Tipuri de parfumuri și cum să le aplici

academia barbatilor

Parfumul este ca o carte de vizită care îți evidențiază personalitatea și stilul. Un parfum discret denotă rafinament, unul intens arată o personalitate efervescentă, o aromă fresh este întotdeauna purtată de un bărbat dinamic, un oud evidențiază un gentleman, etc. Însă foarte important este să înțelegem tipurile de parfumuri în funcție de concentrația de ulei esențial care le dă longevitatea și în funcție de notele cu care se fixează pe piele.

În primul rând, atunci când alegi un parfum trebuie să știi exact ce vrei să transmiți.

Tipuri de parfumuri în funcție de concentrație

Parfumurile sunt un amestec de extracte de ulei esențial din ingrediente crude, alcool și apă, de aceea au diferite grade de intensitate, în funcție de concentrația de uleiuri esențiale și cantitatea de apă în care acestea sunt diluate. Astfel, există 5 tipuri de parfumuri: Eau Fraiche, Eau de Cologne, Eau de Toilette, Eau de Parfum și Parfum. Eau fresh este cea mai diluată formă de parfum, care se menține cel mai puțin pe piele, iar Parfumul este cea mai concentrată variantă și, implicit, cu cea mai mare longevitate dar și cu cel mai ridicat preț.

tipuri de parfumuri
Sursa foto: Real Men Real Style

Eau Fraiche are o concentrație de parfum între 1 și 3% și durează pe piele între 30 de minute și o oră.

Eau de Cologne are o concentrație de ulei esențial între 2 și 4% și durează de la două până la trei ore.

Eau de Toilette are o concentrație de parfum între 5 și 15% și durează între trei și patru ore.

Eau de Parfum are între 15 și 20% parfum și durează de la patru până la cinci ore.

Parfumul are o concentrație de 20 până la 30% și se menține între cinci și șapte ore.

Cum este influențată longevitatea unui parfum și cum își modifică mirosul pe piele

De la note de vârf, la note de mijloc și note de bază, există un ciclu de viață al parfumului explicat printr-o piramidă a notelor. Intensitatea unui parfum bărbătesc este dată de diferitele niveluri ale esențelor care apar și se estompează gradual pe piele, pe parcursul unei purtări. Primele apar notele de vârf, care se simt de la prima pulverizare și se evaporă după aproximativ 20 de minute, având un nivel ridicat de volatilitate. În general, notele de vârf sunt catalogate drept note fresh și sunt acide, remarcabile. Printre cele mai folosite se numără bergamota, citricele, busuiocul, notele florale sau scorțișoara.

După ele vin notele de mijloc, numite și note de inimă, care alcătuiesc practic corpul olfactiv. Inițial nu le vei simți prezența, dar după 20 de minute de la aplicare le vei remarca negreșit iar mirosul lor te va însoți de la trei până la cinci ore, apoi va începe să se estompeze. Notele de mijloc sunt pline dar delicate și sunt catalogate drept note orientale. Vei simți arome de lavandă, piper negru, geranium, iasomie sau cuișoare.

Ultimele intră în scenă notele de bază. Acestea sunt intense, puternice, solide, reprezintă fundația parfumului și determină longevitatea sa. Le vei simți la aproximativ 30 de minte după pulverizare și vor dura chiar și până la zece ore. Catalogate drept note lemnoase, acestea includ esențe de cedru, lemn de santal, vanilie, mosc, piele și fum.

tipuri de parfumuri
Sursa foto: Pinterest

Pentru a-ți da seama dacă un parfum este bun sau este o colonie ieftină, trebuie să urmărești notele sale. Dacă este un parfum liniar, fără complexitate și profunzime, care miroase la fel indiferent de momentul aplicării, atunci ai de-a face cu un parfum ieftin care va dura foarte puțin pe piele.

Cum să păstrezi și cum să aplici parfumul pentru ca acesta să dureze cât mai mult

Căldura este elementul care alterează cel mai rapid mirosul unui parfum. Pentru a-i păstra prospețimea, păstrează parfumul într-un loc întunecos și răcoros, chiar și în frigider. În nici un caz nu-l lăsa lângă fereastră, expus căldurii și soarelui.

De asemenea, punctele în care aplici parfumul au un rol important în durata parfumului. Punctele de puls, unde venele sunt aproape de suprafața pielii, emit căldură și ajută parfumul să se dezvolte mai repede. Aplică parfumul în spatele lobului urechii, la baza gâtului, în mijlocul pieptului, pe zona de interior a coatelor și a încheieturilor, în spatele genunchilor.

tipuri de parfumuri
Sursa foto: Pinterest

Legat de modul de aplicare, pulverizează parfumul direct pe piele, de preferat pe pielea umedă, niciodată pe haine, începând cu nu mai mult de un puf. Și nu freca niciodată zona unde ai aplicat parfumul. Acest obicei îi va distruge notele. Parfumul aderă cel mai bine pe piele atunci când pielea este umedă. De obicei, pielea uscată nu absoarbe suficient uleiurile esențiale, afectând astfel longevitatea parfumului. Cel mai bine este să te dai cu parfum imediat după duș sau să folosești o cremă hidratantă înainte de aplicare. Și lasă-l liber să se așeze pe piele! Vei  mirosi bine întreaga zi!

Citește și Cum deosebești parfumurile de vară de cele de iarnă