Tipuri de sacouri bărbătești și cum să le integrezi în ținute

academia barbatilor

Nicio garderobă masculină nu este completă fără un sacou…sau mai multe. Pentru că sacoul este, fără îndoială, cea mai folosită piesă vestimentară în diferite ținute, de la office la casual și formal. În funcție de momentul ales și de ținuta pe care vrei să o creezi, există diferite tipuri de sacouri bărbătești de ale căror detalii legate de croială, revere, tipuri de buzunare, număr de nasturi, lungime, trebuie să ții cont.

Sacoul clasic este opțiunea perfectă pentru business și cel mai popular dintre tipurile de sacouri bărbătești

Sacoul de la costumul office are câteva caracteristici importante după care îl recunoști:

  • se încheie, de obicei, la un rând de nasturi (doi sau trei nasturi) – regula de bază este să lași, întotdeauna, nasturele de jos descheiat.
  • buzunarele sunt cu clapă și reverele crestate.
  • are lungimea până la jumătatea șezutului și poate fi închis la spate (stil italian), cu un șliț pe mijloc (american) sau cu două șlițuri (stil englezesc).

Sacoul clasic vine în variante de culori neutre sau sobre – gri, tonuri de pământ, negru și poate fi combinat cu cămăși simple în ținuta de birou. Pentru că este destul de versatil, sacoul de la costum poate fi alăturat și unui jeans clasic, într-o țintă smart casual.

tipuri de sacouri bărbătești, sacou clasic

Sursa foto: Pinterest

Sacoul casual este varianta de street style a sacoului clasic

Declinat din modelul tradițional, acest tip de sacou bărbătesc a apărut din nevoia de a aduce o notă de eleganță ținutelor de zi. Croiala este similară sacoului clasic, dar diferența vine, în mod frapant din gama de culori care poate ajunge până la bordeaux, roșu tare, verde, albastru, muștar. Iar nota casual este accentuată prin detalii precum buzunare aplicate sau tip burduf. Îl poți insera în ținute cu chinos, cămașă și pantofi derby sau cu jeans, tricou și sneakers.

tipuri de sacouri bărbătești, sacou casual bărbați

Sursa foto: Pinterest

Blazerul, varianta modernă a uniformei de marină, te ajută să obții un look spilcuit

Urmând linia riguroasă și nuanța navy a uniformei mai sus menționate, cu umeri structurați, nasturi metalici și, în anumite situații, chiar cu epoleți aplicați, blazerul poate fi folosit în asocieri vestimentare mai îndrăznețe. Îl poți purta fie cu varianta clasică de chinos, fie cu modele în culori tari sau imprimeuri îndrăznețe.

tipuri de sacouri bărbătești, blazer

Sursa foto: Pinterest

Smochingul sau sacoul de gală este destinat exclusiv evenimentelor formale

Deși, în accepțiunea modernă, sacoul tuxedo mai apare și în ținute de seară sau nightlife, în combinație cu jeans, noi vă sfătuim să îl păstrați, totuși, pentru evenimentele black-tie sau white-tie, cărora le-a fost destinat. Croiala impecabilă, culoarea (negru, navy sau alb), reverul șal dublat cu satin din mătase, toate aceste detalii conduc către un stil formal absolut. Așa că, păstrează pantalonii cu vipușcă, papionul și bretele pentru a-i completa eleganța.

tipuri de sacouri bărbătești, smoching

Sursa foto: Pinterest