un clișeu, în special într-o epocă în care să te tatuezi e ca și cum intri într-un restaurant să mănânci o friptură. Dar dacă tot ai investit timp și bani în cel mai bun design și cel mai bun salon, e păcat să nu respecți și să nu asculți sfaturile și instrucțiunile artistului, care este, de fapt, un profesionist 100%.

În funcție de artistul tatuator, de studiou, de tipul tău de piele și de designul tatuajului, instrucțiunile de îngrijire de după pot diferi. Majoritatea artiștilor vor acoperi noul tău tatuaj cu o cremă antiseptică și un bandaj care se presupune că trebuie să rămână acolo pentru o perioadă cuprinsă între o oră și 24 de ore.

E important ca artistul să-ți spună exact când poți să scoți bandajul. Respectă întocmai această indicație. Unii nu vor unge tatuajul cu alifie și nici măcar nu-l vor bandaja – depinde de produsele și de tehnicile folosite, dar un lucru e cert: artistul trebuie ascultat!

Spală-ți cu atenție tatuajul

Dacă tatuajul a fost înfășurat într-un bandaj, atunci va trebui ca, la un moment dat, să scapi de bandaj. Înainte de a face asta, spală-te pe mâini pentru a evita transferul de bacterii către zona vătămată. Scoate apoi cu atenție bandajul, evitând să tragi de pielea care ar putea fi lipită de el și, în acest fel, evitând să-ți distrugi tatuajul. Spală zona tatuată cu apă călduță și cu un săpun antibacterian. Poți usca apoi zona spălată cu un prosop de hârtie.

Aplică o loțiune pe tatuaj

După ce ai spălat zona tatuată cu apă călduță și ai uscat-o, aplică pe piele o cantitate mică de loțiune hidratantă pentru tatuaje. Dacă nu ai sau nu știi ce trebuie să cumperi, întreabă-l pe artistul care te-a tatuat – în mod sigur el îți va face cele mai bune recomandări. Întinde apoi loțiunea pe zona tatuată pentru a o umezi și nu o sufoca, blocând porii.

Continuă procesul de curățare

Trebuie să ai mereu în minte faptul că tatuajul tău este, până când se vindecă, o rană care trebuie tratată ca atare. Prin urmare, nu opri procesul de curățare și îngrijire, care presupune spălarea cu apă călduță, cu săpun antibacterian și aplicarea loțiunii hidratante. Trebuie să face aceste lucruri de trei ori pe zi, conform indicațiilor artistului care te-a tatuat, pentru a preveni apariția oricărui tip de infecție. Tatuajul e vindecat complet atunci când au dispărut pruritul și exfolierea.

Evită expunerea directă la soare

Expunerea directă a tatuajului la soare poate duce la apariția bășicilor pe piele, îndeosebi în perioada de vindecare de la început, în cazurile în care tatuajul este colorat și are tendința de a se spălăci. Din această cauză, și din multe altele, e recomandabil să ții tatuajul acoperit, să aplici cu regularitate loțiunea hidratantă și să porți haine lejere.

Nu intra cu tatuajul în apă

tatuaj nou

Foto: Pixabay

Până ce tatuajul nu s-a vindecat complet, încearcă să nu intri cu el în apă. Adică să nu înoți în piscină și nici să mergi la plajă. Evită chiar să intri cu el în cadă, pentru că expunerea la prea multă apă imediat după ce a fost făcut îi poate distruge designul și culorile. De asemenea, apa (în special cea din bazine) poate avea bacterii care îți pot infecta tatuajul. Mai mult: evită activitățile care te fac să transpiri în exces, în urma cărora va trebui să te speli și, automat, să intri cu tatuajul în apă.

Nu te scărpina

tatuaj nou

Foto: Pixabay

În perioada de vindecare vei simți nevoia să te scarpini pe zona cu tatuajul. Fă tot ce-ți stă în putință ca să te abții. În loc să te scarpini, poți, eventual, să masezi ușor locul care te mănâncă și să continui să aplici loțiunea hidratantă. Evită să descuamezi crusta care se formează, fiindcă acest lucru poate deteriora designul tatuajului sau îl poate decolora foarte mult, existând și riscul unei infecții. Lasă crusta să se usuce complet și să cadă singură, fără să grăbești acest proces.

Răbdare!

În funcție de tipul de piele, de mărimea tatuajului sau de tehnica folosită, perioada de vindecare poate fi mai scurtă sau mai lungă. Adică poate dura de la o săptămână până la câteva luni, dacă tatuajul e simplu sau extrem de complex. Urmarea indicațiilor artistului tatuator va facilita o vindecare mai rapidă, dar totul e să ai cât mai multă răbdare. Odată vindecat, nu folosi produse cosmetice care nu sunt compatibile cu pielea ta.

Mai fă o vizită la studioul în care te-ai tatuat

Dacă e nevoie de un retuș al tatuajului, după câteva săptămâni sau luni, nu ezita să te întorci la artistul care te-a tatuat. Nu încerca să o faci tu însuți și nici nu cere sfatul prietenilor sau al așa-zișilor artiști care nu sunt profesioniști.

Citește și: Idei de tatuaje pe antebraț