Top 10 cei mai bogați gangsteri din toate timpurile

Academia Barbatilor

Chiar dacă se spune că infracțiunea nu se plătește, mulți gangsteri bogați dovedesc contrariul. Cu toate că cei mai mulți ajung să moară timpuriu sau sfârșesc în închisoare, există și câțiva norocoși care reusesc să-și cheltuiască banii și să trăiască regește. La începutul secolului al XX-lea, gangsterii au făcut o mulțime de bani vânzând băuturi alcoolice în perioada prohibiției. În anii șaptezeci, mulți gangsteri s-au ocupat de heroină. În ziua de azi, cei mai bogați gangsteri fac bani aducând cocaină din Columbia în S.U.A., via Mexic. E greu de determinat care este (sau a fost) averea lor exactă, dar iată cum arată lista cu cei mai bogați gangsteri din toate timpurile:

10 Frank Lucas

frank lucas

Foto: Wikipedia

Frank Lucas câștigat o grămadă de bani din comerțul cu heroină în anii ‘60 și ‘70, folosindu-se de o conexiune est-asiatică în timpul războiului din Vietnam și oprind mafia italiană care controla comerțul din Harlem în acel moment. Lucas, originar din Carolina de Nord, și-a desemnat membrii familiei să preia traficul cu heroină din New York și New Jersey, pretinzând că obisnuia sa vândă, pe zi, heroină în valoare de un milion de dolari. Tot el susținea că are o avere netă de peste 52 milioane dolari, pe lângă o cantitate mare de „bunuri” lichide, denumite, pe scurt… „heroină”. Lucas e în viață și are 88 de ani. În 2007 a apărut un film despre viața lui – American Gangster, rolul principal fiind interpretat de Denzel Washington.

9 Griselda Blanco

griselda blanco

Foto: via Vice.com

Griselda Blanco, cunoscută și sub numele de Văduva Neagră sau Regina Cocainei din Miami, a fost un traficant de droguri din cartelul columbian Medellin. A controlat comerțul cu cocaină folosindu-se de violență și intimidare si a ajuns să facă peste 100 de milioane de dolari pe lună în anii ’70 -’80. Rapoartele susțin că, in perioada ei de glorie, Griselda Blanco avea mai mult de jumătate de miliard de dolari. După ce a petrecut 10 ani în închisoare, Blanco s-a intors in țara ei natală, Columbia. În 2012 a fost asasinată de un moticiclist în Medellin, fiind împușcată în cap, după ce cumpărase carne în valoare de 150 de dolari. Anul acesta a avut loc premiera filmului de televiziune Cocaine Godmother, în care Catherine Zeta Jones interpretează rolul Griseldei. HBO pregătește lansarea unui alt film focusat pe viața ei, cu Jennifer Lopez în rol principal.

8 Al Capone

al capone

Foto: Wikipedia

Al Capone este, probabil, cel mai notoriu gangster al tuturor timpurilor, dar și unul dintre cei mai bogați. În timpul prohibiției, Capone a controlat afaceri ilegale care țineau de alcool, prostituție și jocuri de noroc în Chicago, acestea aducându-i un câștig de 100 de milioane de dolari pe an. Banii i-au permis lui Capone să-i mituiască pe ofițerii de politie, pe judecători și chiar și pe primarul orașului Chicago. Din păcate pentru el, nu a putut mitui IRS-ul, care l-a găsit vinovat de evaziune fiscală în 1932 și l-a condamnat la 11 ani de închisoare. Capone a murit în 1947, în urma unui infarct, la vârsta de 48 de ani. Numeroase producții cinematografice au fost făcute având ca subiect viața celui mai mare gangster din istorie, printre cei care l-au interpretat numărându-se Robert de Niro, Ben Gazzara, Rod Steiger, Eric Roberts și mulți alții.

7 Joaquin „El Chapo” Guzman Loer

el chapo gangster

Foto: via USA Today

„El Chapo” este unul dintre cei mai cunoscuti traficanți de droguri din Mexic. El este șeful cartelului Sinaloa, care face contrabandă cu droguri în valoare de miliarde de dolari din Columbia, prin Mexic, în Statele Unite. Guzman a a devenit atât de bogat, încât a aparut pe lista Forbes a celor mai bogați 1000 de oameni din lume, precum și pe lista cu cei mai puternici 60 de oameni din lume, cu o valoare netă de peste 5 miliarde de dolari. Guzman a fost închis în 1993, dar a scăpat din închisoare în 2001. A fost arestat de trei ori (ultima oară în 2016), iar în prezent procesul său e în plină desfășurare. Netflix l-a portretizat în două seriale de succes: El Chapo și Narcos.

6 Anthony „Fat Tony” Salerno

salerno gangster

Foto: YouTube

Gangsterul italian „Fat Tony” Salerno a devit milionar conducând afaceri cu droguri și loterii ilegale în partea de est a Harlemului, după ce majoritatea mafioților italieni au părăsit zona, pe măsură ce aceasta începuse să fie populată de negri și latino-americani, în anii ‘60. Ca b de prim rang în familia Genovese, Salerno a fost numit în 1986 Gangsterul Principal al Americii, de către revista Fortune, datorită averii de peste un miliard de dolari și a influenței mari pe care o avea. În 1988, Salerno a fost condamnat la 70 de ani de închisoare. A murit de infarct, în 1992, în închisoarea din Springfield. El a fost portretizat în filmul Kill The Irishman, unde rolul său a fost interpretat de Paul Sorvino.

5 Carlos Lehder

Carlos Lehder

Foto: allthatsinteresting.com

Lehder a fost unul dintre fondatorii cartelului columbian Medellin. În timp ce era în închisoare, Lehder s-a întâlnit cu George Jung, un traficant de droguri născut în Boston, care l-a ajutat să importe și să distribuie cocaină din Columbia în America, acumulând o avere de 2,7 miliarde de dolari. Cocaina l-a făcut pe Lehder atât de bogat, încât deținea propria insulă în Bahamas. În cele din urmă, Lehder a fost extrădat în Statele Unite și condamnat la închisoare pe viață, pedeapsă care a fost redusă (la 55 de ani) după ce a fost de acord să depună mărturie împotriva fostului președinte panamez, Manuel Noriega, în 1992. În prezent, este întemnițat într-o închisoare lejeră din Florida.

4 Meyer Lansky

Meyer Lansky

Foto: Wikipedia

Lansky a fost un imigrant evreu din Polonia, care făcut avere din jocuri de noroc (legale și ilegale). Apoi s-a alăturat unor gangsteri notorii, Charles Lucky Luciano și Ben Bugsy Siegel, pentru a conduce un grup care era cunoscut sub numele de Murder Inc. Mai târziu ajunge să se controleze jocurile de noroc din Florida, Las Vegas și Cuba (inainte de revoluția cubaneză). În 1982, Forbes îl numește unul dintre cei mai bogați 400 de oameni din America. Lansky a fost acuzat de evaziune fiscală și a fugit în Israel. Întors ulterior în S.U.A, a fost condamnat, dar eliberat în 1974. Lanksy a murit liber, în 1983, în Miami, de cancer la plămâni, la vârsta de 80 de ani. Deși pe hârtie nu a lăsat nimic în urmă, FBI presupune că în momentul morții avea o avere de 300 milioane de dolari, ascunși în diverse bănci.

3 Joseph Kennedy

Joseph KennedyJoseph Kennedy este patriarhul uneia dintre cele mai puternice și prestigioase familii ale Americii. Unul dintre fiii lui a devenit președinte, altul procuror și candidat la președinție, iar altul senator. În perioada de glorie, Kennedy a fost unul dintre cei mai bogați oameni din America, dar, după cum se zice: în spatele fiecărei mari averi, se ascunde o mare crimă. Kennedy se afla deja în afacerea cu băuturi alcoolice înainte de prohibiție, dar, potrivit mai multor martori, dupa ce lichiorul a devenit ilegal, a devenit un contrabandist cu legături în lumea interlopă din New York și Chicago.

După încheierea prohibiției, Kennedy a făcut avere atât din vânzarea de băuturi legale, cât și din Hollywood și bursa de valori. In 1954, Kennedy a fost numit de revista Fortune Magazine unul dintre cei mai bogați 20 de oameni din America, având o avere netă de peste 300 milioane de dolari, care s-ar încadra astăzi undeva la echivalentul câtorva miliarde. Se spune că el l-ar fi contactat pe mafiotul Frank Costello (care se lăuda că a făcut contrabandă împreună cu Kennedy), ca să intre în contact cu un alt gangster, Sam Giancana, care putea să îl ajute pe fiul său, John, să fie ales președinte al Americii. Joseph Kennedy a murit de infarct, la 73 de ani.

2 Pablo Escobar

escobar

Foto: britannica.com

Escobar este, probabil, cel mai notoriu traficant de droguri al epocii moderne. A condus Cartelul din Medellin, care a exportat cocaină în valoare de miliarde de dolari în Statele Unite. Banii din cocaină i-au adus o putere imensă, el ajungând să mituiasca politicieni, sau să-i ucidă, dacă refuzau mita. Revista Forbes l-a numit pe Escobar al 7-lea cel mai bogat om din lume, cu o avere în valoare netă de 25 de miliarde de dolari. În 1993, Escobar a fost ucis de forțele columbiene, cu asistență din partea SUA, după ce acesta evadase dintr-o închisoare columbiană. Viața i-a fost redată în multe producții cinemaografice, cea mai recentă fiind Loving Pablo, cu Javier Bardem în rol principal.

1 Amado Carrillo Fuentes

fuentes cei mai bogați gangsteri

Foto: altoastral.com.br

Amado Carrillo Fuentes a fost șeful cartelului mexican Juarez. Fuentes era cunoscut drept „Stăpânul Cerului”, datorită flotei sale de avioane private (22 la număr) folosite pentru a exporta cocaină din Columbia în Mexic, unde a fost ulterior introdusă prin contrabandă în Statele Unite. Fuentes a avut o valoare netă estimată de 25 de miliarde de dolari, aproape de două ori mai mare decât fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, iar DEA l-a numit cel mai puternic traficant de droguri din epoca lui. A murit la 40 de ani, în 1997, într-un spital din Mexico City, în timpul unei intervenții chirurgicale menite să îi schimbe înfățișarea.

Citește și despre 10 filme motivaționale pe care ar trebui să le vadă orice bărbat