Tom Hardy, durul care nu acceptă roluri plictisitoare

Academia Barbatilor

Nu trebuie să fii un insider în lumea filmului pentru a ști că Tom Hardy este considerat de foarte multă lume din „cetatea filmului” drept unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale și, totodată, unul care nu e întotdeauna dispus să joace după regulile Holywoodului.

De când și-a făcut debutul pe marele ecran, în 2001, londonezul a colaborat cu multe nume mari, de la Ridley Scott la George Miller, de la Alejandro Iñárritu la Sofia Coppola și Christopher Nolam. De asemenea, el a jucat în serialul Taboo, pe care l-a și produs, dar a și câștigat deja un Oscar, pentru rolul său (secundar, ce-i drept) din The Revenant. Toate acestea, înainte de a împlini 40 de ani.

tom hardy

Foto: sobrosnetwork.com

Acum, Hardy are 41 și tocmai a apărut în s.f.-ul Venom, în rolul unui jurnalist-alien cam bizar, dar care se încadrează în linia generală a filmelor „de succes” produse de ceva vreme la Hollywood. Oricum, în anii ce vin, Tom Hardy se anunță a fi actorul care va domina scena marelui ecran, mai ales că, se zvonește, el îi va lua locul și lui Daniel Craig în rolul lui James Bond. Ce nu știai despre Tom Hardy?

Tom Hardy a câștigat un concurs televizat de modeling

În mod concret, debutul lui Hardy pe ecrane a avut loc, de fapt, în 1998, când a luat parte la un concurs de modeling desfășurat în cadrul matinalului britanic The Big Breakfast. Avea 21 de ani, era student la teatru, îl idolatriza pe Gary Oldman, era fan Eddie Izzard, dorea să scrie și să regizeze filme de scurt metraj și nu-i plăcea deloc fotbalul. Da, a câștigat concursul.

A fost coleg de școală cu Michael Fassbender

În perioada în care a studiat la Drama Center London, Hardy a fost coleg cu un tip mai în vârstă cu doi ani: Michael Fassbender. „Era un actor foarte serios, iar noi obișnuiam să-l privim și să ne gândim că e extraordinar”, a declarat Hardy pentru The Daily Beast. „Juca într-o piesă irlandeză în care avea rolul unui tip care se întorsese din Primul Război Mondial, după ce fusese un sportiv foarte bun, dar în război a fost rănit și a ajuns într-un scaun cu rotile. În timul pauzelor de prânz, Michael nu ieșea din pielea personajului, rămânând în scaun. Era pur și simplu cel mai bun actor din facultate”

Îl idolatriza pe Gary Oldman

Alături de Gary Oldman, în Child 44. Foto: The Evening Standard

Acel concurs de modeling nu a fost unica ocazie în care Hardy și-a declarat admirația imensă față de Gary Oldman. Într-un interviu acordat în 2011, a spus că „Gary Oldman este eroul meu absolut și complet. E un tip incredibil. Mă uit la el și aș vrea să am aceeași calitate actoricească”.

În același an, Hardy a avut șansa de a juca alături de Oldman în filmul nominalizat la Oscar, Tinker Tailor Soldier Spy. După care, cei doi s-au mai intersectat în alte trei producții: Lawless (2012), The Dark Knight Rises (2012) și Child 44 (2015).

Când era foarte tânăr, s-a luptat cu dependența de droguri și alcool

Pe măsură ce avansa în carieră, Hardy a trebuit să se confrunte cu o problemă care-l urmărea încă din adolescență: o serioasă dependență de alcool și droguri. După ce a filmat Star Trek: Nemesis, în 2002, actorul a urmat un program de reabilitare. „Nu am vrut să știe nimeni că scăpasem hățurile, dar nu am mai putut să mă ascund”, a declarat el în 2014. „Am urmat programul vreme de 28 de zile, am ascultat oameni care au trecut prin lucruri similare și am realizat că aveam cu adevărat o problemă”. Din 2003, Hardy nu s-a mai atins de alcool.

S-a îngrășat aproape 20 kg pentru Bronson, mâncând ciocolată și pizza

Tom Hardy în Bronson.

Tom Hardy a atras cu adevărat atenția internațională după ce a fost actorul principal din filmul Bronson (2008), în care-l interpreta pe Michael Gordon Peterson, numit „cel mai violent prizonier din Marea Britanie” și „cel mai cunoscut prizonier britanic”. Pentru acest rol, el s-a îngrășat 20 de kilograme.

„După Bronson, eram terminat”, a spus Hardy. „Mă îngrășasem enorm. Până în momentul în care am plecat la Pittsburgh, să filmez Warrior, a trebuit să fac zilnic două ore de box, două ore de Muay Thai, două ore de jiu jitsu, două ore de coregrafie și două ore în care ridicam greutăți. În fiecare zi, timp de opt săptămâni. Nu știu cum naiba reușesc unii să facă asta în fiecare zi. Dar Bronson a fost amuzant. Pentru Bronson am mâncat ciocolată și pizza, m-am jucat pe Xbox, m-am ras în cap și mi-am lăsat mustață”.

Își justifică talentul actoricesc pe seama faptului că e un mincinos notoriu

Întrebat fiind cum a luat decizia să meargă pe calea actoricească, Hardy a spus că „în final, nu aveam nimic altceva de făcut. Nu mi-am dorit niciodată să fac ceva plictisitor. Am fost întotdeauna un mincinos și un bun manipulator. Cam de fiecare dată am obținut ceea ce mi-am dorit”

„Actoria e un amestec de bullshit și manipulare, plus studiul acțiunii și reacțiunii. Și de camuflaj: să te ascunzi în altă limbă, în alt corp, în altă formă. Actoria m-a canalizat în ceva. Mi-am găsit respectul față de mine însumi și mi-am dat seama că sunt chiar bun la ceva”.

Îi e greu să plângă la comandă, dar a făcut-o după ce a văzut Mr. Holland’s Opus

Pentru un actor care are reputația de a fi un tip dur, nu este surprinzător faptul că Hardy nu poate plânge la comandă. „Mi-e greu să plâng”, a declarat el. „Îmi ia mult până reușesc să storc lacrimi și nu înțeleg de ce, pentru că, în principiu, sunt un sentimental. Dacă fiul meu îmi spune că mă iubește, am lacrimi în ochi. În schimb, Mr. Holland’s Opus m-a terminat. O anomalie. Probabil că dacă aș fi văzut atunci și Bambi sau Shrek… ar fi fost același efect”.

Preferă rolurile de ticăloși, pentru că eroii sunt „plictisitori”

tom hardy

Tom Hardy în Mad Max. Foto: Variety

Când vorbește despre dorința lui de a juca roluri de ticăloși, Hardy e tranșant: „Am jucat o mulțime de indivizi înfricoșători, și probabil că există câteva motive pentru asta. Mai întâi, ticăloșii sunt mult mai interesanți față de eroi care, în principiu, sunt foarte plictisitori. Gândul de a merge la muncă în fiecare zi și a interpreta rolul cuiva drăguț și binevoitor mă ucide, așa că… nu, mulțumesc! Pe de altă parte, când eram mai tânăr, îmi amintesc că eram foarte speriat de tot felul de lucruri – ba că-s prea mic și slăbănog, ba că-s vulnerabil și că alții pot profita de mine cu ușurință. Așa că, tot ceea ce interpretam era rezultatul a ceea ce mă speria”.

Citește și 10 lucruri pe care nu le știai despre Hugh Jackman